website over journalistiek

Portfolio Jeanet de Jong

Persbureau Ameland jubileert nogmaals

Jeanet de Jong — Geplaatst op zondag 31 oktober 2010, 12:03

http://persbureau-ameland.nl/pages/pagina.aspx?id=0775f4e3-e6dc-4ebb-9ff8-42ce7eefa341&sid=e3c576e0-2fe8-431d-969c-36fb64049a51

Gebeurt er wel genoeg op het eiland om een nieuws website mee te vullen?

Persbureau Ameland doet dat al vijf jaar. Wat in 2004 voorzichtig begon met correspondentschappen voor de lokale en regionale media is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwskanaal dat de gemeente Ameland, de regio, Nederland en daarbuiten verrast met een dagelijkse portie nieuwsfeiten van het eiland, de collega-eilanden en het waddengebied.

Jeanet de Jong vestigde het persbureau op het Waddeneiland en stapte in de lacune die er op dat moment in de nieuwsvoorziening zat. Sindsdien krijgen de provinciale kranten en de Friese omroep met zekere regelmaat nieuwsberichten aangeleverd en exploiteert De Jong de website van het persbureau zelf. Wie op de boot naar het eiland stapt wordt meteen al via Wagenborg TV geconfronteerd met nieuwsberichten van het eilander persbureau.

De activiteiten breiden elk jaar uit. Naast de uitgave van de jaarboeken ‘Ameland in 2008’ en ‘Ameland in 2009’ publiceert het persbureau regelmatig in samenwerking met een videoproductiebedrijf een Ameland Journaal en werkt het mee aan diverse uitgaven. Onlangs kwam het Amelander kwartet op de markt en een verhalenbundel. 

Het laatste wapenfeit is de eerste echt goed gevulde iPhone applicatie met behalve Ameland nieuws, de agenda, locaties op het eiland en eilander rubriekadvertenties. De iPhone app Ameland Actueel gaat samen op met de mobiele website ameland-actueel die – als je inlogt met je smartphone - het Ameland nieuws laat zien.

Het antwoord op de eerste vraag is: “Ja, er gebeurt zoveel!” Niet alleen spoelt er soms een bultrugwalvis aan dat maanden nieuws genereert, maar het persbureau volgt ook intensief de eilander politiek, het verenigingsleven en de Amelanders.
“Er is zoveel te schrijven, er is zoveel interessants te ontdekken,” zegt de eilander journalist enthousiast. “En het eerstvolgende grote project zal het boek ‘Ameland in 2010’ zijn.”

Download hier de iPhone app

Categorieën: Persbureau Ameland, Ameland Actueel, Ameland

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.