— vrijdag 24 december 2010, 12:04 | 10 reacties, praat mee

Vertrek NRC bij ANP ‘verrassend’

Hoofdredacteur-directeur Erik van Gruijthuijsen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) noemt het vertrek van NRC Media – dat het contract met het persbureau per januari 2011 niet verlengt – verrassend. ‘Het ANP heeft een relatie van 76 jaar met NRC, dus ik zou jokken als ik zei dat ik het fijn vond. Maar ik heb er begrip voor dat alles bij NRC Media nu ter discussie staat - van de omvang van de redactie tot de huisvesting.’ Algemeen directeur Bram Bloemberg van Novum zegt 'blij' te zijn met NRC Media als nieuwe klant. Laatste wijziging: 24 december 2010, 14:09

De opzegging van het contract heeft op korte termijn geen consequenties voor het ANP. ‘Maar we moeten de begroting voor volgend jaar wel enigszins aanpassen’. Van Gruijthuijsen zegt te hopen dat NRC Media het auteursrecht respecteert, en niet via NOS.nl of NU.nl alsnog ANP-materiaal gebruikt of publiceert in de middagkrant. ‘We houden dat scherp in de gaten. Dat doen we overigens bij alle media.’

Van Gruijthuijsen geeft direct toe dat er weinig tegen te doen is. ‘Journalisten weten hoe het werkt en komen er met het enigszins verhaspelen van berichten meestal mee weg. Maar het is frustrerend. Wij hebben soms een verslaggever een hele dag bij een rechtszaak zitten. Het levert aan het einde van de dag één bericht op. Hoewel die verslaggever daar als enige zit, duikt zijn bericht, al of niet gewijzigd, op bij allerlei media die geen contract bij ons hebben. Gelukkig spreken ook de rechtbanken en andere instituties die media daar ook steeds vaker op aan.’

Het verbaast Van Gruijthuijsen dat NRC Media in zee gaat met concurrent Novum. ‘Ik ben de afgelopen maanden met allerlei klanten in gesprek geweest en heb begrepen dat grote partijen als Wegener en de Persgroep met Novum hebben geëxperimenteerd, maar uiteindelijk besloten hebben bij het ANP te blijven.’

Bram Bloemberg (Novum): ‘De overstap van NRC Media naar Novum markeert dat het jarenlange monopolie van het ANP nu echt is doorbroken.’

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

10 reacties

Kees, 24 december 2010, 13:50

Die komen wel wel weer trug, bij het ANP

Robert Goddyn, 24 december 2010, 14:04

o ja waarom zouden ze als ze nu een contract maaken van PCM met ANP kunnen onder PCM 5 kranten de foto’s en teksten van ANP gebruiken, en de kranten krijgen zoveel van van derde dan ze ANP niet echt nodig hebben en ze kunnen altijd naar Novem met WFA gaan niet top maar toch lijkt mij

Kees, 24 december 2010, 15:10

Robbert, dit heeft met geld te maken, Novum zit zwaar onder de kost prijs, maar wat wil je ook als je je mensen slecht betaald en dagen van 13 uur laat werken, daar krijg je echt geen kwaliteit mee..

Kees, 24 december 2010, 18:24

Robbert, ja zo kan ik ook nieuws maken, wat een schande, dat ze nog met die Novum nog mee in zee gaan, kan het echt niet begrijpen.

Ron Reiziger, 25 december 2010, 13:58

Zo verbazend is het nu ook weer niet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat ANP Foto levert, daar zit zelden nog iets verrassends bij. De fotobak loop dagelijks vol met foto’s van persconferenties en andere pratende hoofden. De lezers willen geboeid, ontroerd en geprikkeld worden, maar dat doet het ANP in beeld zelden.

Olivier, 25 december 2010, 15:36

Vind het geen vreemde zet. Ook ANP-kopij is met regelmaat knudde. Jaren van knijpen en bezuinigen heeft ervoor gezorgd dat ook bij het ANP het personeelsbestand grotendeels bestaat uit jonge, onervaren collega’s. Als het ANP plagiaat constateert, moeten ze daar tegen optreden. Niet mopperen op een vaksite.

Kees, 26 december 2010, 17:34

Olivier,ja daar ben ik met je eens.

Ron, daar heb je zeker een punt, hoe gaat dat verlopen in de toekomst ?

Olivier, 27 december 2010, 01:17

Overigens zou ik bij wijze van perssteun wel voor een vorm van subsidie aan het ANP zijn. Onder strikte voorwaarden, dat wel. Namelijk dat het ANP puur een basis nieuwsdienst wordt die verslag doet van een zo groot mogelijk aantal nieuwsfeiten in ons land. En dat zo betrouwbaar en degelijk mogelijk. Dus niet meer zoals in het verleden met een afdeling lifestyle. Wat mij betreft kunnen ook die filmpjes achterwege laten. Gewoon goede feiten leveren. That’s it.

Om alle geplaagde media wat te helpen zou wat mij betreft bijvoorbeeld een korting op het abonnementsgeld voor commerciële media een optie zijn. Die kan dan uit publieke middelen komen. Zou best een stap in de richting zijn om een eerlijk speelveld voor publieke en private media te krijgen.

Het ANP zou op deze manier weer geld kunnen steken in goede redacteuren. Zeker als je snoeit op de nutteloze franjes.

Leon Krijnen, 30 december 2010, 15:05

Wat betreft dat linkje hierboven Eva Jinek dol op haar Bram: http://goo.gl/0A2En

Van een kwaliteitsbureau zou je verwachten dat er achter ieder citaat staat ‘aldus mevrouw Jinek in het Volkskrant Magazine’.

Nu doet Novum net alsof ze door die ene zin in het Volkskrant Magazine op het lumineuze idee zijn gekomen om haar ook maar eens te gaan bellen, waarna mevrouw zelf die drie zinnen (die ook al in Magazine stonden) nog maar eens herhaald heeft op verzoek van de verslaggever van Novum.

Zo’n stukkie maken voor Novum kan niet meer tijd in beslag genomen hebben dan mijn reactie hier. Die veronderstelling zou een reden kunnen zijn voor de concurrerende prijzen van Novum.

Op basis van het NVJ tarief, omgerekend naar minuten, zou ik er als NRC en AD niet meer dan een knaak voor betaald hebben.

Dat allemaal los van de vraag of dat stukkie plagiaat is.

Een reactie van Novum op die manier van werken zou overigens wel passen, hier.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.