website over journalistiek

Persvrijheidsmonitor

Aanwijzen schuldige ‘Deventer moordzaak’

In de Persvrijheidsmonitor Nederland 2009 is aandacht besteed aan het arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 13 oktober 2009 in de strafzaak tegen Maurice de Hond. De bekende opiniepeiler heeft in woord en geschrift herhaaldelijk kenbaar gemaakt dat in de Deventer moordzaak een onschuldige is veroordeeld. Volgens hem was de ‘klusjesman’ de werkelijke dader. De Hond werd door het gerechtshof veroordeeld wegens smaad en smaadschrift tot een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk.

Advocaat-Generaal Silvis concludeerde tot vernietiging van het arrest. Naar zijn mening had het hof ten onrechte als uitgangspunt genomen dat ‘in beginsel slechts een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf een passende reactie vormt’. Silvis wees erop dat uitlatingen van De Hond waren gedaan in de context van een publiek debat. Dergelijke uitlatingen mogen volgens de rechtspraak van het EHRM in beginsel juist niet leiden tot een vrijheidsstraf.

De Hoge Raad wijst het cassatieberoep van De Hond echter af. De Hoge Raad wijst erop dat de straf in casu geheel voorwaardelijk was opgelegd.

Instantie: Hoge Raad

Partijen: strafzaak tegen Maurice de Hond

Bron: LJN BP0287 NJ 2011, 504 m. nt. E.J. Dommering

Datum: 14 juni 2011

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.