word studentlid

— woensdag 7 maart 2012, 11:07 | 5 reacties, praat mee

Journalisten Wegener eisen meer invloed

De gezamenlijke redactieraden en redactiecommissies van de Wegener dagbladen spreken hun volledige steun uit aan hun hoofdredacteuren die meer invloed willen op het beleid van Wegener. Dat schrijven de redactieraden en redactiecommissies aan Truls Velgaard, de topman van Wegener. 'Ook de redactieraden en commissies hebben u er bij herhaling op gewezen het een ernstig gemis te vinden dat in de top van een mediabedrijf als Wegener journalistieke normen en waarden niet of nauwelijks aan bod komen. Wij doen derhalve een dringend beroep op u de ontstane weeffouten in de bedrijfsstructuur en -cultuur weg te nemen en daarmee een basis voor samenwerking met onze hoofdredacteuren te creëren', aldus de brief aan Velgaard. Laatste wijziging: 8 maart 2012, 16:01

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Paul Disco, 7 maart 2012, 20:02

Het lijkt erop dat Digital First is een strategie van Mecom is. En dat Wegener de cash cow in dat plan is, zonder perspectief voor deze uitgeverij. Het is toch raar dat zowel alle hoofdredacties, redactieraden en -commissies het kennelijk moeten doen zonder gezonde samenwerking met de aandeelhouder. Daarnaast blijkt de strategie vermoedelijk helemaal niet getoetst aan bestaande kennis binnen het Innovatiefonds van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Als dat zo is zou dat ernstig wrang zijn om niet te zeggen onverteerbaar. Want dan maakt Mecom
- jarenlang tientallen miljoenen winst (‘11: 140 miljoen, ‘10: 155 miljoen, ‘09: 121 miljoen),
- desinvesteert in Nederlandse journalistiek (50 miljoen),
- plukt en passant hartelust uit de Nederlandse innovatie- en subsidiepotten (paar miljoen),
- laat een ander, u en mij,  nu weer 300/350 uitkeringen financieren, naast de honderden van afgelopen jaren,
- zonder het personeel, waaronder de (hoofd)redacties, mee te laten denken over een koers.

Iets zegt me dat hier iets niet klopt.

Spinhof, 8 maart 2012, 01:09

Wegener is al melkkoe sinds het in handen kwam van Mecom; ‘de ponden gingen naar Londen’, was een gevleugelde uitdrukking bij de kranten van PCM toen het in handen was van Apax. De kranten werkten ijzerenheinig door en de revenuen verdwenen als sneeuw voor de zon in de zakken van de aandeelhouders; bij de Wegenerkranten is dat niet anders. Het enige om daar vanaf te komen is uit Mecom te stappen.

Harro Coumans, 8 maart 2012, 15:06

Mecom heeft maar één echt belang: de koers van het eigen aandeel. Inderdaad, de enige oplossing is dat kranten in handen komen van meer maatschappelijk bewuste eigenaren die niet beursgenoteerd zijn maar genoegen nemen met normaal rendement van paar procent… Waar zijn die?!

Jan Janco de Hoop, 8 maart 2012, 16:10

Laten we nou niet zelf gaan vertragen want we hebben al een vertegenwoordiger in de directie te weten Rob de Spa…. Dat was toch wel duidelijk in de Brabanthallen na die verschrikkelijke lichtshow over onze toekomst. Wat zou Rob anders moeten doen?

Servaas Smulders, 10 maart 2012, 00:17

Het is nog erger dan Paul Disco voorstel: het is raar dat directie, hoofdredacties, radeactieraden en redactiecommissies gewoon blijven pikken wat Trus Velgaard komt vertellen namens… de aandeelhouders of welke grootgraaiers dan ook. Bij de overname van VNU-dagbladen door Wegener heb ik als bestuurslid van de NVJ al gezegd dat dit avontuur over een jaar of tien slecht zou aflopen. Het klopt niet op het jaar maar het is er niet veel van af. We hadden het tij destijds kunnen keren door de overname de blokkeren. Jawel, dat kon en kan alleen met het meest zware wapen: staken. Een krant is niet alleen van een uitgever, hij is ook van de makers. Als geen ander besef ik de impact van de stelling, helaas een andere weg is er niet om te voorkomen dat je voor de verdere tijd van je arbeidzame leven een speelbal bent van aandeelhouders of andere grootgraaiers. Collega-journalisten en anderen betrokken bij die vele dagbladen die jullie nu onder het Wegenerjukwerk maken, vergeet je eigen kracht niet. Die is sterker dan je denkt!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.