mgm nvj maart

— woensdag 6 april 2011, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Kamervragen in zaak-Gonggrijp

GroenLinks is niet tevreden met de reactie van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op de kwestie Gonggrijp en heeft nieuwe vragen gesteld aan Rosenthal. De minister stelde dat Rop Gonggrijp mogelijk aan de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd omdat de procedure volgens hem met voldoende waarborgen is omkleed. Gonggrijps gangen worden nagegaan in het kader van een onderzoek naar vermeende spionage door klokkenluidersite WikiLeaks. De Nederlander heeft aangegeven in het verleden WikiLeaks te hebben geholpen. Laatste wijziging: 6 april 2011, 16:58

Volgens Tweede Kamerlid Mariko Peters is het gênant “dat de regering de mogelijkheid openlaat om Gonggrijp ooit aan de Amerikaanse autoriteiten uit te leveren. Dat terwijl wereldwijd in de pers is uitgemeten hoe Bradley Manning onmenselijk wordt behandeld. Het getuigt van een wereldvreemde blik als de minister zegt daar niets over te weten. Eigenlijk verklaart de minister hiermee mensen als Gonggrijp en Manning vogelvrij.”

Rop Gonggrijp reageerde via zijn weblog over de ontstane ophef. Hij waardeert de verontwaardiging en bemoedigende woorden, maar wijst erop dat er geen uitleveringsverzoek ís. Bovendien kon Rosenthal weinig anders antwoorden dan wat hij nu heeft gezegd. Gonggrijp zegt het oneens te zijn met de zienswijze van de Nederlandse autoriteiten dat het Amerikaanse rechtssysteem op gelijk niveau staat als het onze, waar het de bescherming van verdachten betreft. “Ik kan het met wel meer zaken oneens zijn”, aldus Gonggrijp. “De minister wordt echter niet gevraagd naar zijn mening over al afgestemde wetten en verdragen. Hij heeft het over feiten en ik denk dat het prima is voor een minister om een meer juridisch standpunt in te nemen en enkel te vertellen hoe de zaken er voor staan. Dus laat Zijne Excellentie - voorlopig althans - met rust.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.