VillaMedia.nl
             
             

Nederlandse Vereniging
van Journalisten

De JournalistGenootschap /FreelancersAdvies / Mediadebat / de Fotojournalist.nl / Zoek Een Freelancer / Perskaarten

 
menu dagblad



Sectie
Opinie-
weekblad-
journalisten

Nieuwsoverzicht


 Over de sectie 

Bestuur
Cao-overzicht
Loongebouw (.doc)

Email:
tijdschriften@nvj.nl
 

  Sectie Opinieweekbladjournalisten
Voorstellenpakket cao 2000/1

1. De CAO heeft een contractperiode van 1 jaar, 1 november 2000 t/m 31 oktober 2001;

2. Een structurele loonsverhoging van 4,25% per 1 november 2000. Dit percentage is opgebouwd uit een redelijke koopkrachtverbetering en ter dekking van de inflatie. Verder dient de achterstand die er bestaat t.o.v. de Dagbladjournalisten niet verder op te lopen.

3. Verbetering van de zorgverlofregeling (hierbij valt bijvoorbeeld ook te denken aan de opname van een regeling rouwverlof);

4. Verbreding van de werkingssfeer van de cao zodat ook de niet-printuitgave onder de werkingssfeer van de cao valt.

5. De NVJ stelt voor de verdeling van de prepensioenpremie als volgt vast te stellen: 1/3 voor de journalist en 2/3 voor de werkgever. Per 1 januari 2002 wordt de overstap gemaakt naar een volledige prepensioenregeling. Dit betekent dat vanaf die datum het omslagstelsel wordt verlaten zodat elke journalist individueel rechten opbouwt. De premieverdeling moet ook aangepast worden. Bij de VUT-premie was de verdeling 50% voor de journalist en 50% voor de werknemer. Bij pensioenvoorzieningen is de verdeling meestal 1/3 voor de werknemer en 2/3 voor de werkgever. Op deze wijze kan de verhoging van de premie, die noodzakelijk is in het kader van de garantieregeling en backservice (de opbouw begint pas in 2002, dus weinigen kunnen de 37 jaar volmaken), binnen redelijke grenzen blijven.

6. Arbeidsongeschiktheidsvoorziening (WAO-hiaat).
De premie die door journalisten wordt betaald om het zogenaamde WAO-hiaat te dichten is gestegen omdat onder meer het ziekteverzuim toeneemt. Deze premie wordt door journalisten betaald. De NVJ stelt voor om ook de werkgevers een bijdrage te laten leveren in de premie omdat de werkgevers onvoldoende inspanningen leveren om het ziekteverzuim te laten afnemen. 

7. Faciliteiten in het kader van loopbaanbegeleiding.
De NVJ heeft geconstateerd uit een in het voorjaar gehouden enquête dat functioneringsgesprekken voor een grote groep journalisten niet jaarlijks gevoerd worden. Voor een goed loopbaanbeleid moeten faciliteiten geschapen worden. Hierover willen wij met de werkgevers afspraken maken.

8. De NVJ wil de mogelijkheid bieden ATV-dagen te laten uitbetalen.
In de sector bestaan er 3 mogelijkheden:
36 uur werken
38 uur werken en 13 ATV-dagen
40 uur werken en 26 ATV-dagen.
De delegatie wil de keuzemogelijkheid inbrengen. Ofwel je behoudt je ATV-dagen, waarbij het sparen van ATV-dagen tot de mogelijkheden behoort of je laat ze uitbetalen. Als je 40 uur werkt dan worden de 26 ATV dagen uitbetaald. Jaarlijks moet worden aangegeven voor welke variant men kiest. Het uitgangspunt van een 36-urige werkweek blijft daarbij in stand.

9. De Verenigingsraad van de NVJ heeft besloten dat 0,1% van de loonruimte aan goede doelen besteed moet worden. De FNV heeft deze aanbeveling gedaan naar alle vakorganisaties om werknemers in arme landen te ondersteunen.
Het goede doel zou in dit geval een bijdrage moeten leveren aan journalisten die
Hun werkzaamheden verrichten in minder bedeelde landen. Hier houdt onder andere de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking zich daarmee bezig. 

10. Hergebruik van het werk van Journalisten met een dienstverband.
De paritaire commissie hergebruik moet nog aanbevelingen doen. De NVJ heeft aangedrongen op het instellen van deze commissie omdat zij van mening is dat er in dit kader problemen bestaan. De problematiek zal met de toename van gebruik op internet vergroten. De door de NVJ gehouden enquête heeft duidelijk gemaakt dat veel journalisten niet of pas na afloop van de verschijning op een ander publiciteitsorgaan op de hoogte worden gebracht. In de praktijk kan dit betekenen dat een bron die een exclusief interview afgeeft voor die ene titel geconfronteerd wordt met plaatsing in andere publiciteitsorganen. Bovendien hebben we kunnen constateren dat artikelen herplaatst worden in een verkorte versie met of zonder naamvermelding. De paritairecommissie hoopt nog tijdens de komende onderhandelingen haar aanbevelingen te kunnen doen.
 


 

  rechts dit is kolom 1

NVJ-links

Wat de NVJ doet
Lidmaatschap
Cao's
Justitie/Politie
Perskaarten
Redactiestatuten
Stemlokaal

Secties

 Algemeen
Dagblad
Omroep
Publiekstijdschrift
Opinietijdschrift
Vaktijdschrift
 Freelance
 Persbureaus
 NVF (foto)
Plus
Vers in de Pers
Internet

Lokale media
 Sport 
 

Afdelingen

Rotterdam RJV
Midden-Nederland

Diensten

Advocaten&Juristen
Wet Openbaarheid van Bestuur





 

Onderzoek

De
Digitale
Journalist

 
Aanbevelingen:


 -----------

 -----------

-----------

-----------

Deskundigen, contact-
personen, organisaties
Login NVJ'ers  Info

-----------


-----------
-----------
-----------
-----------

-----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villamedia.nl

Home | Links | Prikbord | Vacatures | Forum | Over ons | NVJ | Disclaimer
Reageren:
redactie@villamedia.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1