Nieuws 02-03-2012

Bouvier en Daniels veilig uit Homs

vrijdag 2 maart 2012

De Franse fotojournalist William Daniels (op reportage voor TIME Magazine) en de zwaargewonde Le Figaro-journaliste Edith Bouvier zijn uit Homs geëvacueerd. Dat bericht de fotoredactie van TIME. De twee zijn veilig de grens met Libanon overgestoken, aldus de redactie. Eerder wist ook de Spaanse journalist Javier Espinosa Homs te ontvluchten. Hij sprak met CNN over zijn ontsnapping. Er was lange tijd veel onduidelijkheid over met name de situatie van de gewonde Bouvier. Na een video waarin ze vroeg om hulp, doken er tegenstrijdige berichten op over haar locatie. Zelfs president Sarkozy berichtte eerder deze week onjuist dat Bouvier veilig zou zijn. Nu is er zekerheid: Daniels zelf stuurde een sms aan TIME-fotochef Patrick Witty: “We zijn er weg. En Edith is veilig!”

Bron: TIME LightboxTIME Lightbox


reageer

Omroep West geeft ip-adres niet af

vrijdag 2 maart 2012

UPDATE Omroep West heeft geweigerd een ip-adres van een reageerder te overhandigen aan de politie. Een dergelijke unieke cijferreeks identificeert een computer op internet. Uit de achtergelaten reactie zou blijken dat de persoon over meer informatie beschikt rond een incident dat de politie onderzoekt. Een politie-verzoek, afgelopen donderdag, werd door Omroep West genegeerd. Hoofdredacteur Renzo Veenstra beroept zich op bronbescherming. “Mensen die ons informatie verstrekken moeten er op kunnen vertrouwen dat we hun gegevens niet doorgeven”, aldus Veenstra. De politie heeft besloten de vordering in te trekken, ondanks dat het verzoek gebeurt in het kader van een onderzoek naar “een ernstig strafbaar feit”. In een reactie aan Veenstra stelt Officier van Justitie Rienkje Peters dat ze zich neerlegt bij de weigering. “Wij zijn altijd bereid om in gesprek te gaan over dergelijke kwesties, mocht dit zich in toekomst nog eens voordoen”, schrijft Peters.


reageer

Lichamen Colvin en Ochlik gevonden

vrijdag 2 maart 2012

De vorige week in Homs omgekomen journalisten Marie Colvin en Rémi Ochlik zijn door opstandelingen naar islamitisch gebruik begraven op de plaatselijke begraafplaats in de wijk Baba Amr. Het Syrische leger, dat momenteel met een offensief bezig is in het gebied, heeft de lichamen nu in het bezit en zal Colvin en Ochlik overbrengen naar de hoofdstad Damascus. Van daaruit kunnen ze naar hun thuislanden Amerika en Frankrijk worden overgebracht. De Poolse ambassade speelt een bemiddelende rol en zal het verdere transport regelen.

Bron: ANP/ AP

Kirgizische journalist bedreigd

vrijdag 2 maart 2012

Het Newyorkse Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft de autoriteiten in Kirgizië opgeroepen aanklachten tegen freelance-journalist Vladimir Farafonov te laten vallen. Farafonov wordt beschuldigd van het aanzetten tot ‘haat via de media’ - waar een straf van maximaal drie jaar op staat. Volgens de journalist is de aanklacht een gevolg van een artikelreeks waarin de Kirgizische politiek wordt geanalyseerd. Tijdens een congres zou Farafonov zijn bedreigd door de Kirgizische staasveiligheidsdienst KNB, die aangekondigde hem de drie jaar celstraf per geschreven artikel te zullen geven. De journalist zou op basis van de 16 stukken 48 jaar de cel ingaan.

Journalisten gewond in Azerbeidzjan

vrijdag 2 maart 2012

Bij het verslaan van demonstraties in de Azerbeidzjaanse stad Quba zijn twee journalisten gewond geraakt en hebben vijf anderen zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen voor de gevolgen van traangas. Duizenden demonstranten trokken door de stad, waarbij het vertrek van een lokale politicus werd geëist. Daarbij gingen overheidsgebouwen én het huis van gouverneur Rauf Habibov in vlammen op. Habibov wordt beschuldigd van schimmige landtransacties. Hij had inwoners van Quba, die daar boos over zijn, voor verraders uitgemaakt. De journalisten droegen hesjes waarop duidelijk te zien was dat ze van de pers waren. Desondanks is het niet met zekerheid te zeggen dat ze ook om die reden zijn aangevallen, aldus Emin Huseynov van het in hoofdstad Bakoe gevestigde Institute for Reporters’ Freedom and Safety.

Al Jazeera aanwezig bij Prijs van het Vrije Woord

vrijdag 2 maart 2012

Lotfi Hajji, hoofdredacteur van de Al Jazeera-redactie in Tunesië, zal volgende week dinsdag spreken tijdens de uitreiking van de Prijs van het Vrije Woord. De prijs wordt postuum toegekend aan oud-NVJ-secretaris Hans Verploeg, die in 2010 overleed. Zijn weduwe Inge Brakman zal de prijs in ontvangst nemen in perscentrum Nieuwspoort. Hajji zal spreken over de Arabische lente en het belang van het vrije woord in het Midden-Oosten.

Was De Grote Boze Wolf wel echt zo’n kwaaie?

vrijdag 2 maart 2012

Deze week lanceerde The Guardian hun jongste televisiespot, een slim opgezet verhaal tegen de achtergrond van het sprookje van de Grote Boze Wolf. Die arme biggetjes, is de eerste reactie. Ze stonden volledig in hun recht die wolf om te leggen, zoemen de sociale media. Maar de krant graaft verder en verdomd, er lijkt meer achter te zitten. Meer bij The Guardian

Columnist mag na goed gesprek blijven

vrijdag 2 maart 2012

Een column over zondagsrust tegen de achtergrond van de uiteindelijk weggesmolten Elfstedentocht kwam columnist Dennis Captein op een stevige waarschuwing en non-actiefstelling te staan. Hij zou in zijn column voor het Alphens Nieuwsblad christelijke lezers hebben geschoffeerd. Ontslag werd niet uitgesloten voor Captein, die al dertien jaar columns voor het blad schrijft. Algemeen hoofdredacteur van WHM Wegener Media, Mart Jochemsen verontschuldigde zich bij de lezers en wilde Captein wel degelijk ontslaan. Echter, na een goed gesprek is dat echter niet langer aan de orde, blijkt uit het naschrift bij het gelinkte artikel.

Zoek in het Archief vaknieuws


maart 2012
z m d w d v z
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

De Journalist 1896-1950