Nieuws onderwerp: mobiel

  • vorige
  • Berichten

  • volgende

Nieuwe iPhone is oude bekende

dinsdag 8 juni 2010

Tijdens een jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars heeft Apple de nieuwste versie van hun iPhone onthuld. Hij lijkt als twee druppels water op de eerder uitgelekte versie. Topman Steve Jobs grapte bij de presentatie dan ook “Now, stop me if you’ve seen this.” De nieuwe telefoon volgt de gebruikelijke evolutie in technologie: de iPhone 4 is sneller en dunner. Het scherm is flink verbeterd, waardoor volgens Jobs qua de resolutie het maximum is bereikt van wat het menselijk oog nog kan onderscheiden. Deze door Apple ‘Retina Display’ genoemde techniek moet vooral tekstweergave een stuk prettiger maken. De telefoon is sneller, kreeg aan de voorzijde een camera voor videobellen (enkel over Wifi en met andere iPhone 4’s) en kan nu HD-kwaliteit video opnemen. Ook werden antennes op een andere wijze in de behuizing verwerkt, wat mogelijk klachten over het beroerde bereik doet afnemen. Naar het zich laat aanzien blijft ook de iPhone 4 in Nederland exclusief bij T-Mobile verkrijgbaar. Het toestel komt hier in juli op de markt. Meer bij Apple  

iPhone-scoop met een luchtje

dinsdag 20 april 2010

Het is een persoonlijke nachtmerrie: Apple vertrouwt je als werknemer een prototype van de nieuwe generatie iPhone toe, vermomd als een ouder type. Je gaat ermee naar het café en laat hem per ongeluk liggen. Voor je het weet ligt alle info over deze ‘iPhone 4G’ op straat [1, 2] en staat een autopsie van het apparaat online. Volgens onbevestigde geruchten heeft Gizmodo daarbij duizenden dollars betaald aan de vinder, wat de scoop in een bijzonder daglicht stelt. Is de website in kwestie, Gizmodo, in overtreding als het een verloren telefoon niet terugbrengt? Is er sprake van heling? Gizmodo beschrijft plausibel hoe het toestel in de Californische Biergarten Gourmet Haus Staudt achterbleef. Apple heeft inmiddels om teruggave van het toestel gevraagd en daarmee de authenticiteit bevestigd.


2 reacties

Ziggo en UPC samen in mobiel internet

woensdag 14 april 2010

UPDATE Kabelbedrijven Ziggo en UPC hebben een bijzondere vennootschap gevormd, om in een aanstaande veiling gezamenlijk te bieden op een kavel in het zogeheten 2,6 GHz-spectrum voor mobiele breedbandtoepassingen. Techsite Webwereld bekeek het uittreksel van de Kamer van Koophandel van biedende partij ‘Ziggo 4’, dat nul werknemers en vier bevoegde bestuurders heeft. Daarvan zijn er twee uit Ziggo afkomstig en twee uit UPC. Volgens een telecomexpert is de samenwerking bij deze veiling niet toevallig en is het de opmaat naar een daadwerkelijke fusie tussen de twee kabelaars. De frequentieveiling staat gepland voor 20 april aanstaande. Meer bij Webwereld

Bron: Webwereld

Engels hackschandaal sleept voort

dinsdag 6 april 2010

De Britse politie heeft in een onderzoek naar een afluisterschandaal door boulevardblad News of the World het grootste deel van het bewijs genegeerd, meldt The Guardian. Er was bewijs voor (interesse in) het kraken van voicemails van duizenden acteurs, politici en journalisten - maar Scotland Yard richtte zich volgens The Guardian slechts op een handvol incidenten. News of the World liet door privédetectives diverse telefoons kraken, op zoek naar informatie voor artikelen. Telefoonbedrijven meldden in februari al dat ze vele honderden zaken méér hadden gemeld dan door de politie zijn onderzocht. Een woordvoerder van de Britse politie had tegenover The Guardian ‘geen commentaar’, maar vermoed wordt dat de autoriteiten nu het onderzoek zullen heropenen.

Interesse in frequenties mobiel internet

maandag 14 december 2009

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) denkt dat de komende veiling van frequenties voor mobiel internet “een stortvloed aan nieuwe digitale producten voor bedrijven en burgers” zal losmaken. Dat zegt hij in De Financiële Telegraaf (DFT). De overheid lijkt te hebben geleerd van de eerdere veiling van UMTS-frequenties in 2000, waar telecombedrijven zich met hun biedingen tot de rand van het faillissement brachten. Bij deze veiling (die exclusief via internet loopt) zal niet per definitie het hoogste bod de winnaar opleveren. Heemskerk is blij met de interesse van nieuwkomers als kabelbedrijven Ziggo en UPC of telecombedrijf Worldmax. Geïnteresseerde partijen kunnen zich nog tot 8 januari aanmelden; de veiling zelf vindt in het voorjaar plaats.

