— donderdag 21 februari 2013, 10:17

Archieven Wereldomroep in gevaar

De Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep zoeken onderdak voor hun archieven. Voor een groot deel van het archief is vanaf 1 juli geen bestemming meer. De Wereldomroep zoekt nog onderdak voor zijn uitgebreide muziekcollectie, voor honderden meters papieren archief en voor veel uitzendingen die het sinds 1947 maakte in talen als Indonesisch, Arabisch en Sranantongo. Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) heeft vanaf 1 augustus geen plek meer voor vijf strekkende kilometer bladmuziek, soms handgeschreven. Mediahistoricus Huub Wijfjes ziet het met verbijstering aan. "We hebben instituten als Beeld en Geluid en filminstituut Eye opgericht om te voorkomen dat we niet meer de fouten van de jaren zestig en zeventig zouden maken toen er van alles werd weggegooid. Nu dreigt toch weer hetzelfde te gebeuren. Ik zie gewoon mijn bronnen verloren gaan."

Beeld en Geluid lijkt een logische plek, maar er is een probleem. Collectiecurator Hans van der Windt: “Het toegankelijk maken van die grote archieven kost geld en dat krijgen we er niet bijgeleverd. Wij willen bijvoorbeeld de auteursrechten, om met het materiaal nog iets terug te verdienen, maar dat willen de meeste organisaties niet afstaan.”

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.