VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Opinie-
weekblad-
journalisten

Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Bestuur
Cao-overzicht
Loongebouw (.doc)

Email:
tijdschriften@nvj.nl
 

  Sectie Opinieweekbladjournalisten
Conceptvoorstellen nieuwe cao
13/2/2003

De onderhandelingen over de nieuwe CAO voor Opinieweekbladjournalisten gaan 19 maart start.

De onderhandelingsdelegatie van de NVJ bestaat uit de volgende leden:
René Bogaarts, Fem Business, voorzitter; Gerrit Lijffijt, Libelle; Joop Reichart, Panorama; Harm Ede Botje, Vrij Nederland; Yolande de Best, Groter Groeien; Yvonne Dankfort, secretaris NVJ en Yvonne van der Schoor, assistent.

Van werkgeverszijde bestaat de onderhandelingsdelegatie uit een relatief nieuwe bezetting:
De  directeuren Scheenstra, Sanoma, voorzitter; Rozenbroek,  Reed Business Amsterdam; Van Zetten, Audax; Schoo, Weekbladpers en Van den Brakel, Telegraaf Tijdschriften Groep; vanuit P & O, de heren Hemels Reed Elsevier en Bybau, Sanoma.

Het bestuur en de onderhandelingsdelegaties van de Vak-, Publieks- en Opinietijdschriftjournalisten zijn in voorbereiding op de onderhandelingen bij elkaar geweest. Wat alle sectoren gemeen hebben is de toename van de werkdruk. Saneringen en reorganisaties rollen over elkaar heen.
De onderhandelingsdelegaties zijn van mening dat de aantoonbare terugloop in advertentie inkomsten niet zou mogen leiden tot ingrijpende maatregelen. De rendementseisen die gesteld worden zijn zo exorbitant hoog dat daar in deze economisch teruglopende periode niet aan valt te voldoen. In plaats dat de rendementseisen naar beneden worden bijgesteld wordt de personele bezetting negatief aangepast.

Deze ontwikkeling in ogenschouw nemend is de delegatie gekomen tot het volgende concept voorstellenpakket. Aanvullingen, op- of aanmerkingen zijn van harte welkom.

1. De looptijd van de CAO is 1 jaar, 1 januari 2003 tot en met 31 december 2003. In deze onzekere periode is het verstandiger om een kortdurende CAO af te sluiten.

2. De loonseis van de NVJ moet mede in verband gebracht worden met de ontwikkelingen met betrekking tot de werkdruk. De NVJ zet in op tenminste behoud van koopkracht gebaseerd op de prijsindexcijfers over het jaar 2002. De NVJ wil nadrukkelijk de systematiek zoals die altijd gehanteerd wordt blijven toepassen. Daarbij wordt altijd naar de afgelopen periode gekeken en niet naar de toekomst.

3. De werkdruk kan o.a. verminderd worden door instroom van nieuwe collega's. Te denken valt aan: instroom-projecten, ziekte vervanging, vervanging van collega's die met de VUT gaan; etc.

4. Een regeling verlofsparen. De wet biedt een aantal mogelijkheden om verlof te sparen. Zo kan  bijvoorbeeld 10% van het salaris worden ingezet  om verlofdagen te kopen, bovenwettelijke vakantiedagen kunnen gespaard worden. In de huidige CAO is er een artikel over maatwerk opgenomen. Dit artikel willen wij verder uitwerken waarbij we voorstellen om één regeling op te nemen die het mogelijk maakt vakantiedagen, atv-dagen, vakantiedagen, winstdeling etc in te zetten voor een verlofspaarregeling.

5. Er moet een artikel auteursrecht in de CAO worden opgenomen. Dit artikel biedt de garantie dat bij hergebruik de redacteur op de hoogte is waar het artikel geplaatst wordt en morele bezwaren tegen die herplaatsing kan uiten.

6. De NVJ stelt voor dat er veel meer aan loopbaanbegeleiding wordt gedaan. Een individueel opleidingsplan zou moeten worden opgesteld.

7. De NVJ wil zicht krijgen op de omvang en verloop van redacteuren met contracten voor bepaalde tijd. Zij stelt voor een protocollaire bepaling op te nemen waarbij jaarlijks wordt aangegeven hoeveel contracten er voor bepaalde tijd zijn aangegaan, hoeveel er omgezet zijn in contracten voor onbepaalde tijd en hoeveel er worden verlengd na een jaar.

Graag vernemen wij uw mening over het bovenstaande voorstellenpakket en zijn wij eveneens benieuwd welke prioriteit u toekent aan de verschillende punten.

Wilt u zo vriendelijk zijn ons dit vóór  24  februari te laten weten?

Met vriendelijke groet,

Yvonne Dankfort
Secretaris NVJ

 


 
  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1