mgm nvj maart

— zaterdag 11 september 2010, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Het zilveren vorkje

RECENSIE Verslaggever Hans Jaap Melissen kijkt voor Villamedia wat het nieuwe televisieseizoen aan nieuwe journalistiek brengt. Na Afghanistan, Irak en Haïti is het tijd voor het slagveld Hilversum.Ik was het een beetje zat, een week lang elke avond tv kijken en wilde de vrijdagavond overslaan. Ik verlangde naar rust. Maar hield de tv aan. Dus zag ik toch weer UitgesprokenVara, dat het veel beter deed dan maandag toen het leek of Koefnoen de uitzending had gehackt. Laatste wijziging: 11 september 2010, 17:31

Het blijft nog wel wat ‘zwaar’, met teveel ‘geleerde’ mensen aan het woord om een groot publiek te trekken (357.000 kijkers). Maar het programma moet nog groeien.

Presentator Tromp gooit er af en toe wat (s)linkse opmerkingen tussen door om de boel te verluchtigen. ‘Wilders spreekt op Ground Zero en dat schijnt de hele wereld te moeten weten.’ Toen hij het had over een “aaipoesbrief” van de Pensioenfondsen stelde ik mij Jan voor, als ondeugend jongetje op het bordes van Soestdijk om de Prins te spreken.

En dat weer buiten tegen vriend Pieter gniffelt. “Psst, wat heb jij gepikt?” Blijkt dat ze allebei een zilveren gebakvorkje rijker zijn. Links aaikattenkwaad.

Aan het eind van deze UitgesprokenVARA zat geen cabaretier die de poes en de kinderen de gordijnen in moest jagen en ‘Altijd Wat’ nestelde zich comfortabel aan mijn voeten. Stemmig donker decor, prettige fluwelen presentatie, ontspannen interactie tussen presentatrice Plag en sidekick Bas Haring.

Na een overzicht van wat de Nederlandse tv had geboden de afgelopen week, schakelde het programma terug naar een lagere versnelling. Precies wat ik vanavond zocht.

Een mini ‘leugen regeert’ rubriek Feit of Fictie, die niet had misstaan in Uitgesproken Vara. Maar bovenal reportages in de luwte van het nieuws.

Eindelijk rust dus, bij CDA voorzitter Bleker tussen zijn pony’s, die ook liever niet met de PVV in zee gaat.

In de serie Zing, Vecht, Huil, Bid, Werk en Bewonder, staat elke week een ander woord uit dit lied van Ramses centraal. Een reportage over een onderwaterfotograaf bracht de ultieme rust, maar ook de constatering dat ‘de zee huilt.’

Mooi gemaakt. Het programma is wel wat lang en ik zapte tussendoor soms toch even naar Holland’s got talent. Daar was half tv kijkend Nederland terecht gekomen om een gewezen bakker te zien winnen. (2.558.000 kijkers). Altijd Wat moest het doen met 238.000.

Zowel bij Uitgesproken als bij Altijd Wat zal er niet vanwege de kijkcijfers taart op tafel komen.

Ach, Jan Tromp wist al lang dat hij het vorkje vooral voor zijn linkse plaagprikjes nodig zou hebben.

Lees ook:
Ochtendspits, van afstandje goed te doen
Robben, nazi-zaad en Achmadinejad
Bij de EO is Uitgesproken beter verteerbaar
Zeuren over niks. Uitgesproken Telegraaf

Bekijk meer van

actualiteiten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.