Al 24 journalisten gedood in 2009
Het eerste kwartaal van dit jaar zijn al 24 journalisten omgekomen tijdens de uitoefening van hun werk. Dat meldt het International News Safety Institute (INSI), dat veiligheidsanalyses maakt en trainingen organiseert. Elf zaken zijn nog in onderzoek. INSI maakt zich zorgen voor de werkomstandigehden van journalisten in conflictgebieden, vooral nu door de economische crisis correspondentenbudgetten van media onder druk staan. Het instituut meldt dat 1397 journalisten zijn omgekomen sinds 1996. Meer bij INSI
Praat mee
5 reacties
Jan, 9 april 2009, 11:56
Hier snap ik echt niets van. Die paar euro’s zijn al die risico’s toch niet waard? Blijf lekker in Nederland en alles is opgelost.
Claudia, 9 april 2009, 13:10
Als journalisten niet naar conflictgebieden gaan weet niemand wat er speelt. Het lijkt me absoluut van belang dat journalisten zich daarvoor hard maken en de waarheid (voor zover mogelijk) in andere landen naar boven halen. Maar wat een vreselijk bericht dat er alleen al in het eerste kwartaal 24 journalisten zijn gedood…elf nog in onderzoek. Hou m’n hart vast.
jan, 9 april 2009, 21:17
Claudia: dat is misschien wel zo, maar dan kiest een journalist daar bewust voor en dan weten ze dat ze dat met hun dood kunnen bekopen. Dat is dan vreselijk, maar niemand wordt gedwongen. Een journalist met vrouw en kinderen die de wereld wil redden door een stukje te tikken over een oorlog, zou je ook onverantwoord en egoïstisch kunnen noemen.
erix, 12 april 2009, 22:44
Jan: misschien voortaan maar gewoon alleen het lokale wekelijkse sufferdje lezen. En verder beroepsrisico’s van welk vak dan ook bagatelliseren. Dus ook brandweermannen, ambulancechauffeurs en leraren moeten niet zeuren als ze een projectiel voorbij zien komen.(?)
Jan, 13 april 2009, 17:31
Erix, geloof me, bij goede docenten gebeuren dit soort dingen niet. Dat jij de het woord sufferdje gebruikt zegt verder meer dan genoeg.