website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Archieven Wereldomroep in gevaar

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Journalistiek op donderdag 21 februari 2013, 10:17

Nieuws

De Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep zoeken onderdak voor hun archieven. Voor een groot deel van het archief is vanaf 1 juli geen bestemming meer. De Wereldomroep zoekt nog onderdak voor zijn uitgebreide muziekcollectie, voor honderden meters papieren archief en voor veel uitzendingen die het sinds 1947 maakte in talen als Indonesisch, Arabisch en Sranantongo. Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO)  heeft vanaf 1 augustus geen plek meer voor vijf strekkende kilometer bladmuziek, soms handgeschreven.

Mediahistoricus Huub Wijfjes ziet het met verbijstering aan. “We hebben instituten als Beeld en Geluid en filminstituut Eye opgericht om te voorkomen dat we niet meer de fouten van de jaren zestig en zeventig zouden maken toen er van alles werd weggegooid. Nu dreigt toch weer hetzelfde te gebeuren. Ik zie gewoon mijn bronnen verloren gaan.”

Beeld en Geluid lijkt een logische plek, maar er is een probleem. Collectiecurator Hans van der Windt: “Het toegankelijk maken van die grote archieven kost geld en dat krijgen we er niet bijgeleverd. Wij willen bijvoorbeeld de auteursrechten, om met het materiaal nog iets terug te verdienen, maar dat willen de meeste organisaties niet afstaan.”

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.