word studentlid

— dinsdag 5 maart 2013, 09:04 | 3 reacties, praat mee

Omroep-cao is ‘te goed’

De cao van de publieke omroep is te goed. Dat zegt Omroep MAX-baas Jan Slagter bij BNR Mediazaken. "Elke werknemer heeft bijvoorbeeld recht op een periodiek van 2,5 procent. Dat is zeker in deze tijd niet houdbaar." Daarom doet de oprichter van Omroep Max een voorstel richting de vakbonden en de Nederlandse Publieke Omroep: "We moeten naar een standaard 40-urige werkweek toe. Als we willen dat er zo min mogelijk mensen worden ontslagen, zullen we allemaal een steentje moeten bijdragen." Laatste wijziging: 5 maart 2013, 16:52

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

M. M. Visch, 5 maart 2013, 16:02

Jan Slagter heeft groot gelijk. Die hele omroep-cao is veel te luxe. Hoe is het ook mogelijk? Werken voor een publieke omroep voor 251.579 euro per jaar. En dan mag je niet eens meer dan 36 uur per week werken. En het houdt ook maar niet op. Want elk jaar komt daar standaard 2,75% bij. Nog los van de inflatiecorrecties!

O nee. Toch niet. Want de CAO voor het Omroeppersoneel kent helemaal geen loonschaal waarmee je tot 251.579 euro per jaar komt. Laat staan tot de 493.420 euro van Matthijs van Nieuwkerk.
De realiteit is dat een HBO-geschoolde verslaggever bij de Nederlandse publieke omroep met een jaar of 10 ervaring ergens tussen de 3.500 en 4.000 euro verdient. Helemaal niet slecht, maar exorbitant? 
Van automatische loonstijging is geen sprake, want dat is gekoppeld aan een beoordeling. En die verslaggever gaat, net als een overgrote meerderheid van zijn collega’s, echt niet naar huis als na 36 uur het werk nog niet af is. Gewoon omdat men erg begaan is met de programma’s. Het is een gotspe om wederom te suggereren dat de CAO goudgerand is. En dat terwijl het beeld al vertroebeld is door de berichtgeving over die paar topsalarissen. Van medewerkers waar van vast staat dat ze niet onder de CAO vallen. De liefhebber kan het nog eens zelf nalezen: http://www.nvj.nl/docs/CAO_Omroeppersoneel_2011_-_2012.pdf

En waar heeft Slager het eigenlijk over? Omroep Max heeft amper personeel in dienst. Zo goed als alles besteedt de omroep uit. Administratieve diensten worden bij collega-omroepen ingekocht en programma’s worden gemaakt door externe producenten. Ik vraag me overigens af of Jan Slagter naast zijn salaris van 251.579 euro per jaar ook nog apart betaald krijgt voor zijn presentatieklussen.

Mijn voorstel zou dan ook zijn: Omroep Max neemt haar verantwoordelijkheid en neemt haar personeel in dienst. Gewoon volgens een heel fatsoenlijke CAO. En dan te beginnen met de directeur. Salarisklasse M levert maximaal toch nog ruim 9.000 euro per maand op. Moet hij toch ook nog de weekendboodschappen van kunnen doen.

Marc Visch
Secretaris Omroep NVJ

janslagter, 6 maart 2013, 18:28

Beste Marc,

Ik reageer omdat in je stukje een aantal onwaarden in staan, en als secretaris van de NVJ kun je je dat eigenlijk niet permitteren. Hoor en wederhoor!

Laat ik beginnen met de feitelijk onjuistheden.  Je schrijft: “Omroep MAX heeft amper personeel in dienst. Zo goed als alles besteed de omroep uit. Administratieve diensten worden bij collega-omroepen ingekocht en programma’s worden gemaakt door externe producenten.”
Omroep MAX heeft op dit moment 120 mensen in dienst
Ja, wij hebben onze loonadministratie ingekocht bij de AKN. Hoor ik je nu zeggen dat je dat liever niet hebt, en dat we geld over de balk moeten smijten. In het kader van efficiency lijkt mij dat niet erg verstandig. Ik zou er juist voor willen pleiten om zoveel als mogelijk van dit soort diensten te centraliseren, waardoor er meer geld overblijft voor de programma’s .

