website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Audax wil meer rechten op werk van freelancers

Nick Kivits — Geplaatst op donderdag 19 juli 2018, 10:50

Enkele van de 21 door Audax uitgegeven tijdschriften

Enkele van de 21 door Audax uitgegeven tijdschriften

Nieuws Uitgeverij Audax Publishing wil meer kunnen doen met het werk van freelancers, zonder hen daar extra voor te vergoeden. Dat blijkt uit een nieuwe overeenkomst die Audax eerder deze maand aan freelancers toezond. In deze zogeheten Regeling gebruik intellectuele eigendomsrechten Audax Publishing doet de uitgeverij aanvullingen op zijn algemene inkoopvoorwaarden voor freelancers, die op haar website te vinden zijn.

Zoals de naam doet vermoeden hebben de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe regeling en de oude inkoopvoorwaarden vooral betrekking op het intellectuele eigendomsrecht. Audax wil het werk van freelancers niet alleen kunnen gebruiken in de titel waar de journalist of fotograaf voor werkt, maar ook in “digitale (nieuws)platforms en -kiosken (zoals Blendle, eLinea) en voor informatiediensten (zoals ANP, LexisNexis), etc.”.

Opvallend in dezen is dat veel titels van Audax momenteel nog niet in Blendle worden aangeboden. eLinea is sinds eind 2016 in bezit van Audax.

Overige wijzigingen
Het hergebruiken van artikelen en beelden binnen de titel waar de freelancer voor werkt, was al eerder geregeld in de algemene inkoopvoorwaarden van Audax. Nieuw in de regeling is dat Audax het recht opeist om door freelancers geleverde stukken te bewerken en deze bewerkte versies te exploiteren. Daarnaast moeten freelancers die hun werk als PDF willen aanbieden op hun website daar mogelijk voor betalen, mits ze daarbij het artikel in de vormgeving van de Audax-titel plaatsen.

Een andere wijziging in de regeling heeft betrekking op een bijzondere vergoeding. Wanneer de redactie van een Audax-tijdschrift de naam van een freelancer niet bij diens werk vermeldt, kan de freelancer daar volgens de algemene inkoopvoorwaarden een vergoeding voor krijgen. Die maximale vergoeding is in de nieuwe regeling wel bijgesteld van 45 naar 25 euro.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.