word studentlid

— maandag 28 april 2014, 09:19

Egypte: terreurwet blijft veel te vaag

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft er bij Egypte op aangedrongen verdere wijzigingen aan te brengen in een voorgestelde revisie van de anti-terreurwetgeving in het land. De huidige amendementen die interim-president Adly Mansour heeft voorgesteld zijn volgens HRW nog steeds "buitengewoon vaag en veel te breed", waardoor mensenrechten van verdachten niet zijn gegarandeerd. Ook krijgen veiligheidsdiensten vrij baan om inwoners af te luisteren, stelt HRW. De organisatie begrijpt dat terreur bestreden moet kunnen worden, maar in de amendementen worden ook vreedzame protesten en stakingen genoemd als potentieel staatsgevaarlijke activiteiten. Termen als "schade aan nationale eenheid" zijn veel te onduidelijk. Laatste wijziging: 28 april 2014, 15:10

Linken naar een pagina met informatie zou daar al onder kunnen vallen. Het bezit van een kopie van zulk materiaal (in het geheugen van desktopcomputer of mobiele telefoon - technisch lastig te vermijden) is dan ook ook strafbaar.

Joe Stork van HRW: “Egyptenaren verdienen wetten die zowel de publieke veiligheid als hun basisrechten beschermen. De voorgestelde amendementen doen geen van beiden.” Momenteel loopt nog steeds een omstreden rechtszaak tegen journalisten op basis van de huidige terreurwetgeving. Meer bij HRW

Vandaag heeft een Egyptische rechtbank onder terreurwetgeving 683 terreurverdachten - waaronder de leider van de partij Moslimbroederschap Mohamed Badie - ter dood veroordeeld, bericht persbureau AFP. Guardian-correspondent Patrick Kingsley meldt 720 gevallen van doodstraf. Dat zijn er 683 van vandaag, plus 37 gevallen van doodstraf, die in hoger beroep werden bevestigd.  Aan 492 verdachten werd 25 jaar gevangenis opgelegd.

Een Egyptische rechtbank verbood verder de jeugdbeweging April 6, dat een belangrijke rol speelde tijdens de lenterevolutie die leidde tot afzetting van president Mubarak. De beweging zou ‘spioneren’ en het imago van Egypte besmeuren, bericht nieuwsdienst Ahram Online.

Bekijk meer van

Egypte

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.