mgm nvj maart

— woensdag 14 maart 2012, 09:36

Omzetdaling Telegraaf Media Groep

Uitgeefconcern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft in 2011 op diverse activiteiten te maken gehad met economische tegenwind, meldt het bedrijf bij de de presentatie van de jaarcijfers. De forse groei van de internetopbrengsten (36,1 procent naar bijna 70 miljoen euro) en het aandeel in de opbrengsten van activiteiten van ProSiebenSat.1 Media AG (38,3 miljoen euro) zijn echter onvoldoende om de gevolgen van eenmalige lasten op te vangen. TMG moest bepaalde verwachte inkomsten (de zogeheten goodwill) afwaarderen en zit in een kostbare reorganisatie, waarbij TMG zo'n 350 medewerkers ontslaat. TMG heeft voor deze reorganisatie 44 miljoen euro gereserveerd. De opbrengsten daalden met 2,5 procent naar 577,2 miljoen euro. De recessie in Nederland treft het bedrijf op diverse vlakken: over de volle linie ontvangt het minder reclame-inkomsten, is er teruglopend luisteraandeel en omzet bij zender Sky Radio Group en betekent de migratie van papier naar digitaal dat print minder oplevert. Laatste wijziging: 4 april 2012, 12:26

TMG zocht daarom samenwerking met onder meer Wegener en NDC voor distributie. De baten uit die samenwerking zijn echter onvoldoende om de omzetdaling in print op te vangen, aldus TMG.

Voormalig directeur van TMG-dochter Sky Radio Ab Trik beschuldigt de topman van TMG Herman van Campenhout de cijfers over 2011 bewust slechter te hebben voorgesteld hebben dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van Trik, die in januari werd ontslagen, aan de raad van bestuur van TMG en de ondernemingsraad.

Het vandaag gepubliceerde verlies van het mediaconcern was volgens hem niet nodig geweest als de resultaten van radiodochter Sky Radio Group – waartoe ook de zenders Veronica en Classic FM behoren – niet waren gemanipuleerd. “Hij heeft herhaaldelijk aangedrongen op financial engineering, waarbij de kosten zo veel mogelijk in 2011 gerealiseerd moesten worden zodat we in 2012 weer groei kunnen laten zien.”

In een reactie laat TMG weten dat het “uitdrukkelijk afstand neemt”  van de suggestie dat TMG de eigen jaarcijfers bewust slechter voorstelt dan in werkelijkheid het geval is. “De suggestie dat de gemaakte afwaardering op Sky Radio Group niet aannemelijk is, is pertinent onjuist”, aldus TMG.

- TMG: Jaarresultaat 2011

Bekijk meer van

TMG

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.