Bron: De Financiële Telegraaf

Hot in Hyderabad: mobiel

dinsdag 1 december 2009

WEBLOG Duizend deelnemers; dat is voor de World Association of Newspapers, tegenwoordig WAN-IFRA, het minimumaantal deelnemers voor het jaarlijkse congres. Vorig jaar was Göteborg nog goed voor 1800 man; Hyderabad (India) haalde voor maart 2009 de duizend niet. Nu, eind november is het net gelukt. “We hebben veel last van kranten die heel kort door de bocht zeggen: We vliegen niet meer…”, zei landgenoot Marcel Hoes van de WAN vanuit het hoofdkantoor in Parijs vorige week nog. Lees verder

Auteur: Jan Reijnoudt


reageer

Google introduceert pushdiensten

woensdag 23 september 2009

Google heeft het voor gebruikers van geavanceerde mobiele telefoons mogelijk gemaakt om e-mail (op basis van Gmail), contacten en kalenderinformatie naar de telefoon gepushed te krijgen. Google Sync, een dienst die eerder dit jaar werd gelanceerd, is nu met deze push-technologie op basis van het Microsoft Exchange-protocol uitgerust. Het betekent dat nieuwe mails die arriveren of wijzigingen in de afsprakenkalender vrijwel direct op de mobiele telefoon arriveren. Ook gewijzigde of nieuw toegevoegde contactinformatie wordt zo zonder verdere tussenkomst gesynchroniseerd. Deze Sync-dienst werkt op telefoons die Exchange ondersteunen (o.a. de iPhone, Windows Mobile-toestellen en enke Symbian-modellen). Push-diensten hebben wel een nadelige invloed op de batterijduur, waarschuwt Google. Wie niet oplet, kan bovendien de contacten die al op het toestel stonden verliezen als deze met een vrijwel lege Google-contactlijst wordt gesynchroniseerd. Google heeft instructies online gezet.

Bron: Google / Villamedia

Apple wijst Uitzending Gemist af

vrijdag 4 september 2009

Software waarmee op de iPhone programma’s via Uitzending Gemist (UZG) zijn te bekijken, waar we in juli over berichtten, is door Apple afgekeurd. Dat meldde donderdag het team van UZG zelf via Twitter. “We zijn in gesprek met Apple om meer duidelijkheid te krijgen”, aldus het bericht. Het is niet de eerste keer dat het goedkeuringsproces voor deze iPhone-softare sneuvelt. De aanleiding lijkt nu het feit dat video’s ook via de zogeheten 3G-dataverbinding zijn te bekijken, naast de snellere WiFi-connectie. Aanbieder T-Mobile benadrukt geen hand te hebben gehad in de weigering. Het mobiele datanetwerk van de aanbieder zou goed zijn toegerust om het verwachte extra verkeer te kunnen verwerken. T-Mobile wil samen met de Nederlandse Publieke Omroep Apple vragen de afkeuring ongedaan te maken. Het goedkeuringsproces van software voor de zogenoemde iPhone App Store is een black box, waar triviale software zonder omhaal verschijnt, maar interessante toepassingen worden afgekeurd omdat het “functies van de iPhone nabootst”. Een recente weigering van Google-software leidde tot vragen van de Amerikaanse toezichthouder FCC.

Bron: Twitter / Villamedia

Friesch Dagblad begint transformatieproces

vrijdag 24 juli 2009

Het Friesch Dagblad gaat zich de komende vier jaar omvormen tot een multimediale nieuwsorganisatie, dat op basis van de gedrukte krant betaalde diensten beschikbaar stelt voor internet en mobiele telefoons. Om deze transformatie mede mogelijk te maken, geeft het Stimuleringsfonds voor de Pers een subsidie van 325.000 euro. De totale kosten voor het project bedragen 587.000 euro. Het Stimuleringsfonds staat garant voor het resterende bedrag in de vorm van een financiering. Stichting Christelijke Pers (Stichting Trouw) is bereid het Friesch Dagblad een deel van dat bedrag te lenen. De artikelen die het Friesch Dagblad wil gaan verkopen, zullen “specifiek tegemoet komen aan een eigen belangstellingssfeer”, met andere woorden een christelijke signatuur hebben. Het project richt zich nadrukkelijk op de landelijke lezersmarkt. De kopij over alles wat zich in Friesland afspeelt, blijft alleen te lezen in de papieren krant, stelt hoofdredacteur Lútsen Kooistra. Het Friesch Dagblad hoopt uiteindelijk een omzetstijging van vijf procent te kunnen realiseren.

