Nieuws 28-02-2012

Fotograaf Conroy veilig uit Syrië

dinsdag 28 februari 2012

De Britse fotograaf Paul Controy (Sunday Times), die in de Syrische stad Homs gewond raakte bij de aanval waar meerdere journalisten omkwamen, is het land uitgesmokkeld. Hij is, na een dag van onduidelijkheid, veilig in Libanon gearriveerd, meldt The Guardian. Conroy wilde eigenlijk niet vertrekken zonder het lichaam van zijn omgekomen collega Marie Colvin, maar kon blijkbaar toch overtuigd worden. De Franse journaliste Edith Bouvier, die ernstig beenletsel heeft, zou nog in Homs zijn achtergebleven. Er zouden plannen zijn haar - met de Franse fotograaf William Daniel en de Spaanse journalist Javier Espinosa - op een later moment te evacueren. Bouvier zou dringend medische zorg nodig hebben die in Homs niet voorhanden is. De stad ligt al weken onder vuur, waarbij veel burgerslachtoffers vallen.

‘Afrikaner Bloed’ in de prijzen

dinsdag 28 februari 2012

Het project ‘Afrikaner Bloed’ van fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien en journaliste Elles van Gelder is bekroond met de eerste prijs van de internationale fotowedstrijd Picture of the Year international (POYi). De reportage handelt over een verdedigingskamp voor blanke Afrikaners, die zich verzetten tegen de ‘regenboognatie’ van Nelson Mandela. De reportage werd al vaker geprezen: de serie won vorig jaar ook de Franse Canon Female Photojournalist Award 2011 en werd dit jaar bekroond met een tweede prijs bij de Zilveren Camera en een tweede prijs bij World Press Photo in de categorie Hedendaagse Kwesties Enkel. Njiokiktjien ontving van de organisatie achter Picture of the Year eerder dit jaar ook een zogeheten Award of Excellence voor een specifieke foto uit de Afrikaner Bloed-serie. De jury prijst het multimediale karakter van Van Gelders en Njiokiktjiens reportage: Afrikaner Bloed bestaat uit een foto-essay, een reportage en een korte video-documentaire.


reageer

Goed jaar voor UPC Nederland

dinsdag 28 februari 2012

Kabelbedrijf UPC heeft in Nederland met een uitstekend vierde kwartaal van 2011 een goed jaar afgeloten. Tussen oktober en eind december werden 54.000 nieuwe abonnementen afgenomen, waar het totaal aan nieuwe abonnementen over 2011 op 137.000 uitkwam. Het bedrijf schrijft dat toe aan ‘overstapdagen’ - een speciale campagne van eind 2011 waarin een alles-in-een pakket werd gepromoot. Alle digitale diensten lieten een groei zien: het bedrijf heeft nu een miljoen digitale tv-klanten (2010: 894.000) terwijl het aantal internetabonnees groeide naar 944.000 (2010: 844.000). Het aantal klanten dat telefonie afnam groeide ook, heteen gezien de alles-in-een opzet niet verbaast. De omzet van UPC Nederland groeide over 2011 met 43,3 miljoen euro naar 914,9 miljoen euro. Eind 2011 werd ook een upgrade van het netwerk afgerond, zodat interactieve diensten gebruikt kunnen worden. Volgens UPC werd vorig jaar al 60 miljoen keer gebruik gemaakt van de on-demand diensten om series en films te kijken.

HDC-redacteuren genomineerd voor Tegel

dinsdag 28 februari 2012

Janneke van Beusekom, Leonie de Vries en Renée van der Nat, internetredacteuren bij HDC media, zijn genomineerd voor de Toekomstprijs van de Tegel voor hun project ‘De Baas van het Journaal’, een verwijzing naar het Kinderen voor Kinderen-liedje.. Via het project kunnen gebruikers zelf aangeven welke onderwerpen en bronnen ze belangrijk vinden. “Iedereen is journalist en kan zelf bepalen wat wel en niet belangrijk is. De grootste valkuil is dat mensen alleen goed-nieuws berichten willen zien”, schrijft Van der Nat op de projectsite. Op 16 april presenteert het drietal hun project in Studio 3 van het Lucent Danstheater in Den Haag, bij de uitreiking van de journalistieke prijzen De Tegel. Meer bij Haarlems Dagblad

Burgerjournalist gedood in Homs

dinsdag 28 februari 2012

In de Syrische stad Homs is opnieuw een journalist omgekomen: de jonge videoblogger Anas Al-Tarsha maakte met gevaar voor eigen leven video’s over de voortdurende aanvallen op de stad, die onder meer werden geüpload naar YouTube. De 17-jarige Al-Tarsha werd eind vorige week geraakt door een mortiergranaat en was op slag dood. De burgerjournalist is de achtste journalist die omkomt in Syrië sinds de protesten tegen het regime van Assad begonnen. Journalisten worden geweerd (en zijn actief doelwit als ze illegaal het land binnen komen) wat burgerjournalisten als Al-Tarsha een belangrijke bron maakt voor updates uit de regio. Vorige week kwamen ook al journalisten om na beschietingen in Homs. Het blijkt dat de Syrische autoriteiten beschikken over een lijst van dissidenten, schrijft Mother Jones, dat het 718-pagina’s tellende documenten door drie experts liet bekijken.

Libië:  ‘Britse journalisten overdragen’

dinsdag 28 februari 2012

Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties hebben er bij de zogenoemde Saraya Swehli-militie op aangedrongen twee Britse journalisten vrij te laten. De splintergroep houden journalisten Nicholas Davies-Jones en Gareth Montgomery-Johnson al bijna een week gevangen. Het tweetal werkt voor Iran Press TV. Ze zouden moeten worden overgedragen aan de Libische overheid, stellen Human Rights Watch (HRW) en het Committee to Protect Journalists (CPJ). Davies-Jones en Montgomery-Johnson zouden zijn vastgezet omdat ze foto’s maakten en niet over de juiste papieren zouden beschikken. De CPJ noemt het onbestaanbaar dat in een vrij land een militie zoals Saraya Swehli zichzelf het recht toe-eigent arrestaties te verrichten. De Britse ambassade zou zich inmiddels met de zaak bemoeien.

Tonnen voor Church

dinsdag 28 februari 2012

De Britse zangeres Charlotte Church en haar ouders krijgen een schadevergoeding van 600.000 pond uitgekeerd van News International vanwege afluisterpraktijken ten tijde van tabloid News of the World. Naast het hacken van haar mobiele telefoon verschaften journalisten van de krant zich ook toegang tot haar medische dossiert. Church’ moeder zou een zelfmoordpoging hebben gedaan na alle ophef. Naast het bedrag van omgerekend ruim 707.000 euro komt er ook een publieke verontschuldiging. Bron: De Morgen

Jarige Van den Ende in DWDD

dinsdag 28 februari 2012

Mediatycoon Joop van den Ende (van televisie tot theater) wordt 70 en daarom is de komende uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) volledig gewijd aan de prestaties van deze ‘mecenas van de Nederlandse cultuur’. Naast Van den Ende zelf is ook een aantal vrienden en collega’s uit het televisie- en theatervak te gast, waaronder André van Duin en Mies Bouwman. De Wereld Draait Door, dinsdag 28 februari om 19:30 uur bij de VARA op Nederland 3.

Zoek in het Archief vaknieuws


februari 2012
z m d w d v z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

De Journalist 1896-1950