7 januari 2010

Persvrijheidsmonitor - Boek Becoming Tarden door AIVD in beslag genomen

De Amerikaanse kunstenares Jill Magid heeft in opdracht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) tussen 2005-2008 als kunstproject meerdere werken gemaakt die als doel hadden de AIVD een menselijker gezicht te geven. Magid heeft, na volledig te zijn gescreend, contact gehad met diverse geheimagenten. Op eigen initiatief heeft Magid over haar ervaringen een boek geschreven, waarvan ze het manuscript aan de AIVD heeft voorgelegd. Magid kreeg naar eigen zeggen het boek ‘onleesbaar’ terug vanwege de daarin aangebrachte doorhalingen. De AIVD heeft Magid vervolgens verboden het boek op eigen gelegenheid te publiceren. Er zouden anders rechtszaken worden aangespannen wegens het onthullen van staatsgeheimen. AIVD-directeur Theo Bot heeft uiteindelijk Magid de suggestie gedaan dat ze als alternatief het boek als kunstobject eenmalig zou kunnen tentoonstellen. Magid heeft dit daadwerkelijk gedaan, en het boek achter glas in het Londense Tate Museum gelegd. Kort na de jaarwisseling, na afloop van de tentoonstelling met als titel Authority to remove, heeft de AIVD het boek in beslag genomen om het in zijn archieven voorgoed op te bergen.

Bron: NRC Handelsblad

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.