word studentlid

— vrijdag 24 november 2017, 12:03 | 0 reacties, praat mee

Aantal afgestudeerde journalisten stabiel

Aantal afgestudeerde journalisten stabiel
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 / David Goehring

De diverse journalistiekopleidingen in Nederland hebben het afgelopen studiejaar 2016/2017 een slordige 600 diploma's uitgereikt. Dat blijkt uit een rondvraag van Villamedia langs hbo's en universiteiten die een aan de journalistiek gelieerde opleiding aanbieden. Het aantal is vergelijkbaar met het studiejaar 2014/2015, toen Villamedia ook navraag deed bij de opleidingen.

Hofleverancier zijn opnieuw de hbo’s, hoewel daar wel een verschuiving zichtbaar is. Waar de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht in 2014/2015 nog 90 diploma’s uitreikte, daar waren dat er in het afgelopen studiejaar 153. Windesheim in Zwolle laat juist een omgekeerde beweging zien: daar daalde het aantal verstrekte diploma’s van 150 naar 69. Bij de Fontys Hogeschool voor Journalistiek bleef het aantal gelijk.

De Hogeschool voor Journalistiek in Ede koos er in tegenstelling tot eerdere jaren voor geen cijfers te delen met Villamedia. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam wil geen cijfers meer delen. In beide gevallen heeft Villamedia een schatting gemaakt van het aantal afstudeerders. Die schatting is gebaseerd op voorgaande jaren.

Ook de opleidingsinstanties NTI, HNA, NCOI en LOI kiezen ervoor geen cijfers te delen over het aantal journalistieke studenten. “Dat heeft te maken met de markt waarin wij opereren”, verklaart Jan Jelle Bouma, communciatiemanager bij de LOI. “Die is enerzijds sterk concurrerend en anderzijds als geheel erg gesloten. Zo is er bijvoorbeeld geen brancheonderzoek dat de marktaandelen van de verschillende aanbieders ontsluit. Omdat wij dit voor onze markt niet eigenhandig kunnen doorbreken, zien wij ons vanuit concurrentieoverwegingen ook genoodzaakt om zeer beperkt te zijn in het delen van dit soort informatie.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.