mgm nvj maart

— vrijdag 23 december 2011, 08:46 | 3 reacties, praat mee

TMG snel om tafel met redactie HDC

De in een plenaire vergadering geuite woede over plannen voor de regionale HDC Media-kranten heeft geleid tot een toezegging van de raad van bestuur van de Telegraaf Media Groep (TMG) dat er nog een gesprek volgt over dit onderwerp. De redactie verzet zich tegen het besluit van om HDC Media op te splitsen in onderdelen, die vergaand moeten samenwerken met onder meer dagblad De Telegraaf. De TMG-top heeft gezegd in januari te willen praten "om te kijken of een constructieve oplossing mogelijk is". De redacteuren van HDC willen dat hun bedrijf zelfstandig blijft voortbestaan. Tijdens een redactievergadering in Alkmaar bleek dat de journalisten 'pislink' zijn op de top van TMG, die eerder deze week zijn concernstrategie toelichtte. ,,We passen er voor om in een sterfhuisconstructie terecht te komen als de print- en online-activiteiten van HDC Media uit elkaar worden getrokken'', aldus een redacteur. Hoofdredacteur Geert ten Dam sprak steun uit aan de HDC-directie, die onder grote druk van de concernleiding staat en zich 'in een zeer hachelijke situatie' bevindt.

Eerder werd duidelijk dat veel lezers van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad naar uitgeverij HDC Media boze brieven hebben geschreven. In de brieven uiten zij hun ongenoegen over samenwerkingsplannen die door moederbedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) zijn bedacht. De redacties van de regionale titels, die redactioneel onafhankelijk willen blijven, willen de lezersbrieven bundelen en aanbieden aan de directie van TMG. Dit zei de voorzitter van de redactieraad donderdag na de vergadering in Alkmaar.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Martijn Mengerink, 23 december 2011, 09:47

HDC Media is een gezonde divisie van TMG met een sterke regionale binding. Online is de directe met buitengewoon verstandig dingen bezig om met events, boeken en Online deze footprint verder uit te breiden. De divisie is ook zeer lean en mean gemaakt, iets want niet gezegd kan worden van de divisie waar dagblad De Telegraaf onder valt.
Ik begrijp dat TMG topman Campenhoud en in zijn kielzog de directie van Telegraaf Media Nederland op zoek zijn naar synergie.
Maar het afromen van de HDC Media als divisie is in mijn optiek niet de weg. De TMG top realiseert zich onvoldoende dat het huwelijk tussen TMG en HDC Media altijd een verstandshuwelijk is geweest. Lezers van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en al die andere titels hebben een minder warm gevoel bij de signatuur van De Telegraaf. Als de top van TMG denkt dat dit wel zo is dan maken zij een kardinale misrekening en zet je nu de weg in tot het kapotmaken van de regionale dagbladen en de daaraan gelinkte producten van HDC Media. De Telegraaf moet je echt gescheiden positioneren van deze titels. Mensen die denken dat het anders is, daarvan moet je je echt afvragen of zij over de benodigde kennis beschikken. Jan-Geert Majoor en de directe van HDC Media verdienen alle lof en steun in hun verzet tegen deze plannen.
Het lijkt mij echt verstandig om eerst eens bij het zg. Vlaggenschip De Telegraaf te kijken en de huidige signatuur eens kritisch tegen het licht te houden onder leiding van Sjuul Paradijs (is het huidge PVV geluid wel de juiste tone of voice?). Daarnaast een gezonde bezem door de organisatie aldaar die qua efficiency zich niet kan meten met HDC Media strekt tot de aanbeveling.

TMG Top: Handen af van HDC Media en laat de directie en redactie doorgaan met het goede werk dat zij doen!

Deze reactie heb ik geschreven als betrokken abonnee van het Noordhollands Dagblad dat bij ons in de regio als autoriteit geldt. Iets wat niet wordt gezegd van De Telegraaf.

Ivo Laan, 23 december 2011, 10:37

En laten we niet vergeten dat HDC Media juist het resultaat is van een intensief fusieproces van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad. Over synergie gesproken.
En hoewel we ons altijd verzet hebben tegen de absurde rendementseisen die gelden in de beursgenoteerde journalistiek van TMG, voldoen we hier nu toch maar mooi aan. Wat willen we nog meer?
Ook vreemd dat de werkgevers bij de laatste CAO-onderhandelingen hebben erkend dat de kwaliteit van de (regio) journalistiek overeind dient te blijven en dat in dezelfde week het voorstel naar buiten komt van TMG om HDC Media maar even op te heffen.
In het laatste werktevredenheidsonderzoek van TMG had ik aangegeven dat ik het wel prettig zou vinden, als HDC Media van TMG de ruimte zou krijgen om te ondernemen en kwaliteitsjournalistiek te bedrijven. Ik denk dat het mailtje ergens is blijven hangen in de aftandse internetverbinding waarmee we al jaren moeten werken.
Ivo Laan
Lid redactieraad HDC Media

Alex Mulder, 30 januari 2012, 19:46

Ook de Schager Courant dreigt als invoegvel in de Telegraaf te verdwijnen met alle 40.000 lezers…
We roepen iedereen die zijn eigen regio-blad een warm hart toedraagt op hun stem te verheffen en te protesteren. De Burgemeester van Schagen liet al weten dat wanneer dit gebeurt, hij de eerste zal zijn om zijn abonnement te stoppen. 2 wethouders volgden hem al. Hoort zegt het voort ! steun de regio-redacties !
Kijk ook eens : http://sp.nl/9n1pmg

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.