mgm nvj maart

— vrijdag 14 november 2014, 13:43 | 3 reacties, praat mee

Ophef om ‘startersadvertentie’ BDU

Een advertentie van Koninklijke BDU waarin de uitgever aangeeft op zoek te zijn naar pas-afgestudeerde journalisten, heeft voor flink wat ophef gezorgd op sociale media. In de advertentie biedt BDU werkervaringsplekken aan bij zijn lokale media, in ruil voor een bruto vergoeding van 350 euro per maand (op basis van een 32-urige werkweek). Een aantal journalisten op de werkvloer is ook niet blij met de werkervaringsplekken, omdat het gevoel heerst dat de jonge, goedkope krachten worden gebruikt om gaten op te vullen die ontstaan zijn bij recente reorganisaties. Daarbij kwamen zeven arbeidsplaatsen te vervallen. Laatste wijziging: 22 december 2014, 14:42

BDU-directiesecretaris Marnix Kreyns verzekert dat het niet gaat om opvulling van eerder gesneuvelde banen. De werkervaringsplekken komen volgens hem bovenop de reguliere banen. Kreyns stelt daarnaast verbaasd te zijn over de reacties. Vooral op Twitter werd fel geageerd tegen de lage vergoeding van ‘1,91 euro per uur’. “Er wordt gereageerd alsof het om een salaris zou gaan, maar het gaat hier om een vergoeding. Met deze leerwerkplekken willen we jongeren die vers van de opleiding komen en waar geen werk voor is de kans bieden ervaring op te doen en om vanuit een werkomgeving te solliciteren. Dat biedt meer kans op succes dan thuiszitten.”

De werkervaringsplekken bij BDU zijn onderdeel van de onlangs in het leven geroepen Startersbeurs Nederland, een initiatief van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de jongerenvakbonden van FNV en CNV. Pas-afgestudeerden tussen de 18 en 26 jaar kunnen via de Starterslening werkervaring opdoen, mits de gemeente waarin ze wonen meedoet aan het initiatief. Inmiddels doen er zo’n 150 gemeenten mee aan het project. Jongeren die via de Startersbeurs een werkervaringsplek krijgen, moeten rekenen op een maximale vergoeding van 500 euro. “In die vergoeding zitten ook de reiskosten verwerkt”, verduidelijkt Kreyns. “Wij hebben ervoor gekozen de vergoeding en de reiskosten uit elkaar te halen, vandaar dat we op 350 euro uitkomen.”

Bij Koninklijke BDU gaat het in totaal om vijf plekken, waarvan de eerste twee inmiddels zijn gevuld. Op de advertentie zijn op het moment van schrijven vijf aanmeldingen binnengekomen. Jongeren die bij BDU aan de slag gaan stellen volgens directiesecretaris Kreyns samen met de redactie hun leerdoelen op en krijgen hulp van een eigen coach om die doelen te verwezenlijken. Journalisten die binnen een werkervaringsplek aan de slag gaan en die tussentijds een baan vinden, moeten die volgens Kreyns ‘onmiddellijk aannemen’ en mogen het project tussentijds afbreken.

Op de werkvloer bij BDU en binnen de NVJ is fel gereageerd op BDU’s gebruik van de Startersbeurs. “We zijn niet blij met deze ontwikkeling”, aldus Annabel de Winter, NVJ-secretaris van de sectie Lokale Media. “Dergelijke instroomprojecten zijn al opgenomen in de cao. Dit voelt heel erg als een manier om wegbezuinigde banen op te vullen. We hadden voor volgende week donderdag al een gesprek met BDU gepland om het te hebben over de bedrijfscao. Tijdens dat gesprek gaan we het ook hier over hebben.”

Bekijk meer van

BDU

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Astrid Astrid, 14 november 2014, 13:05

Ik verdien de helft van het bedrag wat in dit artikel staat voor zo’n zelfde leer-werkervaringsplek. Is inderdaad belachelijk! Bij gebrek aan vacatures moet je wel!

hans de heer, 15 november 2014, 19:26

Waar moeten deze starters van leven? Hoe moeten ze wonen? Ze krijgen geen bijstand want ze zijn niet beschikbaar voor werk. Alle mooie woorden ten spijt: dit heet uitbuiting.

Mo Roso, 23 november 2014, 13:41

@Astrid: en die vacatures gaan ook niet meer komen. Misschien moet de journalistiek daar even aan wennen - al heeft ze daar inmiddels al 15 jaar de tijd voor gehad. De mediaindustrie was een van de eerste sectoren waar de nieuwe arbeidsorganisatie werd toegepast: een kleine kern vast personeel met een grote kring flexibel. De Startersbeurs is een prima initiatief om jongeren werkervaring te laten opdoen, beter dan werkloos op de bank zitten. Maar misschien zijn journalistieke schoolverlaters nog meer geholpen bij omscholing of bijscholing op het gebied van ondernemerschap. Een baan in loondienst wordt zeldzaam. Tja, de wereld verandert…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.