festival journalistiek nvj 2022

— donderdag 5 januari 2012, 08:47 | 1 reactie, praat mee

Andries Knevel niet geliefd als interviewer

Dertig procent van de Nederlanders (m/v) wordt liever niet door Andries Knevel geïnterviewd. Vrouwen worden graag geïnterviewd door Matthijs van Nieuwkerk en mannen door Clairy Polak. Eva Jinek wordt door 22 procent als waardige opvolger van Sonja Barend gezien. Als meest integere interviewers worden Clairy Polak (17%), Twan Huys (16%) en Wilfried de Jong (9%) genoemd. Dit blijkt uit onderzoek van Vrouwenindemedia.nl onder ruim 1.200 personen. “We hebben natuurlijk ook naar de redenen daarvoor gevraagd. 24 procent van hen (m/v) zegt dat Andries Knevel zijn eigen verhaal vooropstelt, en niet dat van de geïnterviewde”, aldus Janneke van Heugten van Vrouwenindemedia.nl. Paul de Leeuw slaan de meesten liever over omdat hij wil scoren ten koste van de geïnterviewde. En Jeroen Pauw wordt genoemd vanwege zijn "onprettige bejegening van vrouwen". Laatste wijziging: 5 januari 2012, 09:52

Volgens de redactie van onder andere Pauw en Witteman zeggen vrouwen over het algemeen vaker ‘nee’ dan mannen op uitnodigingen voor programma’s en interviews. Vrouwenindemedia.nl verzamelt online alle vrouwen die ‘ja’ zeggen en onderzocht onder andere bij welke interviewers vrouwen en mannen afhaken. Vrouwen slaan naast interviewer Knevel ook Paul de Leeuw (26%), Jeroen Pauw (13%) en Rutger Castricum (13%) liever over. Bij mannen volgen na Knevel Paul de Leeuw (23%), Rutger Castricum (18%) en Joost Eerdmans (17%) als presentatoren door wie ze liever niet worden geïnterviewd.

Volgens 26 procent van het publiek is de bescheidenheid van vrouwen de belangrijkste oorzaak dat vrouwen vaker dan mannen ‘nee’ zeggen tegen uitnodigingen voor programma’s en interviews. 22 procent van de vrouwen denkt dat vrouwen banger zijn om niet op alle vragen het antwoord te hebben. 14 procent oppert dat vrouwen minder de behoefte hebben om zichtbaar te zijn. Als mannen en vrouwen gevraagd wordt wanneer ze ‘nee’ zouden zeggen zegt 20 procent: wanneer het niet is te schatten hoe je in het programma aan bod komt. 13 van de vrouwen tegen 9 procent van de mannen zegt nooit een mediaoptreden te weigeren. 10 procent van de vrouwen geeft echter ook aan niet mee te werken aan mediaoptredens vanwege de angst om te blokkeren tijdens het interview. Bij mannen ligt dit percentage op 4 procent. De presentator van het programma is voor mannen (14%) eerder een reden dan voor vrouwen (10%) om niet mee te werken.

Op de site Vrouwenindemedia.nl maken vrouwen een profiel aan waardoor ze zichtbaar worden voor redacteuren en journalisten. In het profiel geven vrouwen aan voor welke vragen zij als deskundige is te raadplegen. De site is opgezet om meer vrouwen in de media het woord te geven.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Claudia Fitsch, 6 januari 2012, 09:31

‘Als ik het maar niet met Andries Knevel hoef te doen….’

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.