PersVeilig

— vrijdag 20 juni 2014, 15:00 | 1 reactie, praat mee

#2 Tips en trucs: Europese data

De Europese Unie beheert een schat aan data, die veelal online te benaderen is. De verschillende Europese instellingen helpen journalisten bovendien bij het ontsluiten van die data. Tijdens een workshop georganiseerd door de Europese Commissie, de NVJ Academy en Villamedia passeerden tal van sites de revue. Deskundigen van de EU en datajournalist Jerry Vermanen gaven een kijkje in databases van onder meer Eurostat en die van het directoraat-generaal Budget van de Europese Commissie. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste Europese databanken en hoe ze werken. Laatste wijziging: 23 juni 2014, 13:50

Tips uit de workshop Europese data:

Wat vind je in welke database?

1. Hoeveel ontvangt Nederland uit de EU-begroting? Via een interactieve tool kan je bedragen en percentages opzoeken van EU-uitgaven en –inkomsten zowel per thema als per lidstaat. De tool geeft ook data over de “operating budgetary balance” of de zogenaamde netto-betaler of –ontvanger positie van lidstaten. De databank wordt steeds aangevuld met de laatst beschikbare gegevens. De gegevens voor 2013 worden verwacht in september 2014. Gegevens worden gepresenteerd in een grafiek, maar je kan ze ook downloaden als Excel-bestand.

2. Wie ontvangt EU-subsidies? De EU is verplicht om bekend te maken wie middelen ontvangt uit de EU-begroting. Voor de fondsen die centraal worden beheerd (zoals bv. onderzoekfonds Horizon2020) vind je de begunstigden in het Financieel Transparantie Systeem.  Per begunstigde vind je gedetailleerde projectinformatie. Projecten die gefinancierd worden door decentraal beheerde fondsen (zoals bv. regionale fondsen, het landbouwfonds, etc. En dat is 85 procent van alle uitgaven) vind je niet in deze databank. De lidstaten die verantwoordelijk zijn voor deze fondsen, publiceren deze info zelf op hun website. Een link naar deze verschillende sites vind je hier.

3. Beschikbare middelen per EU-fonds voor de periode 2014-2020. Op de website van het directoraat-generaal Budget van de Europese Commissie vind je per programma hoeveel geld ter beschikking wordt gesteld tijdens het komende meerjarig financieel kader. Voor fondsen die decentraal beheerd worden door de lidstaten kan je zelfs zien hoeveel geld er per jaar voorzien is per lidstaat. Klik hiervoor op “preallocations”.

4. De interessante Europese websites op een rij:
Eurostat is de afdeling van de Europese Commissie die zorgt voor goede statistieken over EU-gerelateerde data. Zij verzamelen zelf geen gegevens. Zij werken hiervoor samen met nationale organisaties als het CBS die de gegevens voor hen verzamelen. Eurostat zorgt ervoor dat de gegevens vergelijkbaar zijn en welke data de lidstaten precies moeten leveren. Alle data mag gratis gebruikt worden met bronvermelding. De website wordt vernieuwd in november 2014. Een uitgebreide presentatie over Eurostat vind je hier (.pdf)

• Op de website van het directoraat-generaal Budget van de Europese Commissie, vind je alle gegevens over de financiële middelen van de Europese Unie: cijfers voor de komende 7 jaar (2014-2020), de jaarbegroting met eventuele aanpassingen, het financieel verslag van elk jaar met een overzicht van inkomsten en uitgaven (http://ec.europa.eu/budget/financialreport/index_en.html), wie er EU-steun ontvangt, enzovoort.

• Op regelmatige basis voert de Europese Commissie opiniepeilingen (.pdf) uit over verschillende EU-thema’s.  Daartoe behoort ook een jaarlijkse Eurobarometer per land, waarin wordt gepeild naar de houding van bv. Nederland t.o.v. de EU.

•  De Europese Commissie moet ervoor zorgen dat er eerlijke concurrentie is op de Europese interne markt. Wanneer bedrijven of overheden zich hier niet aan houden, kan de Commissie een onderzoek tegen hen opstarten. Op deze website van het directoraat-generaal Mededinging kan je zoeken in de databank van alle mededingingszaken: staatssteun, kartels, fusies, etc.

•  Als “hoedster van de verdragen” controleert de Europese Commissie ook of alle Europese wetgeving goed wordt nageleefd en geïmplementeerd in de lidstaten. Als dat niet het geval is, kan de Commissie een inbreukprocedure openen, zoals voor Nederland bijvoorbeeld gebeurde naar aanleiding van de Hedwigepolder. Een overzicht van al deze inbreukzaken, vind je in deze databank.

•  Als de Commissie nieuw beleid ontwikkelt of bestaande wetgeving herziet, organiseert ze meestal een openbare raadpleging. Particulieren, bedrijven en organisaties met belangen of expertise op het betrokken gebied kunnen dan hun mening hierover kwijt. Deze wordt dan mee verwerkt in het uiteindelijke voorstel dat de Commissie zal voorleggen aan de Raad en het Europees Parlement ter goedkeuring. Deze databank biedt een overzicht van alle lopende en afgesloten raadplegingen, met de reacties die de Commissie ontvangen heeft.

•  Wil je weten in welke fase een bepaald wetgevingsvoorstel zit? Consulteer dan de Legislative Observatory van het Europees Parlement. Hier kan je volgen wat er met een wetsvoorstel gebeurt: Welke amendementen worden aangebracht, wanneer er over gestemd wordt, wanneer Raad en Parlement een akkoord bereiken.