Bron: Villamedia / Friesch Dagblad

Teleac met mobiele talenhulp

woensdag 11 maart 2009

Educatieve omroep Teleac biedt via www.teleactalen.nl een nieuwe toepassing aan: Taal op je mobiel. Deze toepassing is gratis te downloaden via genoemde site. Eenmaal geïnstalleerd op de mobiele telefoon spreekt het mobieltje ruim tweehonderd zinnen in het Chinees, Italiaans, Duits, Frans, Spaans of Portugees. Zinnen kunnen weergegeven worden in geschreven of gesproken tekst. Een versie voor de iPhone volgt binnenkort, aldus Teleac. De op zichzelf gratis toepassing downloaden gebeurt via mobiel internet, waarschuwt Teleac. “Als er geen internetbundel op de mobiel zit kan het downloaden zelf wel geld kosten.”

Bron: Teleac

Kindle-boeken ook op de iPhone

donderdag 5 maart 2009

De nieuwe digitale boekenlezer of eReader Kindle2 is in Nederland niet te koop, maar Amazon heeft een applicatie ontwikkeld voor de Apple iPhone, waarmee óók toegang tot digitale boeken is te krijgen. Met de gratis Kindle iPhone App kunnen zo’n 240.000 boeken uit de Amazon-winkel worden gelezen. Ook de iPod Touch (een muziekspeler met groot scherm) kan voor digitale boeken worden gebruikt. Voorlopig nadeel: de applicatie is alleen verkrijgbaar in de Amerikaanse versie van Apple’s zogeheten AppStore. De beperking kan echter worden omzeild. Aardige vondst is dat gelezen pagina’s op de iPhone een effect hebben op de Kindle 2 (die met enige douane-mazzel óók is te bestellen) - zodat de lezer direct verder kan. Europese iPhone-bezitters kunnen wel boeken bestellen, maar geen abonnement nemen op kranten of tijdschriften. Die functionaliteit blijft voorlopig voorbehouden aan de echte Kindle. Andere ontwikkelaars zitten evenmin stil om digitale boeken naar mobiele telefoons te brengen, berichtten we eerder.

Bron: Guardian / Amazon / Villamedia

Apple onder vuur om Flash

dinsdag 1 juni 2010

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt of Apple zijn machtspositie in de muzieksector ook in andere markten misbruikt. Volgens bronnen van de New York Post zou de Amerikaanse justitie ook bij de filmindustrie en andere mediasectoren vragen stellen over de werkwijze van Apple. Aanleiding is volgens de krant Apple’s weigering om Adobe Flash op de iPhone en iPad op te nemen. Steeds meer mediabedrijven kiezen er voor om hun content via Flash beschikbaar te maken voor het grote publiek. Time Warner en NBC Universal sluiten zich aan bij Nokia om Adobe Flash te gebruiken. En dat is slecht nieuws voor Apple. Als Time Warner en NBC Universal volharden in hun plan,  dan betekent het dat zenders zoals CNN, NBC en HBO niet langer video voor de iPad en iPhone omzetten. Daardoor blijven alleen nog Disney en Viacom uit het Amerikaanse aanbod over. Meer bij De Telegraaf / ZDNet

Sanoma lanceert het multimediale NUsport

dinsdag 4 mei 2010

UPDATE Na het opzetten van de titeloverstijgende beautydesk bundelt Sanoma nu ook de krachten op het gebied van sport. Dinsdag lanceerde de uitgever het multimediale merk NUsport, dat een magazine, een website, mobiele site en iPhone app omvat. Eigenlijk komt het neer op een samenwerking tussen de site NUsport van NU.nl en het weekblad Sportweek. Door deze samentrekking vervielen ruim drie banen. Sportweek, dat nu dus verder gaat onder de titel NUsport, heeft naast nieuwe rubrieken en extra pagina’s ook nieuwe medewerkers aangetrokken, zoals Wilfried de Jong en Antoinnette Scheulderman. De formule, topsport in binnen- en buitenland, blijft ongewijzigd. De site sportweek.nl komt te vervallen, maar de content wordt overgeheveld naar de site van Nusport. Daar wordt tevens een cadeautje weggegeven: het eerste nummer van het vernieuwde weekblad gratis.  

