mgm nvj maart

— donderdag 22 november 2012, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Telegraaf wint zaak tegen staat bij EHRM

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de Nederlandse staat opnieuw een flinke tik op de vingers gegeven. In de zaak van De Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas zijn volgens het Hof de rechten van de journalisten geschonden. Dat heeft Bart de Mos via Twitter bekendgemaakt. Het tweetal werd maandenlang door de inlichtingendienst AIVD geobserveerd na publicaties over staatsgeheime dossiers van de AIVD die in handen van topcrimineel Mink K. waren gekomen. De twee verslaggevers werden in 2006 ook enkele dagen gegijzeld in een poging hun bronnen te achterhalen. De rechtsgang naar het EHRM volgde na een uitspraak van de Hoge Raad dat het handelen van de AIVD gerechtigd was, omdat de nationale veiligheid in het geding was. Mos meldt dat de geheime dienst geen bijzondere bevoegdheden had mogen inzetten tegen de journalisten. De staat is ook verplicht om Mos en De Haas 60.000 euro schadevergoeding te betalen. Laatste wijziging: 22 november 2012, 17:29

Het is al de derde keer dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Nederlandse staat ongelijk geeft. Eerder gebeurde dat al bij de Autoweek-zaak (in 2010) en bij Koen Voskuil (in 2007).

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs is van mening dat het kabinet excuses moet aanbieden. “De Nederlandse staat en de AIVD zijn hier ver over de schreef gegaan. De vrijheid van meningsuiting was in het geding en de Europese rechter staat hier pal voor. Dat is een goede les voor de toekomst.”

De NVJ en het Persvrijheidsfonds zijn verheugd over deze uitspraak die Nederland zou moeten aanzetten om tot wetgeving over te gaan. In een persbericht stellen beide dat ze ervan uit gaan “dat de Minister voortaan veel scherpere eisen zal opleggen aan de AIVD en Justitie om middelen in te zetten die tot een schending van het journalistieke brongeheim kunnen leiden. Daarbij gaat het om intensieve voorafgaande rechtelijke toetsing en een belangenafweging die in lijn is met deze Europese uitspraken.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.