Tegel Beeld en Geluid

— Geplaatst op vrijdag 17 april 2020, 12:04

Naturist tot in de kist

Geen onderwerp waar je na een lange werkdag nou als eerste zin in hebt, maar wel handig om er nu en dan bij stil te staan. De dood laat zich immers niet kisten. En is het dan zo ver, dan kun je maar beter vertrekken op de manier die bij jou past. Van top tot teen in je mooiste kloffie of juist helemaal onbedekt. Want ook dát kan!Tekst: Stephanie Reedijk

Naakt gecremeerd worden: die wens eindigde op nummer vijf in een onderzoek naar uitvaartwensen onder 100.000 Britten in 2017. Ook de Nederlandse Joop Bakker weet het zeker: aan zijn lijf geen textiel als het zover is. “Dat voelt voor mij vanzelfsprekend,” verklaart hij zijn keuze aan de telefoon. “Ik ben al mijn hele leven naturist. Waarom zou dat bij mijn afscheid anders moeten zijn?”

Hoe persoonlijker, hoe mooier
Het mooie is: het hóeft ook helemaal niet anders. De wetten rondom overlijden zeggen niets over je kledingkeuze op het uur U. Toch lijken veel mensen te denken dat je ‘op chic’ moet hemelen, omdat ze dat bij anderen hebben gezien. Niets is minder waar, zegt uitvaartondernemer Sander van der Spek van Rondom Leven en Dood in Breukelen. “Als een naturistische uitvaart bij iemands leven past, wie ben ik dan om dat tegen te houden? Het is ook nog het meest milieu-, planeet- en klimaatvriendelijk. Hoe persoonlijker een afscheidsdienst, hoe mooier. Dat geldt voor zowel muziek als kleding.”

Gaan zoals je gekomen bent
Het was in Nederland niet altijd gangbaar om op je mooist af te zwaaien. In vroeger tijden hadden we allemaal een katoenen doodshemd in de linnenkast liggen. In de Joodse en Islamitische begrafeniscultuur is die kledij nog steeds gebruikelijk. Wat je als laatste aantrekt…

Dit artikel is verschenen in de papieren uitgave van UIT! in april 2020. Wil je het volledige stuk lezen? Stuur me dan even een berichtje via info@stephaniereedijk.nl.

Categorieën: NFN,journalistiek,naturist,dood,UIT!,Bloot!,begraven,cremeren,natuur,duurzaam,uitvaart

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.