word studentlid

— maandag 29 november 2010, 20:35 | 1 reactie, praat mee

Brief RvC Wegener valt helemaal verkeerd

De chaos binnen mediabedrijf Wegener is nu echt compleet. Beoogd CEO van Wegener, Truls Velgaard, neemt zelfs afstand van de inhoud van de brief van de Raad van Commissarissen aan het voltallige personeel. Velgaard krijgt bijval van de centrale ondernemingsraad en van de hoofdredacteuren, directeuren en stafleden van de Wegenerkranten. Het is overigens het enige waarover de gremia het eens zijn. De RvC riep juist op de eenheid te bewaren, maar bereikt het tegendeel. Laatste wijziging: 1 december 2010, 10:41

De RvC reageerde met haar brief op een reportage in de Wegener-kranten over de onrust binnen het bedrijf en het machtsspel met moederconcern Mecom.

“Het bedrijf bevindt zich nog steeds in turbulente economische tijden en ook ongekende structurele veranderingen in de mediasector zijn van invloed op het bedrijf. Deze zouden een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van sommige historische titels”, aldus de brief. En: “De langzaam dalende oplagecijfers, gecombineerd met de verschuiving van advertentie-inkomsten naar online media vormen een onmiddellijke en mogelijk rampzalige bedreiging.”

De brief heeft de commotie alleen maar groter gemaakt. In een schriftelijke verklaring aan het management en de COR schrijft Velgaard “dat de brief - onbedoeld - tot veel onrust en onzekerheid heeft geleid. Dat betreur ik zeer.”

“Olie op het vuur”, noemt voorzitter Jos van Rijsingen van de Centrale Ondernemings Raad het schrijven. “Ik was verbijsterd. Ze maken lawaai, terwijl er overleg gaande is. En dat overleg verliep goed.”

Hoofdredacteuren, directeuren en staf van de aangesloten kranten vinden de brief misplaatst, laten ze weten in een schriftelijke verklaring aan alle medewerkers. “Het senior management bestrijdt ten sterkste het beeld dat uit de verklaring van de RvC kan zijn ontstaan, namelijk dat de onderneming aan de rand van de afgrond staat. Integendeel: Wegener heeft de grootste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw met glans doorstaan, weet betalende lezers aan zich te binden en werkt intensief aan het behoud van en de uitbouw van een positie op de advertentiemarkt. Bovendien wordt met succes gewerkt aan online-uitgaven en worden in de Nederlandse marktverhoudingen passende nieuwe verdienmodellen verkend.”

De COR neemt ook afstand van de twee reportages, die afgelopen zaterdag verschenen in de Wegener-kranten en in NRC Handelsblad. Van Rijsingen ontkent dat er honderden banen op de tocht staan, zoals de krantenlezers is voorgehouden door de Bende van 40, de bijnaam van de verontruste managementtop bij Wegener.

De outsourcing van de afdeling ICT naar India zou van de baan zijn. ICT is zelf met een alternatief plan gekomen. Voor 2011 staan geen grote reorganisaties op stapel, stelt Van Rijsingen, die deze week overleg voert met de Raad van Commissarissen en Velgaard.  “Er staat een compromis aan te komen. De details heb ik nog niet gezien. In ieder geval houden we de deskundigheid in huis. Wel moeten de kosten bij Wegener met één tot twee miljoen euro omlaag. ”
Het is nog niet duidelijk of de COR de Noor Velgaard gaat voordragen als toekomstige CEO. “Dat hangt af van de resultaten die we deze week boeken”, zegt Van Rijsingen.

De aanstelling van de interim bestuurder, als opvolger van de opgestapte Joop Munsterman, leidde vorige maand tot grote commotie. De Bende van 40 (de topmanagers uit het bedrijf) verzette zich tegen zijn komst. Zij zien in hem een stroman van Mecom-topman David Montgomery, die alle kranten centraal wil leiden vanuit Londen. Ook zou Velgaard meer affiniteit met internet hebben dan met kranten maken.

In hun verklaring van vandaag wordt de naam Velgaard niet genoemd door de hoofdredacteuren, directeuren en stafleden. Wel blijft het essentieel voor ze dat Wegener een eigenstandige positie behoudt.

“Om dat te verwezenlijken dient de RvB van Wegener in meerderheid te bestaan uit mensen vanuit Wegener, en besluitvorming plaats te vinden volgens het principe one-man-one-vote. Deze besluitvorming kan niet worden overruled in willekeurig welk ander gremium. Op die wijze is geborgd dat de belangen van Wegener en de duizenden mensen die daar werken altijd prevaleren.”

Van Rijsingen toont zich minder bezorgd: “Wegener heeft een stevige positie binnen Mecom. Die houden we.”

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Marinus Jansen, 2 december 2010, 22:15

Vergis ik me nu of laten Wegenertop en COR zich uiteen spelen ? Doodzonde nummer één in dit soort conflicten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.