Nieuws 02-04-2012

Birgit Donker directeur Mondriaan Fonds

maandag 2 april 2012

Birgit Donker vertrekt bij NRC Handelsblad. De oud-hoofdredacteur wordt per 1 juli directeur van het Mondriaan Fonds. Donker is nu kunstverslaggever bij NRC Handelsblad en bestuurslid van de Pierre Bayle Stichting voor cultuurfilosofie. Ze was tot 2010 vier jaar lang hoofdredacteur. In een interview dat vanmiddag in NRC Handelsblad verschijnt, zegt Donker dat ze NRC zal missen. “Ik zal NRC missen, het voelt als een scheiding. Maar het werd tijd dat ik uit mijn comfort zone kwam.” Het Mondriaan Fonds is het landelijk stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed dat ontstond uit de fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting.

Crone van NOS naar RTL

maandag 2 april 2012

Presentator Pepijn Crone stapt over van de NOS naar RTL Nieuws. Hij begint daar als algemeen verslaggever. Crone (30) was sinds 2006 presentator en verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal, nadat hij in 2005 eerst als redacteur op de binnenlandredactie van het NOS Journaal werkte. Ook werkte hij enkele maanden als redacteur bij het journalistieke VARA-programma ‘De Leugen Regeert’. Crone studeerde aan de School voor Journalistiek in Tilburg.

Miljoenen minder voor 2.42-omroep

maandag 2 april 2012

Minster van Bijsterveldt heeft in een brief aan de Tweede Kamer inzicht gegeven in de bezuinigingsmaatregelen rond zogeheten 2.42-omroepen, de omroepen met een kerkelijke of levensbeschouwelijke inslag. Van Bijsterveldt had de extra informatie toegezegd na het mediadebat in de Kamer van eind vorig jaar. Vanaf 2016 zullen deze omroepen zich bij een reguliere omroeporganisatie moeten hebben aangesloten, zodat ze daar organisatorisch en financieel onderdeel. Via een programmaraad en redactiestatuut is onafhankelijkheid gewaarborgd, schrijft de minister. De totale ‘bezuinigingstaakstelling’ komt neer op 13 miljoen euro, dat bestaat uit 6 miljoen euro als onderdeel van bezuinigingen op de hele publieke omroep en 7 miljoen euro om af te dwingen dat 2.42-omroepen zich enkel aan hun wettelijke taak houden: het verzorgen van specifiek religieus en geestelijk media-aanbod. De omroepen krijgen straks per programmaschema, uitgesplitst naar tijdstip en genre budget toegewezen. Dat is niet enkel slecht nieuws, schrijft de minister: “Onderdeel van deze systematiek is ook dat als het programmaschema daar ruimte voor biedt, de 2.42-omroepen via het variabele budget een hoger programmabudget kunnen verwerven.” Wel mogen ze dat geld alleen aan levensbeschouwelijke programmering uitgeven.


reageer

Sanoma lanceert online tabloid

maandag 2 april 2012

Sanoma Media heeft WTF.nl gelanceerd, naar eigen zeggen Nederlands eerste online tabloid. De bezoeker vindt er vermakelijk nieuws uit binnen- en buitenland. Met berichten die verbazen en opmerkelijke verhalen uit de entertainmentbranche die je met je sociale netwerk wilt delen. De naam van de site staat voor Wat Tekst en Foto’s en is tevens een duidelijke knipoog naar de Engelse betekenis van de afkorting What the Fuck. Sander Stallinga, Publisher News Sanoma Media: “We willen met het nieuwscluster op alle vlakken een verdieping aanbrengen. Naast de brede nieuwssite NU.nl hebben we dan ook al sites als NUzakelijk en NUsport. WTF.nl vult binnen dit cluster de entertainmentpijler en springt daarmee in een gat in de markt.”

Weekendeditie Telegraaf in het nieuw

maandag 2 april 2012

Vanaf volgende week is de weekendeditie van De Telegraaf voorzien van een nieuwe indeling en vormgeving. De vormgeving is gemaakt in samenwerking met ontwerpbureau García Media, dat diverse kranten (onder meer de Wall Street Journal en Die Zeit) onder handen nam. Dit weekend lichtte De Telegraaf al een tipje van de sluier op in de krant. Hoofdreadcteur Sjuul Paradijs was intensief betrokken bij het herontwerp, schrijft eigenaar Mario García op zijn bedrijfssite. De Telegraaf is Nederlands’ populairste en meest onderscheidende krant, aldus García. Het bureau ontwikkelde ook de begeleidende promotiecampagne.

Oud-sportjournalist De Vos overleden

maandag 2 april 2012

Oud-sportjournalist Maarten de Vos is overleden, meldt de NOS. De Vos (70) gold in de jaren zeventig als een van de meest vooraanstaande sportjournalisten van Nederland. Hij werkte toen voor het dagblad De Tijd. De Vos stond bekend als zeer goed ingevoerd, vooral in de voetbalwereld. Hij was een van de eersten die niet alleen wedstrijdverslagen schreven, maar ook interviews met spelers en verhalen uit de kleedkamer brachten. De Vos was ook de auteur van het boek ‘De Ajacieden’ en regisseur van de succesvolle film ‘Nummer 14: Johan Cruijff’. Halverwege de jaren zeventig stond hij aan de wieg van Inter Football, een bureau voor sportmarketing. Maarten de Vos was al geruime tijd ziek.


