VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie Pers-
bureaus

Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Cao-overzicht

 Thema
C2000

Email:
anp@nvj.nl

  Sectie Persbureaus
CAO protocol ANP 2003
22/5/2003

1. Salarisverhoging en looptijd
2 % structureel per 1/1/2003
Een eenmalige uitkering van 0,5% van het jaarsalaris, indien de begrote winst over 2003 wordt gerealiseerd. Partijen gaan bekijken of dit model ook voor de toekomst werkbaar is.
De CAO loopt van 1 januari 2003 t/m 31 december 2003.

2. Onregelmatigheidstoeslagen.
De individuele bepaling van de onregelmatigheidstoeslag gaat alleen gelden voor nieuwe medewerkers en voor degenen die van redactie wisselen en daarvoor een nieuwe aanstellingsbrief krijgen. De politiek-departementale redactie krijgt een vaste toeslag van 4,5%. De toelichting bij artikel 19, lid 1 vervalt. Nieuwe tekst artikel 20 (zie bijlage).

Evaluatie: Eind 2004 zal een evaluatie- en bijstelmoment worden afgesproken, op basis van de daadwerkelijk individueel betaalde inconveniëntie over 2003 en 2004. Uitgangspunt is de herziening van de toeslagen geen bezuinigingsmaatregel is en dat op basis van dat uitgangspunt een evaluatie eind 2004 zal plaatsvinden.

3. Pensionering
Pensionering in principe op 60 jaar (bij gelijkblijvende TOP-regeling). Verzoek om verlenging dienstverband is mogelijk. ANP kan verlengingsverzoek op bepaalde gronden weigeren. Nieuwe tekst artikel 48 (zie bijlage).

4. Verlofsparen
ANP en NVJ gaan de mogelijkheden hiertoe met een positieve intentie in kaart brengen. Voor het ANP zijn kostenaspecten en administratieve belasting belangrijke randvoorwaarden voor een definitieve beslissing. Een besluit over de invoering zal op een zodanig tijdstip genomen worden, dat bij een positief besluit invoering per 1 januari 2004 mogelijk is.

5. Deeltijdarbeid
Journalisten met een parttime dienstverband kunnen geen absolute garantie krijgen voor een vaste vrije dag per week. Nieuwe tekst artikel 35, lid 4 (zie bijlage).

6. Werktijden
Voor sportjournalisten gaat een werktijd van 160 uur in vier weken gelden. Artikel 17, lid 6a gaat daardoor luiden: 152 uur in het geval van het afwisselend vervullen van dag-, avond- en nachtdiensten.

7. Loongebouw
De NVJ zal voor de volgende CAO-onderhandelingen een tegenvoorstel formuleren op het ANP-voorstel het loongebouw aan te passen.

8. Indexering werkgeversbijdrage

Bijlage bij CAO-akkoord 2003 ANP - NVJ

Nieuwe tekst artikel 20 inzake inconveniëntie
1. Als compensatie voor het ongerief van het verrichten van diensten op onaangename uren wordt een inconveniëntietoeslag toegekend, die per journalist of groep journalisten wordt vastgesteld aan de hand van de zwaarte van het ongerief.
2. De toeslag wordt vastgesteld op basis van de individuele registratie van bureaudiensten. Verslaggevers komen bij werk in het weekend ook in aanmerking voor de toeslag. Indien verslaggevers in incidentele gevallen door de week buiten de dagdienst werkzaam zijn, dan kan hun chef hen bij de hoofdredacteur voordragen om in de toeslagregeling te worden meegenomen.
3. Voor de bepaling van de zwaarte van het ongerief, uitgedrukt in de rekeneenheid n, worden de volgende diensten gedurende de daarbij vermelde perioden gelijk gesteld: vijf nachten dienst in acht weken, vijf ochtenden dienst in acht weken, vijf avonden dienst in vier weken, één zaterdagdienst in drie weken en één zondagdienst in drie weken. Diensten in afwijkende perioden worden naar evenredigheid berekend.
4. Verslaggevers van de politiek-departementale redactie ontvangen een vaste toeslag van 4,5% per maand in verband met het vaak onvoorspelbare verloop van hun werktijden.
5. Per daarvoor in aanmerking komende journalist wordt aan de hand van de in lid 3 vermelde normen het aantal rekeneenheden vastgesteld.
6. Voor de toepassing van dit artikel wordt onder diensten in de ochtend, dag en nacht verstaan hetgeen daaromtrent is bepaald in artikel 19, lid 1.
7. Op basis van de volgens bovengenoemde norm vast te stellen totale inconveniëntietoeslag heeft de journalist tevens recht op de volgende aanvullende vrije dagen per kalenderjaar:
7% of meer = 5 vrije dagen
5 tot 7% = 3 vrije dagen
3 tot 5% = 1,5 vrije dag
0 tot 3% = geen vrije dag

Nieuw artikel 35, lid 4 inzake deeltijdarbeid
Bij het maken van roosters zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de voorkeur voor een bepaalde vrije dag van journalisten die in deeltijd werken. Journalisten in deeltijd kunnen echter geen vaste vrije dag claimen.

Nieuw artikel 48 inzake pensioenregeling (artikel 47 vervalt)
1. De pensioenregeling voor journalisten en voor nabestaanden van de journalisten is geregeld in de statuten en het reglement van de Stichting Pensioenfonds PNO Media.
2. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt van rechtswege op het moment dat de journalist de leeftijd van 60 jaar bereikt, indien de journalist zes maanden voor het bereiken van de leeftijd van 60 jaar geen verzoek heeft ingediend voor verlenging van het dienstverband als bedoeld in lid 4 van dit artikel. Vanaf dat moment heeft de journalist tot de leeftijd van 65 jaar recht op het Tijdelijk Ouderdoms Pensioen van PNO Media. Vanaf de leeftijd van 65 jaar heeft de journalist recht op het Levenslang Ouderdoms Pensioen.
3. De journalist die op de leeftijd van 60 jaar geen volledig Tijdelijk Ouderdoms Pensioen heeft opgebouwd, kan, indien hij dat wenst, blijven doorwerken tot het moment dat hij een TOP kan genieten op hetzelfde niveau als hij bij een volledige opbouw op 60-jarige leeftijd zou hebben gehad. Op dat moment gaat ook voor deze journalist de procedure gelden, zoals geschetst in de leden 4 en 5."
4. Een journalist kan een verzoek indienen om gedurende de periode van een jaar of een deel daarvan te blijven doorwerken na het bereiken van de leeftijd van 60 jaar. Indien het ANP dit honoreert eindigt de arbeidsovereenkomst op een latere datum. Na afloop van de afgesproken periode kan het verzoek herhaalt worden totdat uiteindelijk de leeftijd van 65 jaar is bereikt.
5. Het ANP kan een verzoek als vermeld in lid 4 afwijzen om de volgende redenen:
a. een reorganisatie
b. een significante verslechtering van de financiële situatie bij het ANP
c. redenen die betrekking hebben op de individuele arbeidsverhouding
6. De journalist en het ANP zijn verplicht alle medewerking te verlenen ter uitvoering van de voorschriften en de bepalingen van de statuten en reglementen van PNO Media.

Toelichting
Met ingang van 1 januari 1995 is de Stichting Pensioenfonds ANP opgegaan in PNO Media. Verwezen zij naar de tekst van de in dit artikel bedoelde pensioenregeling. Zie de statuten en reglementen van PNO Media.
Bij het vaststellen van de pensioendatum op 60 jaar in 2003 is afgesproken dat reeds bestaande gevallen ongemoeid worden gelaten.

 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1