Nieuws 29-02-2012

Murdoch weg bij News International

woensdag 29 februari 2012

James Murdoch stapt op bij News International om zich op de expansie van de internationale televisie-activiteiten van moederbedrijf News Corporation te kunnen richten. De uitgeverij News International kwam in de schijnwerpers te staan na onthullingen over afluisterpraktijken bij uitgave News of the World. Vorig jaar werd al gespeculeerd op een eventueel vertrek van Murdoch. Vader Rupert Murdoch sprak zijn dankbaarheid uit voor de prestaties en leiderschap van zijn zoon bij dochterbedrijf News International. James Murdoch is inmiddels naar New York verhuisd. Zijn claim dat hij nooit van het hacken van mobiele telefoons heeft geweten is niet waar, stellen oud-werknemers. Meer bij News Corporation

Thomé voelt zich ‘misbruikt’ door NRC

woensdag 29 februari 2012

De Oostenrijkse neurochirurg Claudius Thomé is boos op NRC Handelsblad vanwege de suggestie dat hij vertrouwelijkse medische informatie over prins Friso zou hebben gedeeld met zijn Nederlandse collega Kees Tulleken. Diens partner en NRC Handelsblad-journaliste Jannetje Koelewijn schreef een artikel op basis van een gesprek tussen Thomé en Tulleken, die toevallig in het Oostenrijkse ziekenhuis was voor een congres. Tegenover Nieuwsuur zegt Thomé dat hij zich misbruikt voelt en nooit de behandelend arts is geweest en dus niets wist over de actuele gezondheidstoestand van de prins. In een reactie aan Nieuwsuur laat NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch weten dat “de ontmoeting tussen onze verslaggeefster, haar echtgenoot en de heer Thomé exact zo heeft plaatsgevonden als beschreven in de krant van zaterdag 18 februari.” Vandermeersch betreurt het dat “de heer Thomé, tien dagen na dato, de feiten anders voorstelt.” De krant laat de gang van zaken onafhankelijk onderzoeken.


2 reacties

Onderzoeksjournalist Davies gelauwerd

woensdag 29 februari 2012

De Britse journalist Nick Davies van dagblad The Guardian heeft de Paul Foot Award gewonnen, een prijs voor onderzoeksjournalistiek. Davies krijgt de prijs voor zijn rol in het onthullen van het afluisterschandaal bij tabloid News of the World. De krant ging uiteindelijk aan de affaire ten onder, maar reïncarneerde recent als de zondagseditie van The Sun. Davies schrijft sinds 2009 met regelmaat over de hacks en de nasleep voor het Britse medialandschap. De jury van de Paul Foot Award merkt op dat Davies lange tijd “in eenzaamheid maar vasthoudend” aan zijn stukken werkte, tot de zaak nationale aandacht verwierf. Davies zegt overigens dat hij de erkenning wil delen met collega’s (sommigen oud-journalisten van News of the World) en vier detectives die hem hielpen bij het achterhalen van feiten. Meer bij The Guardian

De absurde mediacratie verklaard

woensdag 29 februari 2012

RECENSIE Spindoctors, mediageile dan wel onzekere politici en op kijkcijfers beluste journalisten beheersen de media. Wat is nog waar? Wat is nog oprecht? Toneelgezelschap Orkater speelt er de voorstelling ‘Breaking the News’ over. Het verschil tussen toneel en werkelijkheid is nauwelijks waarneembaar. Lees verder

Auteur: Dolf Rogmans


3 reacties

NRC-journaliste met de dood bedreigd

woensdag 29 februari 2012

NRC-journaliste Jannetje Koelewijn en haar man, neurochirurg Kees Tulleken, worden met de dood bedreigd. Dat heeft zij dinsdag in een schriftelijke verklaring aan RTL Boulevard laten weten. Koelewijn schreef een artikel voor NRC Handelsblad over de gezondheidssituatie van prins Johan Friso. De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. De NRC liet inmiddels weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren. Koelewijn wil niet reageren op wat er gebeurd is. “Het maakt niet uit wat we zeggen, niemand gelooft ons”, schrijft ze. “Ondertussen worden we met de dood bedreigd. Ik vraag me af of we volgende week niet gelyncht zijn.”

Bron: Nederlands Dagblad


reageer

BNN doet aangifte tegen nepjunk

woensdag 29 februari 2012

De heroïneverslaafde Tommy, die afgelopen zondag in het BNN-programma Spuiten & Slikken een indrukwekkend verhaal over zijn leven vertelde, blijkt een grote fantast. Tommy bleek helemaal niet verslaafd noch dakloos te zijn, ondekte de redactie na een tip. “Onze verbijstering is des te groter omdat we uitgebreide voorgesprekken hebben gevoerd met zowel Tommy als zijn ‘begeleider’ waarvan nu duidelijk is dat het zijn vader is”, meldt het programma. BNN heeft besloten juridische stappen te ondernemen tegen Tommy. “Die man verkondigt onwaarheden en dat pikken wij niet”, aldus Nicolette Kluijver in Shownieuws.

