word studentlid

— dinsdag 13 maart 2018, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Na 36 jaar aangifte van moord op IKON-journalisten

Na 36 jaar aangifte van moord op IKON-journalisten
1982: Herdenkingskruizen op het Museumplein in Amsterdam voor de vier vermoorde IKON-journalisten | ANP

De moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador leidt na 36 jaar alsnog tot aangifte. De Salvadoraanse mensenrechtenorganisaties Fundación Comunicándonos en Associacíon de Derechos Humanos doen samen met de Nederlandse ambassadeur Peter Derrek Hof aangifte van moord op het viertal, dat in 1982 in een hinderlaag werd gelokt van het Salvadoraanse leger en gedood. Laatste wijziging: 14 maart 2018, 08:27

Lange tijd waren de vermoedelijke daders beschermd onder een amnestiewet, die in 2016 werd opgeheven. Daarmee is vervolging van daders van misdaden tijdens de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992) mogelijk geworden. In augustus vorig jaar begon al een administratief onderzoek naar de viervoudige moord, die op 17 maart 1982 plaatsvond. Nu leidt het tot een officiële aangifte.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited, in El Salvador actief rond digitale en fysieke veiligheid voor journalisten, meldt de laatste ontwikkelingen in een persbericht.

“In 1993 bevestigde de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties dat het Salvadoraanse leger de vier met opzet heeft doodgeschoten. De moord wordt gezien als het startpunt van straffeloosheid bij het geweld tegen journalisten in de hele regio, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sinds de dood van de vier IKON-journalisten zijn in Midden-Amerika honderden journalisten vermoord. In minder dan 10 procent van de gevallen komt het tot vervolging en berechting van de daders”, aldus de organisatie.

De mensenrechtenorganisaties hebben de openbare aanklager van El Salvador gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Wanneer dat is afgerond en hoeveel mensen zullen worden aangeklaagd voor de dood van IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag is nog niet te zeggen.

Bekijk meer van

IKON El Salvador

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.