mgm nvj maart

— maandag 24 november 2014, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Veertig sigaren voor Johan Derksen

Auteur Arnon Grunberg ontmoette journalist Johan Derksen en commentator Wim Kieft in de Amsterdamse Balie. Peter Olsthoorn luisterde mee en hoorde hoe Grunberg Derksen sigaren beloofde voor elk 'lief ding' dat Derksen ter tafel zou brengen.' Grunberg: 'Ik geloof dat jij een hele lieve man bent, eigenlijk.' Laatste wijziging: 24 november 2014, 14:04

“Volgens Hugo Borst ben jij niet in staat om lieve dingen te zeggen. Dat geloof ik niet. Ik geloof dat jij een hele lieve man bent, eigenlijk. Voor elke keer dat je iets liefs zegt, krijg je van mij tien sigaren”, zo begon Grunberg jegens Johan Derksen.
Wie de schrijver kent, zag de bui komen aandrijven. Tot die kenners behoorde Derksen zelf niet, wat het drama dat zich de ruim anderhalf uur daarna zou ontrollen slechts spannender maakte.

Oorspronkelijk zou dit gesprek in de serie ‘Arnon Grunberg Ontmoet…’ van De Balie, een interviewreeks van verkenningen met eerder onder anderen Peter Vandermeersch, Micha Wertheim en Stefan Hertmans, in oktober plaatsvinden met louter Derksen. Nu, met Wim Kieft toegevoegd vanwege diens boek met Michel van Egmond – dat net de NS Publieksprijs won – kreeg het gesprek een ander verloop.

Om te benadrukken dat hij het voetbal niet ging afkraken toonde Grunberg eerste de overbekende fameuze warming-up van Diego Maradona uit 1989 in München.

Tikje ordinair
De eerste helft van het dubbelinterview deed Derksen nog mee, zoals over zijn weerzin tegen het (Nederlands-Hervormde) geloof na de vroege dood van zijn vrouw: “Stond ineens Tijs van den Brink in Gouda voor de deur want hij was daar lid van de kerkenraad.”

Religie is ‘prietpraat’. Dat woord had Grunberg nodig: “Hoe kun je die weerzin tegen prietpraat combineren met het aldoor praten over voetbal?” Derksen: “We praten over voetbal bij de commerciële tv. Waar ze altijd zeggen: ‘Fuck de Balkenende-norm’. Dat staat mij wel aan.”

Inhoudelijk verdedigde Derksen zich tegenover de NOS met Jack van Gelder: “Die brengt een bijna semi-intellectueel programma met vooral inhoudelijke, tactische dingen. Ik ben bang dat buiten beeld een bord hangt: verboden te lachen. Wij spreken juist het jargon van de voetbalkantine.”

Dat is de reden dat er veel vrouwen kijken volgens Derksen. “Maar mijn vrouw kijkt niet meer omdat ze dat gelul van haar man veel te platvloers vindt. Ze heeft alleen nog interesse in het geld dat RTL maandelijks overmaakt. Dat begrijp ik wel, het is natuurlijk ook een tikje plat en ordinair. Maar we staan wel dicht bij onze doelgroep.”

Hypocriete tv-journalistiek
Kieft, voetbalanalist (in voetbaltaal ‘analyticus’) van eerst Sport1 en vervolgens VI van Derksen op RTL 7, bestempelde de voetbaljournalistiek op televisie als een huichelachtig metier: “Je ziet dat iedereen een belang heeft. Ze zijn bijvoorbeeld net ontslagen en willen in beeld blijven. Het is geen eerlijke televisie. Dat vind ik ergerlijk.”

Derksen was het daar mee eens, maar niet voor de kern van VI: “Geestelijk zijn wij vieren onafhankelijk. We hebben geen boter op ons hoofd en maken wel eerlijke tv. We sparen nooit iemand. Vandaar dat we straks werkloos zijn.”

Grunberg tegen Kieft: “Kun je alles zeggen, of moet je je inhouden voor ex-collega’s en trainers?” Kieft: “Dat heb ik wel heel lang gedaan. Het was heel hypocriet: vóór de uitzending samen praten over ‘die lul’ en ‘die lul’. En dan aan tafel in beeld verzwijg je dat….Dat vind ik laf.”