Bron: Mediajournaal

Gegevens Telegraaf-bezorgers op straat

woensdag 29 februari 2012

Door een lek in een registratiesysteem van de Telegraaf Media Groep zijn de persoonsgegevens van meer dan honderdduizend krantenbezorgers en potentiële krantenbezorgers op straat beland. Door oude software en een slecht gekozen wachtwoord was het eenvoudig om de site te kraken, meldt it-nieuwssite Webwereld dinsdag. De gegevens stonden op een server van de voormalige krantendistributeur Distriq, nu TMG Distributie. De gegevens omvatten onder meer namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en de wachtwoorden die de jongeren hadden opgegeven. TMG zegt in een reactie tegen Webwereld dat het probleem bekend is. “Die site is onze verantwoordelijkheid, maar hij staat bij een derde partij. Men was net bezig hem op te ruimen, want we gebruiken hem niet meer.” De woordvoerder noemt het ‘buitengewoon slordig’.

Bron: Novum via Nieuws.nl

Spits verkrijgbaar op meer stations

woensdag 29 februari 2012

Spits heeft een plek op de perrons van Nederland zeker gesteld. Telegraaf Media Nederland, uitgever van Sp!ts, heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met NS Stations B.V. voor het distribueren van de krant op NS stations. Met deze overeenkomst wordt de distributie van Sp!ts nog verder uitgebreid op met name kleinere en middelgrote stations buiten de grote steden. Dagelijks maken meer dan 1 miljoen forensen gebruik van de NS stations en die zijn daardoor belangrijk voor het bereiken van de ruim 1,5 miljoen dagelijkse lezers van de krant.

Bron: Reclameweek

IKON brengt ´bijbel in een half uur´

woensdag 29 februari 2012

IKON lanceert de site Bijbelmovies.nl. Met de korte animatiefilmpjes op deze site geeft de IKON een samenvatting van alle bijbelboeken. Soms komisch, soms serieus, maar altijd kort. Wie wil kan met Bijbelmovies.nl de essentie van de bijbel in minder dan een half uur tot zich nemen, aldus de producent. De Bijbelmovies zijn vanaf 28 februari te bekijken. Dagelijks wordt de site aangevuld met een nieuwe aflevering. Het gaat in totaal om 36 filmpjes, sommige filmpjes behandelen meerdere bijbelboeken. Het langste filmpje duurt 51 seconden (over het bijbelboek Genesis). Drie filmpjes duren slechts 10 seconden, namelijk Filemon, Tessalonicenzen 1 & 2 en het filmpje dat de profetische boeken Obadja en Nahum behandelt. De Bijbelmovies zijn gemaakt door godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema die de bijbelboeken samenvatte, de animaties verzorgde en de filmpjes insprak, en door Guido Attema, die muziek en geluidseffecten toevoegde.

Mediaprijzen voor VRT

woensdag 29 februari 2012

De Belgische Interculturele mediaprijzen zijn dit jaar naar de VRT en het maandblad Mo* gegaan. Het was voor de vierde keer dat het Minderhedenforum de prijzen voor de beste interculturele tv, radio en geschreven producties. De prijzen moeten de media stimuleren etnisch-culturele diversiteit op een vernieuwende en niet-stereotype manier aan bod te laten komen. Er waren dit jaar 52 inzendingen binnengekomen.

“Roamingkosten moeten naar nul”

woensdag 29 februari 2012

Mobiel internet mag vanaf deze zomer hooguit 50 cent per megabyte kosten. De roamingtarieven in Europa moeten bovendien naar nul euro. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes op BNR Nieuwsradio. Aanvankelijk wilde Kroes dat de tarieven voor mobiel internet deze zomer zouden dalen tot maximaal 90 cent per mb. Nu is het maximumtarief nog 1 euro per mb. Dinsdag maakte een commissie in het Europees Parlement bekend dat de tarieven nog deze zomer moeten dalen tot 50 cent. Kroes steunt dat plan, zegt ze op BNR. Kroes: “Als u de grens overgaat, wordt u nu nog extra aangeslagen. Daarom zijn veel mensen bang om hun iPad of mobiele telefoon aan te zetten. Omdat ze niet weten wat voor schok dat op hun rekening teweegbrengt. Dat zullen we in Europa laten verdwijnen.” Het volledige audiofragment is te vinden op de website van BNR.

Dertig jaar na Koos Koster

woensdag 29 februari 2012

“Betrokken verslaggevers of dominees met een perskaart?”, die vraag komt aan de orde tijdens een debatavond op 15 maart in De Poort in Kampen naar aanleiding van het feit dat het op 17 maart dertig jaar geleden is dat de in Kampen opgeleide journalist/theoloog Koos Koster (1937-1982) met zijn IKON-televisieploeg werd vermoord tijdens zijn werk als verslaggever in El Salvador. Koos Koster werd een internationaal symbool voor geëngageerde journalistiek. Maar wie was Koos Koster eigenlijk? En is er nu nog behoefte aan geëngageerde journalistiek? Inleiders zijn dr. Paul Werkman, biograaf Koos Koster, Historisch Documentatiecentrum van het Protestantisme, Vrije Universiteit Amsterdam en Willem de Haan, geëngageerd journalist radioprogramma ARGOS (Radio 1). Aanmelden kan via www.debatcentrumdepoort.nl.

Zoek in het Archief vaknieuws


februari 2012
z m d w d v z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

De Journalist 1896-1950