mgm nvj maart

— donderdag 27 januari 2011, 10:21 | 5 reacties, praat mee

NSP screent kaarthouders strenger

De stichting Nederlandse Sportpers Service (NSP) screent strenger bij de uitgifte van de NSP-kaart, de officieel erkende identiteitskaart voor sportjournalisten die houders toegang geeft tot veel nationale sportevenementen. NSP-directeur Marina Witte: ‘Steeds vaker krijgen wij aanvragen van amateurs die in het weekend een wedstrijd fotograferen, maar daarnaast gewoon een baan hebben. Zij zijn bereid met veel minder geld genoegen te nemen dan beroepsfotografen die ervan moeten leven. We kijken nu nadrukkelijker naar het criterium dat de kaarthouder tenminste zestig procent van zijn inkomen uit sportfotografie moeten genereren.’ Van de 200 aanvragen voor de NSP-kaart 2011 die bij de stichting zijn binnengekomen, werden er op grond van dit criterium 20 niet gehonoreerd. Laatste wijziging: 28 januari 2011, 10:15

Volgens Witte moeten ook kranten hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Er worden fotografen op pad gestuurd met een onkostenvergoeding van 40 euro. Pas bij een geplaatste foto wordt een honorarium verstrekt. Professionele freelancers kunnen zo niet werken. Ze worden gedwongen andere arbeid ernaast te verrichten’.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

info@focuss22.nl, 27 januari 2011, 12:50

Strengere controle van kaarten zou op meerdere locaties toegepast dienen te worden !!!!

Gerrit de Heus, 27 januari 2011, 12:53

Heeft mijn artikel http://bit.ly/gt5CAT in P/F invloed gehad?

Harvey, 27 januari 2011, 19:29

Het artikel van Gerrit de Heus geeft een goed beeld van hoe de vlag er bijstaat in de sportfotografie. De NSP moet hier echt wat mee gaan doen. Het zijn echter niet alleen de amateurs die een baan hebben en daarnaast sportfotografie doen. Er zijn ook fotografen bij de bekende buro’s als Proshots, Pics United en Orange Pictures die 2 of 3 dagen ergens anders werken. Dus denk niet dat het daar allemaal heilig is..

Gerrit de Heus, 27 januari 2011, 22:50

Zouden de overgebleven 180 kaarthouders werkelijk zestig procent van hun inkomen uit sportfotografie genereren? Daar geloof ik niets van. Dat vind ik ook een vreemd criterium. Ik denk bijvoorbeeld dat iemand als Guus Dubbelman dat niet haalt. Komt hij dan niet in aanmerking? Of een fotograaf in dienst van het ANP, die doordeweeks foto’s maakt op het Binnenhof? Krijgen de buro’s nog blanco kaarten? En wie controleert of die gebruikt worden door fotografen die zestig procent van hun inkomen uit sportfotografie genereren?

Henk Magnee, 28 januari 2011, 18:58

Waarschijnlijk hetzelfde verhaal als de politieperskaart.
In Zuid-Limburg lopen fotografen rond die niet georganiseerd zijn en werken voor websites waar iedereen foto’s of video’s kan posten.
Die fotografen hebben wel een politieperskaart.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.