mgm nvj maart

— maandag 10 december 2012, 16:12

Dekker verdedigt mediabeleid

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft maandag zijn plannen rond de Mediabegroting 2013 verdedigd, waarbij andere partijen kritisch waren over de voorgestelde wijzigingen, zoals het einde van subsidie voor levensbeschouwelijke 2.42-omroepen en gevolgen van het opheffen van het Mediafonds. Het eerste doel is het geld voor de bezuinigingen in efficiency te vinden, aldus Dekker. De staatssecretaris erkent dat 300 miljoen bezuinigen op een budget van rond 900 miljoen een flinke ingreep is en dat het ook niet alléén uit efficiency (minder organisaties, minder fysieke gebouwen, minder bureaus) te halen is. Volgens Dekker zal de politiek afstand houden tot de programmering, maar gaan alle voorgenomen wijzigingen door: als de door kabinet Rutte-I opgelegde bezuinigingen nu niet worden opgepakt, lopen de bezuinigingen volgens Dekker door in de programmering. Laatste wijziging: 9 juli 2013, 13:48

Fusies zullen moeten doorgaan, om de eerste taakstelling van 200 miljoen euro bezuiniging te realiseren. Het doel is dat de kijker daar “zo laat mogelijk” iets van gaat merken, aldus Dekker.

ChristenUnie kondigde nog tijdens het debat aan dat het amendement indient om de kleine 2.42-omroepen voorlopig te behouden. Kamerlid Gert-Jan Segers zoekt een meerderheid voor zijn amendement, zodat opheffing ongedaan gemaakt. ChristenUnie noemt de kleine levensbeschouwelijke omroepen een uniek aspect van de publieke omroep. Segers: “Het gaat om het wezen van de democratie: minderheden zichtbaar maken. Dit kabinet kiest voor een verschraling van de publieke omroep en ontneemt gelovigen een stem in de publieke ruimte.”

PVV-Kamerlid Bosma sprak zijn ergernis uit over het feit dat de moslimomroepen, waarvan de taken na interne ruzies, faillissementen en wanbeleid naar de NTR werden verhuisd, nu buiten schot blijven. Dekker zegde toe te willen kijken dat huidige 2.42-programma’s binnen andere omroepen “een zachte landing” krijgen.

Het Mediafonds wordt opgeheven, stelt Dekker. Dekker wil, in overleg met de NPO, zien hoe cultuurtaken van het fonds behouden kunnen blijven. Hij stelt dat documentaires en films in Nederland niet enkel door het Mediafonds werden gemaakt. Ook omroepen maken documentaires. De staatssecretaris stelt dat de rond 14 miljoen euro die de NPO in zo’n geval in documentaires zal gaan steken érgens vandaan moeten komen. Dat betekent dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden.

Een ‘aanvullende publieke omroep’ (een die enkel doet wat andere commerciële omroepen níet doen, red.) is Dekker te mager. Minder vermaak is niet slecht, aldus Dekker, maar er moet binding met de samenleving behouden blijven, aldus Dekker. De NPO krijgt een centrale rol om op kwaliteit te sturen, met niet nader gedefinieerde checks and balances. Er zou mogelijk met ‘kwaliteitspanels’ gewerkt gaan worden.

De staatssecretaris zegde toe te willen kijken naar bijeffecten van de bezuinigingen op omliggende sectoren, maar hij stelde dat de huidige verplichting om minstens 16 procent van het werk uit te besteden nu al vaak ruim wordt overschreven. In 2011 zou het gaan om rond 30 procent in de praktijk.

Kamerlid Norbert Klein (50Plus) vroeg zich af hoe de verantwoording geregeld wordt die regionale omroepen moeten afleggen voor hun beleid. Dat is nu nog bij de provincie, maar wordt straks overgeheveld naar de rijksmediabegroting. Ook heeft Omrop Fryslân aangegeven liever zelfstandig via de provincie gefinancierd te worden. Daarover deed Dekker geen concrete toezeggingen, maar wil daar in de toekomst over praten, ook over de bijzondere status die Omrop Fryslân heeft vanwege de Friese taal.

De publieke omroep zal verder moeten snijden in internetactiviteiten, maar concrete voorbeelden werden niet genoemd. Regeringspartij PvdA bleek bij monde van Martijn van Dam geen voorstander van een inperking van de internetactiviteiten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.