Enkele interessante sites wat betreft de werking van de Europese Commissie:
Jaarlijks werkprogramma Europese Commissie
Managementplannen van de Europese Commissie per directoraat-generaal, concrete uitwerking van langetermijnvisie met benchmarks en meer

Scoreboards: hoe ver zijn de lidstaten in het invoeren van EU beleid? 
Digitale agenda
Innovatie in de lidstaten
Transport scoreboard
Single Market scoreboard
Justice systems in de EU
Impact assessments die vooraf gaan aan het schrijven van een wetsvoorstel door de Commissie
Alle aanbevelingen van de Europese Commissie wat Nederland moet doen, achtergronden bij aanbevelingen, vergelijking indicatoren met andere lidstaten


Hulp bij het vinden van informatie:
1. Meld je aan voor de mailinglijst van Eurostat. Je ontvangt dan alle persberichten van Eurostat en een wekelijkse en jaarlijkse planner met de statistieken die je mag verwachten. Persberichten gaan de deur uit om 11 uur. Naast enkele ad hoc persberichten, verstuurt Eurostat periodiek persberichten over vaste indicatoren als externe handel, werkloosheid, inflatie, BBP, arbeidskosten, overheidsschuld, index huisprijzen, begrotingstekort,… en dit voor alle 28 lidstaten van de EU.2. .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) of bel (tel. +352 4301 33408)  voor hulp naar Eurostat. Een team voorlichters geeft uitleg bij persberichten en statistieken die je online kan vinden. Ook wanneer je op zoek bent naar specifieke data voor je artikel, helpen ze je graag. Je kan dezelfde dag nog rekenen op een antwoord. Eurostat geeft geen politieke commentaar of interpreteert geen gegevens. Hiervoor kan je terecht bij de woordvoerdersdienst van de Europese Commissie.

Online hulpmiddelen en tools
3. Eurostat biedt een aantal visualisation tools aan om snel data te bekijken en te vergelijken. Een voorbeeld is het landenprofiel, waarmee je per land de belangrijkste indicatoren kan vinden die je meteen kan vergelijken met de Europese gemiddelden of de cijfers voor een specifiek land. Bij alle indicatoren hoort ook een link naar de volledige datatabellen.


4. Kant en klare tabellen met de meest gezochte data. Wanneer je zelf niet zo handig bent om te zoeken in de volledige Eurostat-databank, kan je gebruik maken van hoofdtabellen, waarin de meest relevante gegevens op een overzichtelijke manier worden weergegeven. Je kan scrollen door de beschikbare hoofdtabellen via een uitklapmenu (zie onder). De gegevens kan je vervolgens bekijken als tabel of grafiek en je kan ze ook downloaden in allerlei formaten zoals o.a. Excel.


5. Wiki “Statistics Explained” loodst je door database. Deze wiki is het beste startpunt om data te zoeken. Je kan zoeken op onderwerp en de wiki geeft tips om aan de slag te gaan met de databank. Alle artikelen zijn opgebouwd als wikipedia-pagina’s. Enkel medewerkers van Eurostat kunnen pagina’s toevoegen, dus de gegevens zijn betrouwbaar. In de toekomst zal deze info ook meer en meer beschikbaar worden gesteld in het Nederlands.


6. Datawrapper.de, snel grafieken maken in 3 stappen . Met deze webapplicatie kan je razendsnel grafieken maken of grote blokken data (die je bv. uit Eurostat download) inzichtelijk maken zodat je snel een insteek voor je artikel kan vinden. Tip: haal meer uit je data door in je Excel-bestand alvast enkele kolommen toe te voegen zoals minima =min() en maxima =max().

Tips om van Eurostat-data artikelen te maken (Jerry Vermanen)

1, Vraag naar definities. Wat is bijvoorbeeld de definitie van werkloosheid? Dat kan goede informatie opleveren voor uitlegartikelen. En je krijgt sowieso een beter inzicht in wat je eigenlijk probeert te vertellen. Het antwoord kan soms onverwacht interessant zijn.
2. Pak zoveel mogelijk data. Zodra je werkloosheid op de lange termijn bekijkt (en dan vooral inzoomt op bepaalde landen), dan levert dat enorm veel antwoorden en/of nieuwe vragen op.
3. Visualiseer je data. Gebruik bijvoorbeeld Datawrapper om van je tabel een lijngrafiek te maken. Zulke grafieken kun je ook gelijk embedden in je uiteindelijke artikel. Als het jou inzicht oplevert, dan kunnen lezers er ook vaak iets uithalen.
4. Leer eenvoudige functies in Excel, zoals filteren, getallen optellen (SUM), minimum en maximum bepalen (MIN en MAX). Weet je niet hoe je iets kunt oplossen? Google Excel met een omschrijving wat je wilt in twee á drie woorden. Grote kans dat iemand jou voor is geweest met dezelfde vraag.

Dit artikel is gemaakt door Carolien Peeters en Jerry Vermanen. Eindredactie: Dolf Rogmans

Bekijk meer van

Tips & Trucs

Praat mee

1 reactie

King Billy, 21 juni 2014, 14:28

Dank voor deze uitstekende en vooral bruikbare wegwijzer in het oerwoud van Europese kengetallen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.