mgm nvj maart

— maandag 6 december 2010, 09:46 | 0 reacties, praat mee

WikiLeaks zwaar onder vuur

De Amerikaanse overheid brengt steeds zwaarder geschut tegen WikiLeaks in stelling, hetgeen heeft geleid tot een roerig weekeinde voor de klokkenluiderssite. Nadat de site vorige week al hostingpartner Amazon verloor na druk van de Amerikaanse regering, besloot Frankrijk inmiddels ook tot maatregelen tegen het Franse bedrijf dat (een deel van) de site onderdak biedt. Het Amerikaanse bedrijf PayPal, dat internetbetalingen verzorgt, zegde eenzijdig het account van WikiLeaks op. PayPal trad op als partner voor donaties aan WikiLeaks. Het bedrijf beroept zich in een korte melding op een overtreding van gebruikersvoorwaarden. WikiLeaks heeft nog andere donatiemogelijkheden, maar wijt PayPals keuze eveneens aan druk van bovenaf. Laatste wijziging: 8 december 2010, 10:57

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde ondertussen studenten aan de Universiteit van Columbia dat, indien zij nog een baan bij de overheid ambiëren, zich dienen te onthouden van het bespreken van WikiLeaks’ activiteiten op Facebook of Twitter. De Amerikaanse regering zegt door de onthullingen van WikiLeaks genoodzaakt te zijn om ambassade-personeel nieuwe standplaatsen te geven.

De druk op WikiLeaks betekent dat de organisatie een nomadisch bestaan leidt op internet: de officiële website is om technische reden het eenvoudigst te benaderen via het ip-adres, de cijfercode die normaliter wordt gemaskeerd doordat het aan de domeinnaam wikileaks.org is gekoppeld. Ook cablegate.wikileaks.org is op het moment van schrijven niet actief.

De dienst heeft welwillenden opgeroepen om mirrors op te zetten, zodat de inhoud beter verspreid wordt en minder gevoelig is voor maatregelen tegen één bepaalde hostingpartner. Onder meer PowNed en de Australische piratenpartij brachten zulke mirrors online. De Nederlandse piratenpartij heeft er volgens eigen zeggen inmiddels drie draaien. CDA-Kamerlid Ank Bijleveld wil dat PowNed zijn mirror verwijdert: “Wij vinden dat een publieke omroep dit niet moet doen en het is belangrijk er voor te zorgen dat dit niet meer mogelijk is”, stelt ze.

De inhoud van het diplomatieke verkeer is - onder meer door Nederlandse journalist Henk van Ess - goed doorzoekbaar gemaakt met Cable Search. De resultaten zijn in real-time, al zijn nog niet alle gelekte berichten in de zoekmachine verwerkt. EénVandaag maakte een reportage over het initiatief.

Persorganisaties als Reporters sans Frontières en de Internationale Federatie van Journalisten hebben hun afschuw uitgesproken over de harde aanpak van WikiLeaks en de woede die is gericht tegen WikiLeaks-topman Julian Assange. Er wordt met regelmaat gehint op geweld tegen Assange, die - ondanks dat hij geen Amerikaans staatsburger is - toch van ‘hoogverraad’ wordt beschuldigd. Australië zegt dat Assange gewoon kan terugkeren, en daar dan alle juridische bescherming geniet zoals die geldt voor andere Australiërs. Assange zal zich wel moeten verantwoorden voor beschuldigingen die tegen hem zijn geuit in andere landen, aldus de openbaar aanklager.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.