mgm nvj maart

— woensdag 2 februari 2011, 15:43 | 8 reacties, praat mee

Tahrir-plein gevaarlijk voor journalisten

Tahrir-plein gevaarlijk voor journalisten

Sinds enkele uren is de sfeer op het Tahrir-plein in Egypte veel grimmiger geworden. Er zijn aanwijzingen dat politie, pro-Mubarak, in burger het plein is opgegaan. Op Al Jazeera werden buitgemaakte identiteitskaarten getoond. In het geweld lijken nu specifiek journalisten te worden uitgezonderd. CNN-verslaggever Anderson Cooper kreeg klappen maar wist weg te komen, maar ook niet-Westerse journalisten zijn een doel. Abbas Al Lawati, verslaggever voor het Arabische Gulf News uit Dubai, meldt dat hem wordt gevraagd of hij voor Al Jazeera werkt. "Demonstranten jagen op Al Jazeera-journalisten", tweette hij. Al Jazeera wordt geprezen om de verslaggeving over de onrust in Egypte, maar het kwam ze op een werkverbod te staan. Er waren charges met paarden en kamelen; er zouden aan beide kanten gewonden zijn gevallen door het gooien van stenen en flessen. RTL-correspondent Roel Geeraedts meldt eveneens te zijn belaagd door pro-Mubarak-demonstranten. Een Belgische journalist is in Caïro in elkaar geslagen en door onbekende personen naar een kazerne in de Egyptische hoofdstad afgevoerd. Dat heeft de krant waarvoor hij werkt, Le Soir, woensdag laten weten, zo meldt het Nieuwsblad. Zie ook Reporters under attack bij The Atlantic. Laatste wijziging: 2 februari 2011, 17:16

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

lia, 2 februari 2011, 18:00

Vandaag wijkt Sesamstraat voor analyses, beelden en ooggetuigenverslagen vanaf het Tahirplein in Cairo. Ondertussen is Yasi aangeland in Australie en daar horen we niets over want een cycloon draagt geen, althans niet op korte termijn, revolutie in zich mee. Hopelijk durft de opvolger van Laroes andere keuzes te maken. O my god.

lia, 2 februari 2011, 18:21

Wouter Kurpershoek, Nicole Lefevre, Sander van Hoorn, Marijn Duintjer Tebbens, op zijn minst vier correspondenten heeft de publieke omroep in cairo om ons voortdurend op de hoogte te houden.

Niets over het goede werk van de correspondenten, maar het systeem publieke omroep is zichzelf vreselijk aan het ondermijnen.

Olivier, 2 februari 2011, 21:22

@Lia Waarom dan? Het lijkt me gerechtvaardigd om op zo’n bijzonder moment uit te pakken met een revolutie in het voor het Middenoosten zo cruciaal land. Wat had er volgens jou dan moeten gebeuren? Bert en Ernie vooral niet storen? En overigens was er op het moment van uitzending weinig concreets te melden. Nog steeds niet als ik dit nu door Google News haal…

lia, 3 februari 2011, 00:11

@olivier, nieuws heeft het tegenwoordig in zich razendsnel te devalueren. daar lijkt het mij wel mee gezegd.
maar voor de zekerheid: door vier correspondenten naar het tahirplein te zenden - of wie weet meer, ik volg de tv niet continu- en door continue uitzendingen over dit onderwerp, halen de omroepen, ook de commerciele, het bijzondere van een gebeurtenis af. je kunt iets ook teveel uitkauwen, dan blijft er niets van over. gevolg, nieuws is geen nieuws meer, en dus niet interessant. zo ondermijnen de omroepen, ém de journalistiek zichzelf.
mvrgrt

Olivier, 3 februari 2011, 09:17

@Lia… Wat een ontzettende kul. Dit is één van de grootste nieuwsgebeurtenissen in jaren. Vergelijkbaar met de revolutie in Roemenië. Daar zeggen we achteraf toch ook niet van dat er te veel aandacht voor was? En stoppen met uitzenden omdat het anders niet meer bijzonder is? Volgens mij leef jij echt nog in een andere eeuw en ben je zeker geen journalist.