MAX Maakt de volgende programma’s zelf:
Tijd voor MAX (4x per week)
Studio MAX Live (4x per week)
Meldpunt! (wekelijks)
Hollandse Zaken (14 afleveringen)
Droomhuis Gezocht (12 afleveringen)
MAX Geheugentrainer (170 afl.)
Nederland in beweging ( 170 afl.)
Muziekregistraties (10 afl.)
Je favoriete programma: Bloemencorso (3 afl.)
Carnaval (1 afl.)
Registratie klassieke concerten (6 afl.)
MAX Maakt Mogelijk (9 afl.)
MAX Maakt Mogelijk Kerstspecial (2 afl.)
Missie MAX (2 afl.)
Diverse evenementen waaronder de MAX Proms (2 afl.)
Kijk even op onze site http://www.omroepmax.nl , daar staan al onze programma’s. Als je dat eerder had gedaan, dan had je je de zin:  “Zo goed als alles besteed de omroep uit” en “programma’s worden gemaakt door externe producenten”  kunnen besparen.
Ik vind het eigenlijk best wel een indrukwekkend lijstje,  jij ook niet?
Ik begrijp heel goed dat jij als secretaris van de NVJ op moeten komen voor de belangen van de leden, maar dan moet je wel met een geloofwaardig en onderbouwd verhaal komen.  Wist je trouwens, even geheel terzijde, dat ik ook lid ben van de NVJ?
Nu even naar mijn opmerking:  cao van de Publieke Omroep “te goed”
Ik heb dat gezegd omdat wij al jaren lang vanuit de Overheid bijna of geen indexatie krijgen terwijl de loonkosten ieder jaar gemiddeld tussen de 4 a 6 procent stijgen. Dit percentage is inclusief de periodieken die wij op basis van de cao aan onze medewerkers uitkeren.  Wanneer dit zo blijft dan is deze situatie niet houdbaar, zeker niet met de bezuinigingen die ons door Rutte I en II worden opgelegd. Voor de duidelijkheid als het geld er is, is het terecht om iedereen een periodiek en de cao verhoging te geven.  Nu is de situatie anders, de Publieke Omroep staat voor een enorme bezuinigingsoperatie die zijn weerga niet kent.
Als we nu voor een bepaalde periode met elkaar zouden afspreken om de periodieken bijvoorbeeld naar 1% te brengen, en de lonen te matigen, en naar een werkweek van 40 uur gaan en daarmee de kwaliteit van onze programma’s kunnen waarborgen en het aantal ontslagen verminderen,  begrijp ik eerlijk gezegd niet dat je daar geen voorstander van bent.
Wist je trouwens dat ze bij RTL 38 uur per week werken?  Natuurlijk weet je dat, want je handtekening staat onder de cao. Ik ken daar veel mensen die het daar heel erg naar hun zin hebben en ik hoor daar niemand klagen dat ze daar i.p.v. 36 uur per week, 38 uur moeten werken.
Zullen we een keer op regenachtige zondagmiddag de cao van de Publieke Omroep en die van RTL naast elkaar leggen en de verschillen noteren?
Ik heb van Staatsecretaris Dekker en Minister Bussemaker het vriendelijke verzoek gekregen om geen 4 jaar te gebruiken,  om mijn salaris af te bouwen naar de WNT-norm. Het is een verzoek,  het is het geen verplichting.  Vanaf dit jaar (2013) zal ik voldoen aan de WNT-norm en de Staatssecretaris en de Minister zal ik hiervan op de hoogte brengen.  Jij krijgt de primeur.
En als je voortaan iets wil zeggen over mijn salaris, doe dat dan zonder de bijdrage die de werkgever betaalt (volgens cao) aan pensioenlasten.
Tot slot je hebt een punt als je het hebt over de hoge salarissen die bij de Publieke Omroep worden betaald.  Allemaal onder de WNT norm, geen uitzonderingen!
Als iets nog niet duidelijk is, je hebt mijn nummer en bent van harte welkom voor een kop koffie, net zoals je een paar maanden geleden bij me bent geweest om te praten over de toekomst van de Publieke Omroep.
Met vriendelijke groet,
Jan Slager

M. M. Visch, 7 maart 2013, 12:47

Beste Jan,

Je hebt groot gelijk als je zegt dat het vooral om de feiten moeten gaan. Je hebt het hart helemaal op de goede plek zitten als het gaat om de publieke omroep. En die kop koffie gaan we natuurlijk drinken. En gaan we uiteraard door met het smeden van snode plannen om die mooie publieke omroep overeind te houden.

