word studentlid

— maandag 5 maart 2012, 16:23 | 2 reacties, praat mee

‘Hoofdredacteuren in directie Wegener’

De hoofdredacteuren van de kranten van Wegener eisen een plek op in het Wegener Directie Team. Ze worden in het streven naar vertegenwoordiging gesteund door de hoofdredactie van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Doorgaan op de huidige weg biedt volgens hen geen soelaas. Dat schrijft het college van Wegener Hoofdredacteuren vandaag in een brandbrief aan Truls Velgaard, CEO bij Wegener. De negen hoofdredacteuren, inclusief die van de Media Groep Limburg, concluderen "dat de huidige structuur onvoldoende garanties biedt voor verantwoorde beleidskeuzes die de toekomst van Wegener moeten borgen." Laatste wijziging: 5 maart 2012, 18:44

Oorzaak van de onvrede is dat Velgaard in samenspraak met de directie-uitgevers het beleid bepaalt. De hoofdredacteuren mogen af en toe aanschuiven en voelen zich daardoor niet serieus genomen. “Een waaier van incidenten” heeft het vertrouwen van het College van Wegener Hoofdredacteuren in de topman onder druk gezet. “Deze brief is zeker geen motie van vertrouwen”, zegt een ingewijde.

De hoofdredacteuren willen alleen verder met Velgaard als een van de hoofdredacteuren een plaats krijgt in het Wegener Directie Team. “Uiteraard zullen wij in dat geval onze volledige verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het totale beleid van Wegener en op alle strategische besluiten die genomen moeten worden onze visie geven.”

De huidige werkwijze heeft tot gevolg dat besluiten achteraf gecorrigeerd moeten worden. Dat kost onnodig veel tijd en energie, schrijven het college. Als voorbeeld noemen de hoofdredacteuren het plan om de sluittijden te vervroegen naar 17.00 uur. Dit “onverantwoorde beleidsvoornemen” is op het laatste moment tegengehouden.

Daarnaast zijn richtinggevende plannen op papier van de hoofdredacteuren genegeerd of is de voortgang van ideeën tot stilstand gekomen, schrijven ze, doelend op onder meer de positie van uitgever-hoofdredacteuren, de restyling van content in nieuwe producten en de oprichting van de Wegener Pers Dienst “Doorgaan op dezelfde weg - zeker in het delicate proces waarin we de komende maanden komen - biedt geen soelaas.”

De directie van Wegener voert de komende twee dagen gesprekken met de directie-uitgevers en hoofdredacteuren van het krantenconcern. “Wij nemen aan dat u dan uitgebreid terugkomt op deze brief”, schrijven ze aan Velgaard. 

Wegener gaat de focus verleggen van print naar digitaal. Het nieuwe beleidplan ‘Digital First’ werd onlangs gepresenteerd tijdens twee druk bezochte personeelsbijeenkomsten in de Brabanthallen in Den Bosch. Daarnaast verdwijnen circa 350 banen, waarvan 110 op de redacties van de kranten.

Hieronder de brief zoals hij aan Velgaard is verstuurd:


Enschede, 5 maart 2012


Geachte heer Velgaard,

Het College van Wegener Hoofdredacteuren heeft in zijn vergadering van vrijdag 2 maart uitgebreid gereflecteerd op het afgelopen jaar, de rol van de hoofdredacteuren in het besluitvormingsproces binnen Wegener en dan in het bijzonder in relatie tot de besluiten die door het Wegener Directie Team zijn genomen. De hoofdredacteuren zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige structuur onvoldoende garanties biedt voor verantwoorde beleidskeuzes die de toekomst van Wegener moeten borgen.

Kort samengevat, op essentiele onderdelen van het beleid zijn onder druk van hoofdredacteuren noodzakelijke wijzigingen achteraf tot stand gekomen (Het Nieuwe Wegener, Fase 2) of zijn onverantwoorde beleidsvoornemens (sluittijden vervroegen naar 17 uur ’s middags) op het laatste moment vooralsnog tegengehouden.

Beide keren heeft dit onevenredig veel tijd en energie gekost. Daarnaast zijn vele andere aspecten waartoe hoofdredacteuren het afgelopen jaar richtinggevende documenten hebben geschreven (positie uitgever-hoofdredacteur, recycling content in nieuwe producten, oprichting Wegener Pers Dienst inclusief alle functies) genegeerd of is de voortgang tot stilstand gekomen. Het betreft hier slechts enkele voorbeelden die deel uitmaken van een waaier aan incidenten die het vertrouwen van het CWH in het WDT zodanig onder druk heeft gezet dat doorgaan op dezelfde weg - zeker in het delicate proces waarin we de komende maanden komen - geen soelaas biedt.

De hoofdredacteuren kunnen alleen verder met het WDT als de positie van de redacties aanmerkelijk wordt versterkt. Naar de mening van het CWH kan dat uitsluitend als een afgevaardigde van de hoofdredacteuren een plaats krijgt in het WDT. De wijze waarop dat moet gebeuren, is onderwerp van nader overleg. Uiteraard zullen wij in dat geval onze volledige verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het totale beleid van Wegener en op alle strategische besluiten die genomen moeten worden onze visie geven.

De komende twee dagen praat het WDT met directeur-uitgevers en hoofdredacteuren. Wij nemen aan dat u dan uitgebreid terugkomt op deze brief.

Met vriendelijke groet,

Alex Engbers
Louis van de Geijn
Peter Jansen
John van den Oetelaar
Kees Pijnappels
Ton Rooms
Johan van Uffelen
Andre Vis

NB: Collega Huub Paulissen van MGL steunt de inhoud van deze brief.

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Paul Disco, 5 maart 2012, 17:11

Pittige brief, prima initiatief. Zorgelijk natuurlijk, dat hoofdredacteuren niet serieus worden genomen. De roep om een plek in de directie is logisch, maar niet geheel risicovrij vanuit het oogpunt van journalistieke onafhankelijkheid.

Ik lees uit de berichten van afgelopen dagen dat de directie van Wegener cq aandeelhouder Mecom in grote eenzaamheid tot Digital First is gekomen. Uiteindelijk is, denk ik, moreel minstens zo belangrijk voor succes als een strategisch plan. En dan denk ik nog dat Digital First helemaal geen helder strategisch plan is, omdat het hoofdzakelijk gewoon bedrijfsvoering is. Het biedt nauwelijks een lonkend perspectief aan Wegener. Of er moeten briljante bedrijfsgeheimen in staan. Maar die zijn dan zo geheim, dat hoofdredacteuren ze kennelijk niet kennen.

Thees Peereboom, 6 maart 2012, 13:41

‘Digital First’ is eveneens de titel van een presentatie gehouden door John Paton, CEO van The Journal Register, op de WAN-IFRA International Newsroom Summit 2011 in Zürich.

De eerste sheet is van Clay Shirky:
“If the old model is broken, what will work in its
place?...
The answer is - Nothing. Nothing will work.
There is no general model for newspapers to
replace the one the Internet just broke.”

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.