— woensdag 27 augustus 2014, 10:31

‘Afwijkende mening meestal verzwegen’

De vrees om vrienden en familie voor het hoofd te stoten met een afwijkende mening, betekent dat de meeste gebruikers van sociale media zich niet vrijelijk uitspreken op Twitter of Facebook. Het Pew Research Center onderzocht met de Rutgers University in New Jersey in hoeverre mensen zich vrij voelen hun mening te geven. En dat valt tegen, stelt Pew. Er zou zelfs sprake zijn van een "spiraal van stilte" die ook offline voortbestaat: bij gesprekken onderling wordt en afwijkende mening zelden geventileerd. Mensen zouden zich online buiten discussies over controversiële onderwerpen houden, zoals het afluisterprogramma dat klokkenluider Edward Snowden over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde. In het onderzoek gaf 86 procent aan daar onderling met vrienden wel over te willen praten, maar in slechts 42 procent dat ook online ter discussie te willen stellen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.