mgm nvj maart

26 juli 2010

Persvrijheidsmonitor - Beslaglegging bezittingen Eric Smit door Nina Brink

In verband met het in maart 2010 uitgegeven boek NINA De onweerstaanbare opkomst van een power lady van onderzoeks journalist Eric Smit, heeft Nina Brink na toestemming van de Rechtbank Utrecht beslag laten leggen op Smits huis, bankrekeningen en vorderingen uit zijn werkzaamheden voor het mediabedrijf Follow The Money, alsook op de toekomstige inkomsten van de verkopen van zijn succesvolle boek bij uitgever Prometheus. In de zomer van 2010 zijn deze beslagleggingen opgeheven als gevolg van een schikking in verband met een kort geding bij de Rechtbank Utrecht.

Kamerlid Van der Steur (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie over het leggen van conservatoir beslag naar aanleiding van een nieuwsbericht over een onderzoek in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak (RvdR) onder de titel ‘Conservatoir beslag in Nederland: zekerheid en pressiemiddel’ dat in 2010 is gepubliceerd. De hoofdvraag was: ‘Deelt u de daarin verwoorde meningen dat de voorstellen van de onderzoekscommissie van de Raad voor de Rechtspraak tot wijziging van het beslagrecht niet ver genoeg gaan, en dat ons beslagrecht meer in overeenstemming zou moeten worden gebracht met het beslagrecht in de ons omringende landen?’

De minister licht toe dat het hier een onderzoek betreft dat de Universiteit Utrecht in opdracht van de RvdR heeft gedaan naar de vraag of de belangen van de partijen die betrokken zijn bij een conservatoir beslag op een evenwichtige manier worden gewaarborgd. Het conservatoir beslag is bedoeld als middel om vooruitlopend op een procedure activa veilig te stellen die anders wellicht aan het verhaal van de eiser onttrokken zouden kunnen worden gedurende die procedure. Er vindt vooraf een rechterlijke toetsing plaats omdat de gevolgen voor de beslagene ingrijpend kunnen zijn. De rechter is hierbij echter uitsluitend aangewezen op de informatie van de kant van de beslaglegger. Deze eenzijdigheid wordt in enige mate gecompenseerd door de mogelijkheid om via een kort geding opheffing te krijgen van een beslag, en met een risicoaansprakelijkheid van de beslaglegger in geval van een onterecht gelegd beslag.

Het onderzoek is aanleiding geweest voor het Landelijk Overleg Voorzitters van de Civiele sectoren om, kort na de presentatie in mei 2010, een werkgroep in te stellen die zich buigt over de mogelijkheid om via een wijziging van de zogenaamde beslagsyllabus het rechterlijk beleid aan te passen, bijvoorbeeld ten aanzien van de substantiërings- en bewijsplicht in het beslagrekest. De minister acht het een goede zaak dat de aanbevelingen uit het onderzoek direct weerklank in de rechtspraktijk hebben gevonden, maar wil de bevindingen van deze werkgroep eerst afwachten alvorens een standpunt te bepalen.

Bron: Kamervragen ingezonden 26 juli 2010

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.