Bron: Villamedia


reageer

Ziggo 4 en Tele2 scoren frequenties

donderdag 22 april 2010

Het Agentschap Telecom heeft de hoofdfase van de veiling van 2,6 Ghz-spectrum afgerond, meldt Webwereld. In dit frequentiegebied kunnen nieuwe draadloze breedbandinternet-initiatieven worden ontplooid. Naast de bestaande telecomaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone treden twee partijen tot de markt toe: Tele2 en Ziggo 4, een gelegenheidsjoint-venture van kabelaars UPC en Ziggo. Techsite Webwereld beschrijft welke frequentieblokken per partij zijn toegewezen.

NOS richt zich op mobiel web

dinsdag 6 april 2010

Om kosten te besparen gaat de NOS in het vervolg bij de ontwikkeling van mobiele applicaties de voorkeur geven aan weboplossingen. Daarnaast dreigde volgens hoofd Nieuwe Media Roeland Stekelenburg een wildgroei aan applicaties voor verschillende mobiele platformen. “We gaan publiceren op internet als het kan en enkel via applicaties als het moet”, aldus Stekelenburg op Emerce. De kosten voor ontwikkeling voor webtoepassingen zijn flink lager, maar betrouwbare statistieken van dergelijke applicaties zijn wel lastiger te achterhalen, aldus Stekelenburg. Meer bij Emerce

Bron: Emerce


reageer

iPhone-apps voor publieke radiostations

vrijdag 19 februari 2010

De Nederlandse Publieke Omroep heeft voor alle radiostations (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5 en 6) een eigen iPhone-applicatie uitgebracht. Naast programma-informatie en de livestream kan de iPhone-eigenaar radiofragmenten terugluisteren, programmagidsen raadplegen en themakanalen beluisteren. Vanuit elke applicatie kan naar andere stations worden gewisseld, dus je hoeft er gelukkig maar één te installeren. Ook social media als Facebook, Hyves en Twitter zijn in de applicaties werwerkt. De individuele apps kosten niets en zijn te vinden in de iPhone AppStore.

Kranten willen BBC-apps dwarsbomen

donderdag 18 februari 2010

Een Britse vereniging van krantenuitgevers, de Newspaper Publishers Association (NPA), heeft er bij toezichthouder BBC Trust op aangedrongen om te voorkomen dat omroep BBC een nieuws- en sportapplicatie voor de iPhone uitbrengt. Volgens de NPA zou dat namelijk een bedreiging vormen voor “de ontluikende markt” voor nieuwsapplicaties. De NPA wil ook een klacht indienen bij politici en het verantwoordelijke ministerie. Volgens NPA-topman David Newell is er maar beperkt ruimte voor commercieel succes in de iPhone-markt. De komst van een nieuwsgigant als de BBC zou verstorend werken, stelt Newell. De BBC zegt enkel te reageren op verzoeken van luisteraars en kijkers. De sport- en nieuwsapplicatie zou, ondersteund door reclame, op termijn ook internationaal worden uitgerold.

Bron: BBC

PhotoQ wijzigt applicatie na druk Apple

dinsdag 16 februari 2010

Een applicatie van de fotografiewebsite PhotoQ wordt aangepast, omdat die niet door de keuring heen kwam voor Apple’s iPhone. Als reden is opgegeven dat er seksueel expliciete foto’s staan in de nieuwe PhotoQ-dienst Portfolio’s, zo stelt het persbericht van PhotoQ. Oprichter Edie Peters vindt dat Apple met deze bemoeienis wel heel ver gaat, maar past de applicatie wel aan: “Het gaat om foto’s die zijn gemaakt door serieuze fotografen die journalistieke reportages produceerden. Die van Marijn Scheeres over nudisme, die van Karijn Kakebeeke over de porno-industrie. De foto’s zijn interessant om te bekijken, maar als je ze ziet, begrijp je gelijk dat ze in het geheel niet zijn gemaakt ter opwekking van erotisch genot. Feitelijk beknot Apple de journalistieke vrijheid.” Apple haalt vaker het nieuws doordat bepaalde applicaties niet door de keuring komen. Meer bij PhotoQ


reageer

Gebruik mobiel internet gaat flink groeien

donderdag 3 september 2009

Meer dan een derde van de bevolking in West-Europa zal in 2014 internetten op een mobiele telefoon, meldt Reuters. In 2008 gebruikte 13 procent van de bevolking mobiel internet.De groei wordt voorspeld door Forrester Research. Het onderzoeksbureau verwacht dat 39 procent van de mensen in West-Europa in 2014 een telefoon met internet zal bezitten.‘De recessie zorgt ervoor dat veel consumenten minder kunnen uitgeven, maar ze besparen niet op mobiele abonnementen’  vertelt Thomas Husson, onderzoek bij Forrester aan Reuters.

