mgm nvj maart

— donderdag 29 november 2012, 09:12 | 0 reacties, praat mee

D-Day voor Britse media

Vandaag presenteert de Britse onderzoekscommissie Leveson de resultaten van een openbare enquête naar het gedrag van de Britse media. Leveson deed 16 maanden onderzoek naar de wijze waarop de Britse pers opereert, een direct gevolg van het afluisterschandaal bij de inmiddels opgeheven tabloid News of the World. De krant kraakte voicemail van mobiele telefoons van acteurs en politici maar ook van gewone Britten die in het nieuws waren. Centraal in het onderzoek stond de vraag: who guards the guardians? Tijdens het onderzoek van Leveson werd duidelijk dat kranten routinematig steekpenningen betaalden, politiefunctionarissen omkochten voor informatie, privé-detectives inhuurden om door vuilnis te harken en andere schimmige activiteiten ontplooiden op zoek naar een scoop. Laatste wijziging: 4 december 2012, 10:29

De Britse regering stelde de onderzoekscommissie in nadat uitlekte dat de krant regelmatig meeluisterde met voicemails op de telefoon van een verdwenen - en later vermoord teruggevonden - schoolmeisje. Een beschuldiging dat News of the World-journalisten ruimte hadden gemaakt door voicemails te wissen (en zo haar ouders valse hoop hadden gegeven) leidden tot grote verontwaardiging. Het bleek echter dat de telefoondienst zelf automatisch oude berichten had gewist. Wel hadden journalisten ongeoorloofd toegang verschaft tot de telefoon.

De commissie sprak de afgelopen tijd met 184 getuigen, waarbij acteur Hugh Grant - wiens telefoon ook was gekraakt - zich als een pleitbezorger ontwikkelde voor strengere regels voor de pers. Op de nadruk op beroemdheden kwam ook kritiek, van nabestaanden van de aanslagen in Londen, van wie ook telefoons werden gekraakt. De huidige Press Complaints Commission (PCC) zou onvoldoende in staat zijn kranten in toom te houden. De PCC heeft zelf strengere voorstellen gedaan. De PCC wordt niet opgeheven - daar was enige tijd sprake van - maar krijgt vermoedelijk meer macht, bijvoorbeeld in het opleggen van boetes.

De Leveson Inquiry zal de Britse media vermoedelijk flink opschudden, waarbij traditioneel verregaande nieuwsgaring die onder tabloids gebruikelijk is, stevig aan banden wordt gelegd. Ook de kwaliteitskranten hebben hun werkwijze tegen het licht gehouden. Volgens mediajurist Mark Stephens dreigt het gevaar dat de media een alles verzengende periode van introspectie ingaan, waarbij de belangrijke andere thema’s over het hoofd gezien worden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.