de tegel publieksprijs 2020

18 augustus 2009

Persvrijheidsmonitor - Aangiften tegen diverse cartoons

Op de website van Geert Wilders alsook in een uitzending van het televisieprogramma NOVA zijn de beruchte ‘Deense cartoons’ over de profeet Mohammed getoond. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om aangiften hiertegen te seponeren. Volgens het OM is het verspreiden van de ‘Deense cartoons’ niet strafbaar. Bij wijze van tegenactie heeft de Arabisch-Europese Liga op haar eigen website een cartoon geplaatst waarop twee ogenschijnlijk Joodse mannen een bordje met de tekst ‘Auswitch’ bestuderen. De ene Joodse man zegt: ‘I don’t think they are Jews’, en de andere man zegt: ‘We have to get to the 6,000,000 somehow’. Volgens het OM is deze cartoon wel aan te merken als belediging van een groep. In augustus 2009 heeft het OM besloten vervolging tegen de Liga te seponeren op voorwaarde dat de cartoon van de site zou worden afgehaald en niet meer herplaatst of hoe dan ook verspreid zou worden. Na dit aanvankelijk te hebben toegezegd, heeft de Liga verklaard van mening te zijn dat er sprake is van dubbele maatstaven en de cartoon opnieuw op de site geplaatst. De zaak komt in 2010 voor een meervoudige kamer van de Rechtbank Utrecht.

Bron: OM handelt ‘cartoonzaken’ af

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.