word studentlid

— vrijdag 13 november 2009, 15:00

NPO en ANP samen in videodistributie

UPDATE De Nederlandse Publieke Omroep gaat samen met persbureau ANP onderzoeken hoe videonieuws naar Nederlandse media gedistribueerd kan worden. De studie past in het kader van de aanbevelingen die de commissie Brinkman deed, waar videocontent werd genoemd als mogelijkheid om kranten te steunen. Het zou dagbladen ontbreken aan middelen om zelf veel videocontent te produceren. De publieke omroep verklaarde zich al eerder bereid om content onder voorwaarden ter beschikking te stellen aan met name kranten. Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws, stelt in een reactie dat het zakelijk gezien lastig wordt te concurreren met een publieke omroep die content "om niet of bijna om niet" kan weggeven. Taselaar: "Ik zie in het geheel ook wel een politieke component. Het ANP en de NOS zijn van ons allemaal, is daarbij het - onterechte - gevoel. Politiek Den Haag mag het ANP namelijk nog steeds graag beschouwen als een soort Nationaal Persbureau. In werkelijkheid is het ANP net zo'n commercieel bedrijf als RTL. Mocht de vrijage van de publieke omroep en het ANP uiteindelijk leiden tot een prachtige relatie, is dat een treurig voorbeeld van een publiek-private samenwerking die de markt nog verder verstoord, dan ze op dit moment al is. Laatste wijziging: 13 november 2009, 16:14

Het ANP echter meent, bij monde van algemeen directeur Luc van Gompel, als “verkeersknooppunt voor de Nederlandse media” bij uitstek geschikt zijn om de videodistributie te verzorgen. Henk Hagoort van de NPO ziet samenwerking met het ANP als kans om “de journalistieke infrastructuur aan de basis te versterken”. De NPO tekende onlangs tevens een nieuw drie-jarig contract met het ANP voor levering van nieuws voor NOS Nieuws, de Wereldomroep en alle aangesloten omroepen.

Taselaar stelt dat er wel eens informele contacten zijn geweest tussen RTL en het ANP om het distribueren van video-nieuws te bespreken. “Wij hebben in principe ook een positieve grondhouding over samenwerking op dit vlak. Ik denk ook dat we met programma’s als RTL Nieuws, Editie NL en RTL Z veel te bieden hebben. Maar het is voor ons vanzelfsprekend ook wel gewoon zaken doen.”

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.