word studentlid

— dinsdag 25 september 2012, 15:28 | 5 reacties, praat mee

‘Onenigheid tussen Volkskrant en Joop.nl’

De Volkskrant is niet blij met de herpublicatie van een Volkskrant-artikel op Joop.nl. Dat meldt De Jaap.nl. Het artikel, geschreven door Peyman Jafari, was exclusief voor Volkskrant.nl geschreven, maar verscheen later ook op de opiniesite, Joop.nl. “Ik begrijp dat de auteur in kwestie zelf toestemming heeft gegeven om het ook op Joop.nl door te plaatsen, maar dat is beslist niet de bedoeling”, laat Laurens Verhagen, hoofdredacteur Quality Newssites van De Persgroep, telefonisch weten. “De content die voor VK.nl wordt geschreven moet exclusief zijn. Als het ook op Joop.nl wordt gepubliceerd hoef ik het stuk sowieso niet te hebben. Natuurlijk kan ik in dit geval weinig doen aan het feit dat de auteur zélf alsnog toestemming voor herpublicatie geeft, maar om dit voortaan te voorkomen moet ik telkens tegen mijn auteurs zeggen dat ze het niet op Joop.nl mogen zetten. Een beetje vermoeiend wordt dat wel.” Verhagen laat ook weten dat hij eigenlijk wel had verwacht dat de Joop toestemming zou hebben gevraagd. “Het is gewoon niet netjes." Laatste wijziging: 26 september 2012, 12:15

Francisco van Jole, eindredacteur en oprichter van discussiesite Joop.nl laat in een reactie op de De Jaap weten dat “Het artikel van Peyman Jafari is – zoals altijd – geplaatst op verzoek van de auteur, die regelmatig op Joop publiceert. Van content jatten is dus geen enkele sprake. Met de toepassing van wederhoor was dat eenvoudig te achterhalen. Dat de Volkskrant exclusiviteit blijft nastreven is een dappere houding die in het internettijdperk op den duur misschien lastig is vol te houden. Vanzelfsprekend geniet de Volkskrant onze warme sympathie maar het gaat wat ver om de stukken die wij toegestuurd krijgen aan hen te overleggen voordat we publiceren.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Hans Hermans, 26 september 2012, 00:07

Het is een onduidelijk bericht. Allereerst is de hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque en niet “hoofdredacteur Laurens Verhagen”. Vervolgens biedt een freelancer een artikel aan een medium aan voor eenmalig gebruik (leveringsvoorwaarden NVJ). Voor exclusiviteit moet apart betaald worden. Het auteursrecht (en exploitatierecht) op een artikel blijft natuurlijk bij de auteur, tenzij hij in loondienst is.

Hans Hermans

Bert Brussen, 26 september 2012, 11:51

@hans: “laat Laurens Verhagen, hoofdredacteur Quality Newssites van De Persgroep weten”.

Staat toch duidelijk dat ie geen hoofdredacteur is van de Volkskrant…

Hans Hermans, 26 september 2012, 15:58

Leuk dat het inmiddels, na mijn reactie, gecorrigeerd is.

Dolf Rogmans, 27 september 2012, 10:54

@ Hans Hermans: klopt. En dank voor de opmerkingen.

Peter Olsthoorn, 27 september 2012, 12:03

Boeiend. Francisco heeft gelijk - uiteraard, old soldier ;-)

Is de kernvraag niet: kreeg Peyman Jafari betaald door Quality Newssites?
Zo ja, dan kan opdrachtgever exclusiviteit voor bepaalde tijd eisen.
Zo nee, kan dat dan ook?
Is dan aandacht, te weten het uithangbord van een groot Vk.nl publiek, al genoeg om iemand aan je regels te binden, ook bij niet-betaling?
Geldt dit ook voor de opinieartikelen die Vk en Quality Newssites vaak voor nop krijgen geleverd?
worden opinieschrijvers netjes voorgelicht over hun rechten?
Gaan ze journalisten betalen voor opinies?
Kortom, Villamedia collega’s: duik er ff in…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.