word studentlid

— donderdag 26 november 2009, 09:10 | 2 reacties, praat mee

Onderzoek naar beveiligers Balkenende

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt of beveiligers van premier Balkenende hun houding tegenover journalisten moeten aanpassen. De beveiligers beletten journalisten soms hardhandig om de minister-president vragen te stellen. RTL Nieuws-verslaggever en voorzitter van de Parlementaire Persvereniging (PPV) Jos Heymans kwam bij zo'n aanvaring ten val. De journalist diende een officiële klacht in. Er zijn meer klachten binnengekomen, wat de KLPD ertoe brengt een onderzoek in te stellen. Laatste wijziging: 27 november 2009, 09:56

Heymans zegt blij te zijn met het onderzoek, omdat het aantoont dat de klachten serieus worden genomen. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft in een reactie voorgesteld om journalisten achter een touwtje te laten wachten, hetgeen gebruikelijk is in de hal van het ministerie van Algemene Zaken. Heymans voelt er niets voor dat systeem ook in het Kamergebouw te introduceren.

‘Er op af Jos’. Het zijn woorden die Haags chef politieke redactie Kees Berghuis van RTL Nieuws volgens directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gebruikte om RTL-verslaggever Jos Heymans aan te sporen premier Balkenende ‘met camera en microfoon’ te ondervragen na afloop van het Algemeen Overleg (op 28 oktober) over zijn kandidaatstelling voor het Europese premierschap.

Het eindigde voor Heijmans in een gevoelige smak tegen metalen lamellen van het Tweede Kamergebouw. Gevolg van hardhandig optreden van enkele ijverige beveiligers van de premier. Volgens de RVD omdat de premier al duidelijk had laten weten dat hij ‘niks meer had toe te voegen’ aan wat hij hier eerder over had gezegd.

Als voorzitter van de Parlementaire Persvereniging (PPV) heeft dezelfde Heymans nu - mede namens politiek verslaggever Sebastiaan Meijer van het NOS-Journaal, die een soortgelijke ervaring had - een klacht ingediend over geweld tegen journalisten bij zowel de RVD als het presidium van de Tweede Kamer.

Het optreden van de beveiliger is volgens Heymans in strijd met de huisregels van de Kamer. Hij diende de klacht in mede namens politiek verslaggever Sebastiaan Meijer van het NOS-Journaal, die met geweld door een beveiliger opzij werd gezet toen hij de minister-president een vraag wilde stellen. ‘Met de betrokken beveiliger bij dit incident heb ik nog diezelfde middag gesproken. Daaruit heb ik kunnen opmaken dat beveiligers zich geroepen voelen om tegen journalisten op te treden, als de minister-president aangeeft de pers niet te woord te willen staan’, aldus Heymans.

In zijn brief aan de RVD zegt Heymans dat de PPV ‘verlangt dat dit stopt, dat journalisten niets in de weg wordt gelegd door beveiligers van de minister-president. Bovendien verwachten wij dat u openlijk afstand neemt van de gedragingen van de beveiligers en dat dezen aan de betrokken journalisten hun excuses aanbieden voor hetgeen heeft plaatsgevonden.’

In reactie zegt Brons in het verleden regelmatig te maken hebben gehad met ‘escalerende situaties’ rond het ministerie van Algemene Zaken (‘voor de deur van Binnenhof 19’). Sinds het beschikbaar stellen van faciliteiten na afloop van de ministerraad in de hal van de RVD zijn de klachten volgens Brons verstomd. ‘Dit systeem laat zich natuurlijk niet klakkeloos kopiëren maar kan wellicht wel helpen bij het vinden van een oplossing. Ik hoop dat de PPV een uitnodiging om hierover van gedachten te wisselen wil aanvaarden. Suggesties kunnen we vervolgens samen inbrengen in een gesprek met het Presidium van de Tweede Kamer. Dat is misschien ook een goede gelegenheid om te bespreken hoe bestaande afspraken over het onderling verkeer tussen journalisten en politici in het Kamergebouw in de praktijk gestalte (zouden moeten) krijgen’, aldus Henk Brons.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Kees Cornelder, 26 november 2009, 13:26

Dat J.P.Balkenende als een zwakke premier te boek staat, zeker vergeleken met zijn voorgangers Kok en Lubbers, is voor menigeen binnen en buiten de beroepsgroep een feit.
Het lichamelijk schofferen van journalisten in het Tweede Kamergebouw door KLPDbewakers zie ik dan ook niet los van dit gegeven.
Niet uit ‘wraak’ richting kritische journalisten - al hoewel??? - maar veel eerder om hem af te schermen voor wéér lastige, onwelkome vragen.
Of dit gebeurt op instructie van Balkenende zelf? Dat weet ik niet. Maar onlogisch is het niet.
Wel is het tekenend voor de zwakke persoonlijkheid van deze politieke bestuurder.

W Tielemans, 26 november 2009, 14:44

De korps..?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.