1 reactie

Letse journalist met mes bewerkt

maandag 2 april 2012

In Letland is onderzoeksjournalist Leonids Jakobsons bij thuiskomst door een onbekend gebleven man aangevallen. Jakobson keerde met zijn 9-jarige zoontje naar huis terug toen hij in het trappenhuis door een met een mes gewapend man werd aangevallen. Hij werd in zijn wang geraakt en liep builen en schrammen op, maar zou niet in levensgevaar zijn. Jakobson is eigenaar van een nieuwssite waar recent artikelen over Letse betrokkenheid bij Tsjetsjenië en een moordpoging op een voormalig douanebeambte werden behandeld. Vorig jaar werd Jakobson nog gearresteerd en werden zijn computers in beslag genomen, nadat hij had geciteerd uit gelekte e-mails. De Letse premier Valdis Dombrovskis heeft de aanval veroordeeld en een diepgaand politieonderzoek toegezegd. Meer bij CPJ

Zaak autosites leidt tot Europese vragen

maandag 2 april 2012

De autosites Gaspedaal (inmiddels van Telegraaf Media Groep) en Autotrack (onderdeel van Wegener) liggen al jaren met elkaar overhoop. Gaspedaal biedt gebruikers de mogelijkheid om te zoeken in occassion-advertenties die bij Autotrack staan. Daar worden al jaren rechtszaken over gevoerd, omdat Autotrack dat ziet als inbreuk op auteurs- en databankrecht. Het Hof in Den Haag buigt zich momenteel over een bodemprocedure tussen de twee partijen, maar heeft besloten nu enkele zogenoemde prejudiciële vragen te stellen aan het Europese Hof. Advocatenkantoor SOLV schrijft op de huisblog over de complexe zaak, waarin vragen aan bod komen over de schimmige grens tussen incidenteel hergebruik en substantiële toegang tot de volledige Autotrack-database. Het is niet duidelijk wanneer het Europese Hof uitspraak doet, maar gemiddeld kost dat zestien maanden.

Minder voetbal bij de NOS

maandag 2 april 2012

Bij de publieke omroep zal in de toekomst minder voetbal te zien zijn. Met alle hervormings- en bezuiniginsplannen in het vooruitzicht ontkomt de NOS er niet aan om ook bij een van de publiekstrekkers te bezuinigen. ‘De NOS kan na de huidige contractperiodes in elk geval niet meer én de Eredivisie én de Champions League uitzenden’, aldus Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook zullen de omroepen meer buitenlandse series en langere Nederlandse series moeten uitzenden. In een brief aan minister Marja van Bijsterveldt van media heeft Hagoort dit weekend de definitieve bezuinigingsplannen van de NPO uitgelegd. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet, het juridische fundament onder de veranderingen. Lees verder


reageer

Gepland onderhoud Villamedia-servers

maandag 2 april 2012

MEDEDELING Het onderhoud aan de servers van Villamedia van dinsdag 3 april is zonder incident verlopen. Mail die gedurende deze periode aan ons is verstuurd, wordt gewoon afgeleverd. Dit hoeft niet opnieuw te worden aangeboden.

Gesloten

maandag 2 april 2012

MEDEDELING  Villamedia is op Goede Vrijdag (6 april) en Tweede Paasdag (9 april) gesloten. Er zullen op die dagen geen vacatures geplaatst worden. Let op: vacatures die donderdag 5 april ná 12 uur ’s middags worden aangeleverd, zullen pas op dinsdag 10 april online komen.

Ook website De Pers opgeheven

maandag 2 april 2012

Nadat vrijdag de laatste papieren editie van dagblad De Pers verscheen, is nu ook de website niet langer operationeel. Wie de site nu via een oude url bezoekt, krijgt het artikel nog wel te zien, met daaroverheen een bericht van nu oud-hoofdredacteur Ben Rogmans. De domeinnaam depers.nl verwijst nu door naar deondernemer.nl. Of dat betekent dat oude stukken tot in lengte van dagen te raadplegen zijn, is niet duidelijk. Ook ‘deondernemer.nl’ is van Wegener.

10 jaar DVHN

maandag 2 april 2012

Dagblad van het Noorden bestaat op 2 april 10 jaar. Tien dagen lang zal de krant een extra bijlage produceren onder een wisselende gasthoofdredacteur. Met elke dag een extra bijlage onder leiding van een gasthoofdredacteur. De krant is met de tiendaagse begonnen op 27 maart. dvhn.nl/10jaar/

Controle bij 123people

maandag 2 april 2012

Wie wel eens egosurft, ziet bij het intikken van zijn of haar naam soms automatisch aangemaakte dossiers. Informatieharker 123people, een van de partijen die daarbij vaakt opduikt, gaat internetters nu een ‘selfservicetool’ bieden om bepaalde informatie te verwijderen. Deze reputation manager moet foutieve of onwelgevallige info van het net (of in ieder geval uit deze opsomming) laten verdwijnen.

Zoek in het Archief vaknieuws


april 2012
z m d w d v z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

De Journalist 1896-1950