mgm nvj maart

— donderdag 9 december 2010, 15:15 | 8 reacties, praat mee

Laurens Borst: één redactie voor Radio 1

Eén coördinerend team dat de doordeweekse programma's aanstuurt op Radio 1 en één werkvloer waar alle omroepen een eigen plek krijgen. Revolutionair wil zendermanager Laurens Borst zijn voornemen niet noemen, maar wel een grote verandering. Hij presenteerde zijn ideeën donderdagmiddag tijdens een NPOX-debat voor Radio 1-medewerkers. Laatste wijziging: 10 december 2010, 09:43

Niet de omroepdirecties, maar de programmamakers kregen de primeur. “Het gaat om hen: zij moeten er uiteindelijk mee aan de slag. Als zij de voordelen hiervan zien, kunnen ze me helpen om de directies te overtuigen”, zegt Laurens Borst een dag eerder in zijn werkkamer. Hij streeft ernaar al in september 2011 over te gaan op Radio 1 Nieuwe Stijl.

Achter de microfoon blijven dezelfde presentatoren, maar de samenstelling van hun programma’s moet doordeweeks overdag gezamenlijk gebeuren. Die samenwerking is volgens de zendermanager nodig om Radio 1 sterker te maken op het gebied van nieuws, opinie, verdieping en duiding. Een paar fictieve voorbeelden: “Als het onderzoeksprogramma Argos nieuws heeft, hoeft het niet meer te wachten tot zaterdagmiddag. Kees Boonman van TROS Kamerbreed kan ook woensdagochtend een politieke column voorlezen. En vanuit het buitenland kan een VPRO-verslaggever ook verslag doen bij Lara Rense of Felix Meurders.”

Borst wil hiermee onder meer ondervangen dat Radio 1 te braaf en voorspelbaar is, zoals hij hoorde tijdens een inventarisatieronde bij de vijftien betrokken omroepen. Ook de onderwerpkeuze kwam daar ter sprake. “We hebben een aantal blinde vlekken, zoals het Europees Parlement, buitenlandjournalistiek, sociaal-economisch nieuws en lifestyle zoals mode, koken, en auto’s.” Al is het marktaandeel de laatste twee maanden gestegen naar 7,9 procent (was 7,4 procent in 2009), de gemiddelde leeftijd van de Radio 1-luisteraar is nog steeds 59 jaar.

In de avond en het weekend hoeft niet veel te veranderen van de zendermanager. De omroepen kunnen zich dan blijven profileren met programma’s als OVT, Kunststof, Plots, Bureau Buitenland en de TROS Nieuwsshow. Maar nieuws blijft wel altijd leidend. Net als nu kan alles zo nodig worden omgegooid.  “Het gaat dus nadrukkelijk niet om een volledig geïntegreerde redactie. De omroepen kunnen zich blijven profileren, maar ze versterken elkaar met hun kennis en specialismen. De mix wordt daardoor beter. Er kan ook efficiënt worden vergaderd op één werkvloer: de eindredacteuren en samenstellers de verschillende programma’s komen een paar keer per dag bij elkaar.”

De omroepbezuinigingen staan voor de deur. Spelen die nog een rol? ‘Dit plan komt in het geheel niet voort uit een mogelijke bezuiniging. Maar als er geld af moet, kunnen we dat op één werkvloer waarschijnlijk beter opvangen.” Voor Radio1 is nog niet bekend hoeveel er moet worden bezuinigd.  Een geschikte locatie is nog niet gevonden. Dichtbij de NOS-redactie zou het meest voor de hand liggen - daar staan ook de studio’s. Maar kunnen er een paar honderd medewerkers bij? 

Even ongewis is hoe het plan gaat vallen. “Ik weet dat dit gevoelige materie is,” zegt Laurens Borst. “Omroepen zien elkaar nu vaak nog als concurrenten. Ik wil ze juist oproepen met zijn allen één zender te maken: ‘One for all, all for one”, grapt hij. Maar voor Hilversumse begrippen klinkt dit motto van de drie Musketiers toch wel revolutionair.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Stefan de Vries, 9 december 2010, 16:26

“We hebben een aantal blinde vlekken, zoals het Europees Parlement”, constateert Laurens Borst terecht. Gelukkig kan Borst iedere dinsdag luisteren naar BNR Europa, boordevol Europese actualiteiten vanuit Brussel. Koning Eenoog in het land der Blinden.

Bob Lagaaij, 9 december 2010, 16:44

Laurens kan - in het algemeen - misschien wel wat vaker afstemmen op BNR. Wat daar met middelen, die misschien nog geen kwart zijn van wat in Hilversum wordt besteed, aan radio wordt gemaakt is gemiddeld
heel wat flitsender dan de brave tafelradio vol verplichte nummers die ik publiek-nationeel pleeg op te vangen.

Bob Lagaaij, 9 december 2010, 17:49

Corr. publiek-nationeel = PUBLIEK-NATIONAAL.

Olivier, 10 december 2010, 08:13

@Bob… Geef daar eens wat voorbeelden van? Want met groot respect voor wat BNR doet, als er ergens tafel en telefoonradio wordt gemaakt is het daar wel. Juist vanwege die beperkte middelen doen ze weinig reportages en veel praten in de studio. Waarbij vooral de middagprogrammering erg niet newsy is en naar mijn smaak bij vlagen - BNR Leiderschap bijvoorbeeld - ronduit tenenkrommend.

Steven Emmens, 10 december 2010, 09:37

Ik ben niet helemaal gelukkig met deze berichtgeving. Volgens mij heeft Laurens Borst nadrukkelijk niet gezegd dat er 1 redactie komt. Hij wil 1 zender. De redacties van de omroepen blijven bestaan maar verzorgen content voor die ene zender. Dus geen NOS, KRO, Vara of EO meer op Radio 1, maar bijdragen gemaakt door deze omroepen op Radio 1.
Of niet Laurens?
Steven Emmens, EO

Juul, 10 december 2010, 13:29

Afstemmen op BNR?
Als Paul van Liempt eens een keer iemand niet in de rede valt en dus mensen laat uitpraten dan ga ik dat doen.

Bob Lagaaij, 11 december 2010, 18:54

Sorry voor de wat late reactie, Olivier. Natuurlijk barst BNR van de tafelradio, maar dat heeft alles te maken met de ingrijpende bezuiniging bij die zender, een paar jaar geleden.
Dat betekent woekeren met mensen en middelen en leidt ook tot programma’s ,,in samenwerking met’‘.
Desondanks: ik vind dat ze nog steeds proberen om creatief en newsy radio te maken. Wat ik wil zeggen is:  de publieke omroep zou zich, met zoveel meer mensen en mogelijkheden (op dit moment althans), wel wat minder ‘rondje gastenradio’ kunnen permitteren. Zet Radio 1 aan en je hoort wat ik bedoel.

Olivier, 12 december 2010, 19:13

@Bob… Ik ben het deels met je eens. Er wordt inderdaad op 1 veel aan tafels gepraat en vaak relatief weinig reportages gemaakt. Tegelijkertijd hoor ik wel degelijk mooie dingen langs komen. Niet alleen bij het Radio 1 Journaal dat veel repo’s heeft, maar ook bijvoorbeeld Goedemorgen Nederland dat fraaie series uitzendt. Maar je hebt gelijk als je zegt dat het radiotechnisch spannender kan. En moet…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.