Mijn bezwaar zit ‘em vooral in de dubbelheid van moraal. Waarom de rekening van de bezuinigingen neerleggen bij de kwetsbaarste groep: de werknemers. Zij betalen al een hoge tol, want er gaan de komende tijd heel wat arbeidsplaatsen verloren.

En over feiten gesproken. Hoe exorbitant zijn die loonsverhogingen eigenlijk geweest?

2009 1% structureel
2010 1% structureel
2011 1% structureel + 0,5% eenmalig
2012 1,5% eenmalig

Ik ben geen econoom, maar ik durf hier de bewering aan dat de omroepmedewerkers de inflatie niet hebben bijgehouden. (Ojee, dat is geen ledenwervend verhaal!) De periodieke verhoging varieert per medewerker, want is afhankelijk van de geleverde prestaties. Daar zit dus geen automatisme in.

Interessant wat je zegt over de cao van RTL Nederland. Met name de winstdelingsregeling zal veel mensen aanspreken. Dat levert de medewerkers van deze commerciële omroep namelijk een extra vergoeding van tussen de 2,5% en 11,6% per jaar op; afhankelijk van prestatie bedrijf en medewerker. En inderdaad daar kent men de 38-urige werkweek en zelfs de 40-urige werkweek. Maar de salarissen zijn daar ook op aangepast. Dus iemand met een contract van 40 uur per week krijgt een hoger salaris dan iemand met een contract voor 38 uur. De achterban van de NVJ wil best praten over herinvoering van de 40-urige werkweek bij de publieke omroep, maar dan zullen die 4 uur wel uitbetaald moeten worden. En of dat in een krimpende markt nu verstandig is?

Een mooi lijstje lever je van programma’s die door Omroep Max zelf wordt gemaakt. Er is veel veranderd sinds de oprichting van Omroep Max. Gelukkig maar. Maar hoeveel mensen die aan die programma’s werken hebben een vaste arbeidsovereenkomst? En hoeveel werken met een tijdelijk contract of op freelancebasis? Zij moeten na elk contract maar weer afwachten of er nog werk is. Zij kunnen geen hypotheek afsluiten of andere langdurige verplichtingen aan gaan. Ik zal de laatste zijn die tegen efficiency is, maar een beetje spreiding van risico zou helemaal niet vreemd zijn. Bedenk wel: het zijn de medewerkers die de publieke omroep maken wat zij is!

Je mag weten dat mij de tranen in de ogen schoten toen ik las dat jij vrijwillig tegemoet komt aan het verzoek van de staatssecretaris en de minister. De wetgever heeft bepaald dat het maximum van bestuurders in de (semi) publieke sector ligt rond 130% van het salaris van een minister. Vreemd is echter dat als het om dit soort salarissen er niet alleen gesproken wordt over maxima, maar dat die grens ook altijd opgezocht wordt. Dus waarom niet het salaris van een omroepbestuurder conform die vermaledijde cao te betalen? En dan niet direct op schaalmax; loonschaal M voor directeuren ligt tussen de € 5.590,01 en € 9.099,78). Tenminste ik neem aan dat jij je medewerkers ook niet direct op schaalmax aanneemt. En praat eens met wat collega’s van je, want ze zijn er echt de directeuren die ‘gewoon’ binnen de cao beloond worden.

Het is ronduit vreemd dat je mij aanrekent dat ik de pensioenlasten meeneem in mijn beredenering. Je zegt dat je die pensioenlasten mee moet nemen van de cao. Huh? Met een inkomen van € 251.579 val je niet onder de cao. Ik neem dan ook aan dat je die pensioenpremie in je eigen individuele arbeidsovereenkomst uitonderhandeld hebt.

Geloof me: ik gun elke omroepmedewerker het schaalmax van M. En ja de NVJ komt op voor de belangen van haar leden. Maar als trouw lid weet jij ook dat wij een bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen. Realisme kan ons, ook in de cao-onderhandelingen, niet ontzegd worden. Wat ik je verwijt is dat je met een enigszins dubbele moraal meedoet aan de onterechte beeldvorming dat álle omroepmedewerkers maar overbetaalde uitvreters zijn. Als ze al een contract hebben, is het veelal een tijdelijk contract. En de beloning is, zeker afgezet tegen verantwoordelijkheid en opleidingsniveau, zeker niet bovenmaats.

Er is veel werk aan de winkel. De publieke omroep staat onder druk. Iedereen zal de zeilen bij moeten zetten om de boel overeind te houden. En daar zullen we ons op focussen als we binnenkort die kop koffie gaan drinken.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.