De klacht van veel mediagebruikers is juist dat de publieken op momenten dat het er echt om gaat stoppen met uitzenden. Dus volgens mij komen ze juist aan een breed levende wens tegemoet.

Die vier werken overigens allemaal voor verschillende programma’s. Respectievelijk Brandpunt, NOS Journaal, Radio 1 Journaal en 1 Vandaag. Dat de eerste drie aan dezelfde uitzending meewerken lijkt me eerder een teken van goed samenwerken van de publieken dan overkill.

lia, 3 februari 2011, 12:41

beste Olivier, wat een grote woorden gebruik je.

De wereld bestaat uit meer mensen dan slechts die mediagebruikers die klagen dat de publieken (waarom geen publieke trouwens?) stoppen met uitzenden op momenten dat het er echt omgaat. Hoezo, het er echt om gaat? Je denkt toch niet dat het er momenteel voor anderen in noem eens wat, Brazilie, Sudan, niet echt om gaat?

Ik zou me nog eens buigen over de cababa-selectiecriteria voor nieuws en die naast je eigen socialisatieproces leggen. Wie weet kom je er achter dat het ook voor jou om heel andere dingen kan gaan.

Journalistiek is naast media en overheid de grootste speler op het gebied van socialisatie (van dale: opneming van een individu in de cultuur van zijn omgeving). Sinds Trouw eerst op 26 januari 2011 in een redactioneel liet weten dat ze vindt dat Israel onder druk moet worden gezet, heb ik mijn vertrouwen in de journalistiek als kritisch volger van de wereld helemáál opgezegd.

Olivier, 3 februari 2011, 16:05

Over grote woorden gesproken… Het principe van massamedia is dat ze proberen de verhalen te brengen die voor een zo groot mogelijke groep op dat moment relevant zijn. Natuurlijk gebeurt er ergens anders in de wereld vast ook iets ergs. Maar in een journaal van krap een half uur worden keuzes gemaakt.


Persoonlijk heeft Egypte beperkte invloed op mijn socialisatieproces gehad. Meer dan een bezoek aan een tentoonstelling over farao’s in mijn jeugd kan ik niet bedenken. Maar desondanks ben ik erg nieuwsgierig naar wat daar nu gebeurt. Ik vind het ook goed dat de publieke omroep mij vertelt wat er aan de hand is. En daar mogen ze Sesamstraat best een keer voor overslaan ja…

Je punt over Trouw begrijp ik niet. Een krant mag tot de mening hebben dat iets of iemand of een land onder druk wordt gezet? Het lijkt me juist van kritisch volgen getuigen dat je Israël niet alleen maar als het heilige land benadert zoals een groot deel van de wereld doet. Er gebeuren daar ook dingen die niet zo heilig zijn…

lia, 3 februari 2011, 17:28

olivier, twee dingen en dan stop ik ermee. Je moet beter lezen. a. mijn punt vwb Trouw: Sinds Trouw éérst op 26 januari 2011 in een redactioneel liet weten dat ze vindt dat Israel onder druk moet worden gezet, heb ik mijn vertrouwen in de journalistiek opgezegd.
Ze had dat twintig jaar eerder moeten doen.
De krant zegt nu zich te baseren op feiten nl de leaked documents; waar heeft ze haar ideeen voordien dan op gebaseerd? Het is altijd puur een kwestie van voorkeur en gedeeld gedachtengoed geweest.
Het tweede ding is dit; Egypte heeft idd niet veel invloed op jouw socialisatieproces gehad, het is de media die daar invloed op hebben, en die hebben lang nooit over Egypte bericht. Ziehier hoe je gesocialiseerd bent, in onkunde over het land en haar achtergrond. En nu wordt er gevochten en stuurt onze publieke omroep er talloze verslaggevers naar toe. Als belastingbetaler gaat mijn voorkeur ernaar uit tien jaar met regelmaat door een correspondent te worden geinformeerd, dan in 1 week door vijf verslaggevers ter plaatse en twintig in ons land zelf een verslag te krijgen van een op handen zijnde revolutie. Je hebt gelijk, als ik journalist was, zou ik idd andere keuzes maken dan ons huidig gebouwde mediasysteem dat pleegt te doen.
mvrgrt

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.