word studentlid

— woensdag 19 juni 2013, 16:29

Geen wijziging overeenkomst Sanoma

Sanoma gaat geen wijzigingen aanbrengen in de opdrachtovereenkomst die de tijdschriftuitgever begin juni naar zijn freelancers stuurde. Daarmee blijft het concern zich het recht voorbehouden werk van freelancers te verkopen aan derden zonder dat daarbij eerst overlegd moet worden met de maker. Dat is de belangrijkste conclusie van het overleg tussen vertegenwoordigers van de Sanoma-top en een delegatie freelancers en vertegenwoordigers van belangenverenigingen dat woensdagochtend plaatsvond in Hoofddorp. Laatste wijziging: 19 juni 2013, 19:23

Tijdens het gesprek gaf Scheenstra aan dat het aan de redacties en hoofdredacteuren is om prudent om te gaan met het selecteren van artikelen die wel en niet in aanmerking komen voor doorplaatsing. Dat geldt niet alleen voor artikelen die afgenomen worden door derden, maar ook voor artikelen die binnen titels van Sanoma doorgeplaatst worden.

Sinds de vorige opdrachtovereenkomst van Sanoma in 2010 in gebruik genomen werd, maakt Sanoma gebruik van een zogeheten ‘stoplichtconstructie’. Content die door redacties ‘op groen’ gezet is, mag vrij worden doorgeplaatst binnen titels, ‘oranje’ content mag worden doorgeplaatst mits er aan bepaalde afspraken voldaan wordt en ‘rode’ artikelen en foto’s mogen wegens gevoeligheid of andere redenen niet worden doorgeplaatst.

Tijdens het overleg gaf Scheenstra aan dat een dergelijk intern protocol ook gebruikt gaat worden voor het doorverkopen van content aan derden, al gaf hij toe dat het exacte protocol nog opgesteld moet worden. Binnen het protocol hebben freelancers de mogelijkheid om vooraf afspraken met redacties te maken over welke artikelen wel en niet worden doorgeplaatst. Daarbij is het volgens COO Scheenstra niet de bedoeling dat freelancers al hun artikelen ‘op rood’ laten zetten. Het niet-beschikbaar maken voor doorplaatsing geldt alleen bij hoge uitzondering.

Het gesprek tussen Sanoma en zijn freelancers kwam tot stand na een open brief van 42 freelancers, waarin zij aangaven het niet eens te zijn met de meest recente wijziging in Sanoma’s opdrachtovereenkomst. De brief werd, nadat hij online was gepubliceerd, door 99 freelancers ondertekend. Tijdens het overleg spraken de partijen af ook in de toekomst met elkaar in gesprek te blijven, onder andere over het hiervoor genoemde protocol voor extern gebruik.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.