banner anp

— donderdag 19 juli 2018, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Audax wil meer rechten op werk van freelancers

Enkele van de 21 door Audax uitgegeven tijdschriften

Uitgeverij Audax Publishing wil meer kunnen doen met het werk van freelancers, zonder hen daar extra voor te vergoeden. Dat blijkt uit een nieuwe overeenkomst die Audax eerder deze maand aan freelancers toezond. In deze zogeheten Regeling gebruik intellectuele eigendomsrechten Audax Publishing doet de uitgeverij aanvullingen op zijn algemene inkoopvoorwaarden voor freelancers, die op haar website te vinden zijn.

Zoals de naam doet vermoeden hebben de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe regeling en de oude inkoopvoorwaarden vooral betrekking op het intellectuele eigendomsrecht. Audax wil het werk van freelancers niet alleen kunnen gebruiken in de titel waar de journalist of fotograaf voor werkt, maar ook in “digitale (nieuws)platforms en -kiosken (zoals Blendle, eLinea) en voor informatiediensten (zoals ANP, LexisNexis), etc.”.

Opvallend in dezen is dat veel titels van Audax momenteel nog niet in Blendle worden aangeboden. eLinea is sinds eind 2016 in bezit van Audax.

Overige wijzigingen
Het hergebruiken van artikelen en beelden binnen de titel waar de freelancer voor werkt, was al eerder geregeld in de algemene inkoopvoorwaarden van Audax. Nieuw in de regeling is dat Audax het recht opeist om door freelancers geleverde stukken te bewerken en deze bewerkte versies te exploiteren. Daarnaast moeten freelancers die hun werk als PDF willen aanbieden op hun website daar mogelijk voor betalen, mits ze daarbij het artikel in de vormgeving van de Audax-titel plaatsen.

Een andere wijziging in de regeling heeft betrekking op een bijzondere vergoeding. Wanneer de redactie van een Audax-tijdschrift de naam van een freelancer niet bij diens werk vermeldt, kan de freelancer daar volgens de algemene inkoopvoorwaarden een vergoeding voor krijgen. Die maximale vergoeding is in de nieuwe regeling wel bijgesteld van 45 naar 25 euro.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.