word studentlid

— vrijdag 20 maart 2015, 09:46 | 1 reactie, praat mee

Akkermans nam bewijs MH17 mee

Akkermans nam bewijs MH17 mee
Jeroen Akkermans

UPDATE Na afloop van de ministerraad heeft vicepremier Asscher gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie dat journalisten vrij zijn om onderzoek te doen naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Asscher reageert op een onderzoek van RTL Nieuws, waarbij correspondent Jeroen Akkermans bewijsmateriaal van de rampplek heeft laten onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de MH17 is neergestort door de inslag van een BUK-raket. Wel zegt Asscher dat het kabinet nog terughoudend is zolang het onderzoek loopt. Akkermans heeft het bewijsmateriaal inmiddels overgedragen aan de onderzoeksraad. Laatste wijziging: 22 maart 2015, 11:44

Is het ethisch verantwoord dat een journalist bewijsmateriaal meeneemt? Dat is de vraag die de Volkskrant stelt na de scoop van RTL Nieuws dat vlucht MH17 vorig jaar is neergehaald door een Russische BUK-raket. Correspondent Jeroen Akkermans was vier maanden na de ramp voor de tweede keer in het gebied en ziet dat wrakstukken nog steeds onbeheerd in de velden liggen. In zijn column schrijft Akkermans dat de onzekerheid of de wrakstukken nog voor onderzoek in Nederland zouden aankomen steeds verder toenam. Het was immers gevechtsgebied. Ook hij vraagt zich af of een journalist zich er mee moet bemoeien. Maar volgens hem ligt een deel van het antwoord “besloten in de taak van een journalist om telkens naar de waarheid te zoeken”. In die column legt hij ook uit hoe onafhankelijke bureau’s na onderzoek unaniem zeiden dat het ging om een Russische BUK-rakket. 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die het officiële onderzoek naar de ramp doet, wilde geen conclusies aan de ontdekking van RTL Nieuws verbinden. ‘RTL zal ons de brokstukken overdragen en daar wachten wij op. Pas daarna komen we met een oordeel. We zullen eerst zelf het materiaal onderzoeken om te bepalen of er een relatie is met de crash van vlucht MH17’, aldus woordvoerder Wim van de Weegen. ‘Feit is wel dat als anderen materiaal van de crashsite meenemen, dat het dan niet in ons bezit is en wij het dus ook niet kunnen onderzoeken en dat vertragend werkt.’

Media-ethicus Huub Evers vindt het ook een stap te ver gaan, zo zegt hij in de Volkskrant. “Je kunt niet uitsluiten dat je het officiële onderzoek dwarsboomt. Journalisten horen geen bewijsmateriaal mee te nemen van een plaatsdelict of een rampplek. “

Thomas Bruning van de NVJ: ‘Ik vind dat er ethisch gezien niets mis mee is als een journalist zich met bewijsvoering bemoeit, gegeven de omstandigheden. Allerlei partijen proberen bij deze ramp hun eigen waarheid te brengen, dan is dit een slimme vorm om een eigen objectieve analyse te maken. Je gaat als journalist niet zoeken op een afgesloten plaats delict waar politieonderzoek plaatsvindt, maar dit is een heel andere kwestie. Het onderzoek van RTL Nieuws is goed werk met een relevante opbrengst.

Nabestaanden hebben bij RTL Late Night aangegeven blij te zijn dat er eindelijk bewijs is dat het toestel door een Russische BUK-raket is neergehaald. Maar ze zijn “eigenlijk boos, dat Jeroen onderzoek moest doen. Dat had de regering moeten doen”.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Anton van der Waals, 22 maart 2015, 14:44

Plus dat het natuurlijk bijzonder makkelijk voor de Russen is om dit soort bewijsmateriaal in discrediet te brengen. Hoe objectief is de journalist in kwestie, hoe groot is de kans dat er met het bewijsmateriaal is gerommeld zowel voor als na de vondst ervan, enzovoorts. Journalistiek is het leuk, juridisch zo lek als een mandje.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.