word studentlid

— Geplaatst op woensdag 11 oktober 2017, 19:16

Een Helweek: life changing of gekkenwerk?

De wekker gaat. Het is maandagochtend, stipt 5.00 uur. Buiten is het nog donker en het is doodstil in huis. Mijn lichaam begrijpt niet helemaal wat er gebeurd als ik mijn bed uit stap en ik vraag me hardop af: waar ben ik aan begonnen?

Je fysieke en mentale grenzen verleggen en het beste uit jezelf halen, dat zijn de doelen van het militaire fenomeen Helweek. Het 7-dagen programma biedt je inzicht in jezelf en leert je om alle uren van een dag zo efficiënt mogelijk benutten. Alles draait om het doorbreken van je vaste gewoonten – een week lang leven buiten je comfortzone.

Als je tachtig wordt, leef je in totaal 4160 weken. Merendeel van die weken vliegen voorbij en kun je je hoogstwaarschijnlijk niet meer herinneren. Volgens Erik Bertrand Larssen, de schrijver van het boek ‘Helweek’ en mental coach, leven te veel mensen op de automatische piloot zonder na te denken over hoe ze opgaan in de sleur van het dagelijks leven. Iedereen herkent de overvolle to-do-list waar geen einde aan lijkt te komen en het gevoel dat een dag te weinig uren heeft. Bertrand is van mening dat verandering zit in de kleine keuzes die we elke dag maken. De constante, minimale verbetering die makkelijk toe te passen is, is de sleutel tot succes volgens de schrijver.

Dat Bertrand gelijk heeft, blijkt uit de motivatie van veel mensen om een Helweek uit te voeren. ‘’Ik was net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Er waren nog wat klusjes die ik had laten liggen die ik graag wilde oppakken, maar op de een of andere manier lukte het niet echt om mezelf daar voor te motiveren. In de Helweek hoopte ik al die klusjes wel gedaan te krijgen‘‘, zegt Linda Milder, een van de mensen die een Helweek heeft gevolgd.

Hoe ziet een Helweek eruit?
Je dagen beginnen om 5.00 ’s ochtends en om 22.00 ’s avonds ga je naar bed. Het is de bedoeling dat je de hele week extreem hard werkt, met volledige focus. Praten met collega’s houd je daarom binnen de perken en tijdens werktijd gebruik je geen sociale media. Ook blijft de televisie de hele week uit. Dit draagt bij aan het creëren van een goede focus en het zorgt voor minder afleiding waardoor je meer werk gedaan krijgt. Iedere dag moet je de tijd nemen om, op zijn minst, één keer intensief te sporten en de hele week eet je uitsluitend gezond.

Gedurende de Helweek ligt je focus elke dag op een ander thema waaronder bijvoorbeeld vaste gewoonten, tijdmanagement en innerlijke rust. Met die thema’s ga je kritisch aan de slag en je reflecteert op je eigen gedrag. De eerste stap is om erachter te komen welke keuzes je maakt. Je gaat dan zelf beoordelen of dat goede of slechte keuzes en gewoonten zijn. Gedurende de week is het de kunst om andere keuzes te maken dan normaal en te ondervinden op welke manieren je dat ook een ander eindresultaat oplevert. Om orde op zaken te krijgen ga je een korte en lange termijn planning maken: welke dingen wil ik ooit nog eens doen en welke zaken hebben op dit moment prioriteit. Helweek laat je gedurende de week ook kennis maken met meditatie om te ontspannen, omdat een innerlijke rust creëren essentieel is in een druk leven.

Op donderdag, dag vier van de Helweek, focus je op je comfortzone – en vooral het daarbuiten treden. Deze nacht blijf je wakker en deze extra uren gebruik je om te werken.

Life changing of gekkenwerk?
De meeste mensen hebben een bepaald doel voor ogen op het moment dat ze een Helweek inlassen: ze willen hun to-do-list weg werken, doelen halen, bewuster gaan leven of zichzelf uitdagen. Helweek helpt daarbij omdat het simpelweg enorm veel structuur geeft en je na laat denken over zaken die redelijk vanzelfsprekend lijken.

Veel ervaringen zijn dan ook positief. ‘’Ik had het surrealistische gevoel dat er een ‘vakantieschil’ om mijn gewone leven kwam te liggen‘‘, zegt Rudy van Beurden, oprichter van GAAF Positieve Energie. Hij heeft een Helweek gehouden en die is voor herhaling vatbaar. ‘’Het vroege opstaan en het uur sporten geven het gevoel hebt dat je hard voorloopt op anderen. Ook werd door de langere dagen mijn dagelijkse energiepakketje uitgesmeerd over meer uren, waardoor ik rustiger en meer gefocust werd. Zo voelde de week op veel momenten, vreemd genoeg, als ontspannen. In September houd ik er weer een!‘‘

Wat er met kop en schouders bovenuit steekt is dat veel mensen enorm veel werk gedaan krijgen tijdens hun Helweek. Sportblogger Anne-Merel is een van hen: ‘’Ik was gestrest en had enorm veel te doen. Tijdens mijn Helweek heb ik veel gedaan gekregen en besefte ik dat ik in korte tijd meer kan doen dan ik aanvankelijk dacht.‘‘

Bertrand bestempeld zijn boek als ’zeven dagen die je leven veranderen’, maar dat is misschien net een brug te ver. Helweek brengt inzichten, maar volgens Linda is het niet zo life changing als het boek doet vermoeden. ‘’Volgens mij kan dit een goed duwtje in de rug zijn als je veel dingen moet doen en het steeds blijft uitstellen. Maar ik denk niet dat je echt je hele leven om kunt gooien op deze manier, daar is echt meer voor nodig.’’

Mijn eigen Helweek
Helweek heeft mij geleerd om bewuster bezig te zijn met de dingen die ik doe en hoe ik mijn tijd in deel. Het gevoel rond 9.00 ’s ochtends dat ik de hele dag nog voor me had én ik er al een paar efficiënte uren op had zitten vond ik echt fantastisch, het bracht zoveel rust met zich mee. Het offline zijn tijdens werktijd beviel me bijzonder goed en het kwam mijn werkhouding zeker ten goede. Ik voelde me mentaal heel fit, maar mijn lichaam was ontzettend vermoeid. Ik heb gezien dat ik mezelf tot het uiterste kan drijven en dan een paar dagen optimaal presteer, maar op de lange termijn heeft mijn lijf meer rust nodig. Life changing? Nee. Maar een keer in de zoveel tijd een Helweek? Lijkt me een prima idee!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.