— woensdag 23 april 2014, 12:27 | 0 reacties, praat mee

Adeline

In de blokbetonnen jungle van projectontwikkelaars, staat de studio van Line als een baken voor de luisteraars. Je hebt A: Deline en B: de muziek. Ze is A: dequaat en B: een beetje laat. Midden in de nacht van 1 tot ’s morgens 6, is de geest weer uit de fles. Ze is een parel in de mediawoestijn. De mensen op de weg kunnen dik tevreden zijn. Ze strooit met mooie noten, naar de midnight radioten. Aaaaaadeline wat leuk om je te ziene... Adeline, Adeline’. Sinds ik ’s nachts over de A1 richting Hilversum rijd, laaf ik mij aan nachtradio. Meestal op Radio1, want wat daar gebeurt is live en hoogst vermakelijk. Laatste wijziging: 23 april 2014, 18:02

Stel je voor dat je om vier uur ’s nachts opstaat en om half vijf nog enigszins verbaasd in de auto zit. Ga ik op reis? Zie ik de borden Schiphol al? O nee, ik ben op weg naar m’n werk. Als je dan de radio aanzet beland je op zondagnacht in de wereld van Adeline van Lier.

Zij zendt hoorspelen uit van de jaren ’80, die minstens nog dertig jaar ouder klinken, die eeuwig lijken te duren en die bovendien vrij slecht verstaanbaar zijn. En, nog vreemder: ik blijf luisteren. Allereerst vanwege bovenstaande openingstune. En omdat Adeline na een jazzplaat niet schroomt om ‘Annie hou jij m’n tassie even vast’ of iets dergelijks te draaien. Adeline zit zo in haar eigen wereld dat ze, wanneer ze iets zoekt, doodleuk zegt: “kut, ik ben m’n bril kwijt”. Of ze praat door de tune heen. Of zij zegt dat Vrij Nederland (VN) een spoedzitting houdt en dat we daar meer over kunnen horen in het NOS Radio 1 Journaal, waar Marcel Oosten en ik het dan zullen hebben over de Verenigde Naties (VN).

Amateuristisch? Nee hoor, de amateurs hoor je in andere nachten, waarin vermeende talenten een podium krijgen om radiootje te spelen. Zij lijken graag zo snel mogelijk naar de dagpresentatie te willen. Maar Adeline heeft hart voor de zaak. Al 8 jaar lang maakt ze De Nacht van het Goede Leven. De nacht waarin veel meer kan dan overdag als het serieuze leven weer begint.

Bij aankomst op het Mediapark zie ik soms nog net een paar muzikanten met hun instrumenten vertrekken. Laatst kreeg ik in het maanlicht een cd van een of andere vage band op het parkeerdek in mijn handen gedrukt.

Eenmaal binnen dreigt het mysterie van die bijzondere geluiden in de nacht bijna onthuld te worden als ik langs haar studio loop. Wie is die vrouw toch? Ik zou zo naar binnen kunnen gaan. Maar dat doe ik niet. Het raadsel Adeline kan maar het beste in stand blijven.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.