Bron: Reclameweek

Uitzending Gemist voor iPhone

woensdag 15 juli 2009

De Nederlandse Publieke Omroep brengt binnen afzienbare tijd een gelikte ‘Uitzending Gemist’-applicatie uit voor de iPhone. Dat bericht website iPhoneclub, die een proefversie mochten bekijken en er een zeer gedetailleerd verslag van maakten. Er bestond al een dergelijk programma voor diverse andere mobieltjes. Alle programma’s van Uitzending Gemist zijn nu op de iPhone beschikbaar, maar het archief gaat minder ver terug dan de site: maximaal acht dagen na uitzending. Volgens iPhoneclub is dat vooral uit gebruiksgemak: zoekacties naar programma’s zouden zonder die inperking erg lang duren. Programma’s worden bekeken in landschapsmodus en zijn via zogeheten 3G-data in acceptabele en via WiFi in uitstekende kwaliteit te bekijken. Vlaamse kijkers vissen achter het net: de programma’s zijn alleen voor Nederlandse internetgebruikers te zien. Makers Rebel Technologies hebben de software inmiddels bij Apple ingediend, maar hun goedkeuringstraject is een wispelturige black box; er is geen enkele termijn te noemen waarop de software beschikbaar zal zijn. Op het moment van schrijven was de applicatie nog niet te vinden in de iPhone AppStore.

Bron: iPhoneclub / Villamedia

Volkskrant duikt in iPhone-software

vrijdag 29 mei 2009

De Volkskrant introduceert binnenkort niet één maar drie applicaties voor de iPhone, meldt iPhoneclub.nl. De programmaatjes werken onafhankelijk van elkaar en hebben elk een eigen functie. Er is een ‘hoofdapplicatie’ voor gebruik van Volkskrant-diensten, een persoonlijke nieuwslezer en een applicatie voor Volkskrant-puzzels. iPhoneclub mocht de software testen voor deze in de zogenoemde AppStore verschijnt (op het moment van schrijven dus nog niet, red.) en onderwerpt de Volkskrant-hoofdapplicatie aan een nader onderzoek.

Bron: iPhoneclub

RTL MOBIEL

dinsdag 1 juni 2010

RTL Gemist is nu ook beschikbaar gemaakt voor de mobiele telefoon. De service is via www.rtlgemist.nl te gebruiken op elke moderne, mobiele telefoon met voldoende 3G-bereik. Vrijwel alle RTL TV–content kan tot maximaal twee dagen na de dag van uitzending worden teruggekeken. Bron: RTL

MOBIEL ADVERTEREN

vrijdag 12 maart 2010

Telegraaf Media Nederland, Sanoma Digital en de Ster gaan samenwerken op het gebied van mobiel adverteren. De drie mobiele uitgevers zullen volgende week adverteerders en mediabureaus in Nederland uitnodigen voor deelname een gezamenlijk project. Adverteerders en bureaus kunnen een voorstel indienen voor een campagne op de mobiele websites die de drie exploiteren. Uit de voorstellen worden een aantal campagnes geselecteerd die de advertentieruimte gratis ter beschikking krijgen. Meer bij Adformatie

NIEUWE GENERATIE

woensdag 19 augustus 2009

De Europese Unie (EU) investeert 18 miljoen euro in onderzoek naar de volgende generatie mobiel internet. Nieuwe technologie moet het mobiele internet tot honderd keer sneller maken dan de huidige zogeheten 3G-netwerken, meldde de Europese Commissie. De nieuwe draadloze techniek Long Term Evolution Advanced maakt mobiel internet mogelijk tot 1 gigabit per seconde. Gebruikers kunnen dan mobiel kijken naar bijvoorbeeld High Definition-tv of video op verzoek. Bron: De Telegraaf

MOBIELE VERSIE FD

vrijdag 27 maart 2009

Het Financieele Dagblad heeft een mobiele versie van FD.nl gelanceerd. Via http://mobiel.fd.nl. kunnen lezers een applicatie op hun telefoon installeren waarmee het nieuws van het FD gelezen kan worden. Meer bij Marketingfacts

Zoek in het Archief vaknieuws


april 2015
z m d w d v z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

De Journalist 1896-1950