Stellige tv-journalistiek bracht Derksen de nodige bedreigingen, fysiek en nu meer online. “Er was een tijd dat ik ’s morgens eerst de doodsbedreigingen in de mail moest wegklikken alvorens ik aan de eerste koffie toekwam. Nog steeds krijg ik steevast elke morgen van één man dezelfde mail: ‘Neuk je moeder’.”

Kieft is minder controversieel, krijgt als tv-journalist ook het nodige te verwerken. Maar nauwelijks van supporters van Ajax – waar hij furore maakte – maar eerder uit Rotterdam.

Van VI zou Derksen ‘een soort Linda voor mannen’ maken. “Linda is nog een van de heel weinige bladen die floreren, goed gemaakt, mooie fotografie. Je moet het een beetje aankleden en meer in de kwaliteit gaan zoeken. Aan de verhalen ligt het niet eens zo. Maar Ze maken honderd pagina’s in een weekend en dan moeten een paar lay-out mensen er nog snel wat van maken. Doe dat nieuws maar op internet.”

Grunberg suggereerde juist om af en toe eens ‘een halfnaakte voetballer’ af te beelden vanwege de 20 procent vrouwelijke lezers van VI. Derksen viel Grunbergs seksisme niet op, maar wilde zich niet verlagen met publicatie van roddels zoals “over voetballers die het met de vrouw van een bestuurslid doen en zo. Dat soort dingen heb ik altijd uit het blad gehouden, ook al zijn ze commercieel aantrekkelijk.”

Maar toch, op mild-kritische vragen van Grunberg: “Af en toe doe je dingen, dan schaam je je kapot. Maar als je je als hoofdredacteur principieel journalistiek gaat opstellen, moet je dertig mensen ontslaan.” Zo hield hij een kritisch verhaal over Dirk Scheringa van AZ uit het blad omdat deze voor tonnen adverteerde met leningen. Een onthullend interview met Patrick Kluivert werd totaal uitgekleed door diens zaakwaarnemers, clubleiding en Louis van Gaal.

Derksen: “Dan verloeder je.” Grunberg: “Dus je hebt je bewust verloederd?” Derksen: “Er is geen andere mogelijkheid als je wilt blijven bestaan. Niet alleen in de voetballerij maar heel breed in bladenland.”

Veertig sigaren verdiend
Aan het eind van het gesprek stelde Derksen dat hij de richting van het blad VI na zijn vertrek niettemin verafschuwt, met dezelfde woorden. “De verloedering slaat toe. Ze maken er een soort Donald Duck van.” Voor Grunberg de voorzet voor de genadeloze inkopper: “Dus je hebt wel principes.”

De stoïcijnse en charmante reacties van Grunberg maakten de bekendste voetbaljournalist deze avond gaandeweg meer tot sneue figurant. De auteur liet onverbloemd blijken Kieft vele malen boeiender te vinden voor zijn speurtocht naar de mores van het voetbal- en mediacircus. Zozeer dat Kieft opmerkte: “Je mag hem ook nog wat vragen, hoor.”

Het slotakkoord werd nog pijnlijker met de vraag uit het publiek of Kieft en Derksen Grunbergs boeken lazen. Kieft wel, vond ze ‘grappig en ontroerend’. Derksen noemde zijn vrouw als ‘fan van Grunberg’ en prees hem als ‘woordkunstenaar’ in de Volkskrant-columns.

Er was geen redden meer aan. Grunberg nodigde Kieft uit voor een gezamenlijk etentje en liet zijn redactrice melden dat Derksen 40 sigaren had verdiend.

De hoofdredacteur hees zich in zijn jas om de nachtelijke regen te trotseren. Terwijl Arnon Grunberg met Wim Kieft, Michel van Egmond en Volkskrant-journalist Willem Vissers er een geanimeerd borreluur aan vast plakte…

Het vraaggesprek is terug te beluisteren en zien bij De Balie

 

Bekijk meer van

Wim Kieft VI RTL Johan Derksen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.