word studentlid

— dinsdag 10 november 2020, 10:45 | 0 reacties, praat mee

Amerikaans stel klaagt fotojournalist aan voor bespotte nieuwsfoto

Amerikaans stel klaagt fotojournalist aan voor bespotte nieuwsfoto
St. Louis, juni 2020: Patricia McCloskey maant demonstranten door te lopen. Ze zegt met een onklaar gemaakt pistool te hebben gedreigd. | Reuters

Een echtpaar dat afgelopen zomer wapens richtten op deelnemers aan een Black Lives Matter-demonstratie, stapt naar de rechter. Ze klagen de fotojournalist aan die hun gedrag vastlegde. Ze zeggen nu onderwerp van spot te zijn en daar emotioneel zwaar onder te lijden. Laatste wijziging: 10 november 2020, 10:50

Mark en Patricia McCloskey wonen in een besloten woonwijk in St. Louis in Missouri. De BLM-demonstranten trokken op 26 juni van dit jaar door de wijk, op weg naar de ambtswoning van burgemeester Lyda Krewson. De McCloskeys stelden te vrezen voor hun veiligheid en bezit. De foto’s van het echtpaar, bewapend met een pistool en automatisch geweer, gingen de wereld rond.

Fotograaf Bill Greenblatt van persbureau United Press International (UPI) wordt in de rechtszaak aangeklaagd voor het maken van de foto’s. Verder worden UPI zelf en t-shirtfabrikant Red Bubble aangeklaagd, nadat de foto op enkele producten werd gebruikt.

Het stel werd onder de naam ‘Ken & Karen’ een symbool voor witte Amerikanen, die overal recht op menen te hebben en buiten maatschappelijke ontwikkelingen staan.

De McCloskeys, beiden letselschade-advocaten, zeggen dat de manier waarop ze belachelijk worden gemaakt mentaal zwaar belastend is. Het paar werd in oktober zelf aangeklaagd voor het dreigen met vuurwapens. Patricia McCloskey wordt bovendien knoeien met bewijs aangewreven.

De vrouw noemde het pistool een onklaar gemaakt rekwisiet. Volgens de aanklacht heeft ze het wapen zelf onklaar gemaakt, voor dit aan de politie werd overgedragen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.