— donderdag 22 augustus 2013, 09:10

‘Antiterreurwetgeving EU onder de loep’

De antiterreurwetgeving van Europese landen moet opnieuw onder de loep worden genomen nu blijkt dat deze ook wordt misbruikt om journalisten de mond te snoeren. Daarvoor pleit Mogens Blicher Bjerregård, voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), in een gesprek met NU.nl. De oproep volgt op het oppakken van de partner van Glenn Greenwald, de journalist die het Amerikaanse spionageprogramma PRISM blootlegde. De affaire maakt volgens Bjerregård duidelijk dat er aanvullende bescherming nodig is voor journalisten. "Dat gaat niet meer om de journalisten zelf, maar om de democratie. Door het ingrijpen van geheime diensten en politie worden explosieve verhalen tegengehouden", stelt hij dan ook. "We kunnen niet akkoord gaan met een persvrijheid waarbij bronbescherming mist." Laatste wijziging: 22 augustus 2013, 17:53

Ook secretaris-generaal Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa meldt dat deze maatregelen, inclusief die van de vernietiging van harde schijven van de redactie van de Britse krant The Guardian, ‘een potentieel afschrikkende werking hebben op de vrijheid van meningsuiting van journalisten’ kunnen hebben. Hij schrijft dat in een brief aan de regering in Londen. Hij wil uitleg van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken over de aanpak van de krant.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.